Общински съветници от няколко партии се обединиха срещу кмета Терзиев заради ремонта по бул. „Патриарх Евтимий“

Общински съветници от няколко партии се обединиха срещу кмета Терзиев заради ремонта по бул. „Патриарх Евтимий“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Незабавно спиране на проекта за столичния бул. "Патриарх Евтимий" - такова искане ще бъде внесено до столичния кмет Васил Терзиев, обяви на брифинг общинският съветник от "БСП за България" и председател на комисията по транспорт Иван Таков. Искането до кмета е подписано от общинските съветници на ГЕРБ-СДС, БСП, "Синя София", ИТН и независими общински съветници в Столичния общински съвет. 

В същото време жители на София организират протест на столичния булевард, тъй като са против да се изгради велоалея на булевард, която да е за сметка на десетки паркоместа, а движението по "Патриарх Евтимий" да бъде изцяло преструктурирано.

Таков определи като безпрецедентна ситуацията с промяната на организацията на движението по столичния булевард и коментира, че случващото се е незачитане мнението на общинските съветници и живеещите в района на "Патриарх Евтимий". 

На брифинг в Столичната община Борис Бонев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" обясни, че велоалеята и буслентата по бул. "Патриарх Евтимий" са потвърждавани във всеки един стратегически документ на Столичната община. 

"Видяхме опит за намеса в разделението на властите и грубо погазване на демократичните принципи и закона", добави Бонев. Той припомни, че програмата за развитието на велосипедния транспорт е приета от Столичния общински съвет.  

Идеята на проекта за бул. "Патриарх Евтимий" е отпадналите паркоместа от там да се компенсират на бул. "Витоша", да има бус лента и велоалея, както и монтиране на специални платформи, с които нископодовите тролейбуси да бъдат достъпни. Зад него стоят ПП-ДБ и "Спаси София", заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. 

Проектът бе представен в петък именно от Павлов по време на пресконференция с общински съветници от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" и "Спаси София" Андрей Зографски, Симеон Ставрев и Димитър Петров, както и от кмета на "Средец" Трайчо Трайков.

Проектът предвижда трансформация на булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша", "Фр. Нансен" и "Ген. Скобелев" и е възложен в устройствения план още през 2011 г., заложена е бус лента, каквато обаче все още няма. При обявяването на проекта зам.-кметът обясни, че това не е нещо, за което сегашната администрация се е сетила и че се прави за софиянци, че е предвидено отдавна, но не е реализирано". 

Павлов успокои живущите в района, че решението е максимално балансирано и в него са адресирани техните искания. 

Източниu: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Общинският съвет

    29 Апр 2024 18:21ч.

    може и трябва да спре поредните мераци на електрическите тротинеткаджии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не може

    29 Апр 2024 20:58ч.

    такива са директивите от най-високо място, WEF. ТЕ не дават да се храним с месо, да пием краве мляко, да пътуваме с лични автомобили и да сме самостоятелни в какъвто и да е аспект. Искат ни тотално зависими от държавата... а тя - от ЕК. Това Е демокрация, ако щете вярвайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДС Кмет

    29 Апр 2024 21:06ч.

    Продължавайте да гласувате за мен и електронния концлагер ви го гарантирам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи