"Ню Йорк Таймс": САЩ са скрили от Русия информация за заплахата от терористичната атака

"Ню Йорк Таймс": САЩ са скрили от Русия информация за заплахата от терористичната атака

Разузнавателните служби на САЩ не са предали на руските си колеги цялата информация, с която са разполагали за заплахата от терористичен акт в "Крокус", защото са се страхували да не разкрият източниците си, пише "Ню Йорк Таймс", като се позовава на представители на европейските и американските служби за сигурност.

"Враждебните отношения между Москва и Вашингтон попречиха на американските служители да предадат информация за плана (на терористите) повече от необходимото от страх, че руските власти могат да научат за техните разузнавателни източници или методи", пише изданието.

Както заяви директорът на ФСБ Александър Бортников, информацията за подготовката на терористичен акт в Русия в началото на март, предадена от Вашингтон, е била от общ характер и специалните служби на Руската федерация са реагирали на нея. В същото време той отбеляза, че данните на САЩ за планирани терористични атаки не винаги са конкретни и би желал те да съдържат повече подробности.

Вечерта на 22 март е извършено нападение срещу концертната зала Crocus City Hall в Красногорск край Москва. Няколко души нахлуха в сградата и стреляха по хората от упор с автомати. После запалиха огън на няколко места, в резултат на което покривът се срути, а залата изгоря напълно.

В сряда вечерта Министерството на извънредните ситуации публикува нов списък на загиналите при нападението, който включва 143 имена. По последни данни 182 души са били ранени.
По случая е образувано наказателно дело по член "Терористичен акт".

Извършителите бяха задържани рано сутринта на 23 март в Брянска област. Оказа се, че те са граждани на Таджикистан. Пътували са с автомобил към границата с Украйна. Басманният съд в Москва ги изпраща в ареста до 22 май. По делото са задържани общо 11 души.

 

 

Коментари

  • Естествено, че са скрили информацията, нали САЩ и ингилизите са организирали всичко 😀

    28 Март 2024 11:55ч.

    Няма да си провалят собствената операция я 😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фани Го.

    28 Март 2024 11:58ч.

    Явно, че укрите (ГРУ) са мътили и организирали цялата операция, без амитата да са били в детайли информирани и запознати. Надушили са нещо и са го предали на Москва, но именно нещо. Калфата е надминал майстора си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    28 Март 2024 12:02ч.

    цъ. пуснатата информация е за отчитане на дейност. наясно са били с всичко, хайли лайкли. службите на 404 се контролират доста изкъсо, не е вероятно подобно нещо да се организира и изпълни без знанието на "кураторите".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гепи ме за...

    28 Март 2024 12:09ч.

    Искаш да кажеш, както стана със "Северен поток" ли?... Украинците сами го взривили, а САЩ и UK, нямали НИЩО ОБЩО, а? Явно си доста наивен! Укронацистите нищо не правят сами, без опеката и инструктажа на ЦРУ и МИ6. Колкото до пряката намеса на кравари и нагло-саксонци, вече дори децата не съмняват…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    28 Март 2024 12:01ч.

    Тия наистина се подиграват с интелекта на хората... Нагло, цинично и безочливо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    28 Март 2024 12:36ч.

    С нас може би да, но изказването отговаря точно на интелекта на средностатистическото западНало зомби..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    28 Март 2024 12:38ч.

    От началотто на Март има публикувано съощение на страницата на американското посолство в Русия, американските граждани да избягват участие в публични събития.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    28 Март 2024 13:20ч.

    Россия бросила вызов Западу: террористам и их "хозяевам" выставят счёт за каждую жертву. Чудовищный теракт в подмосковном "Крокус Сити Холле", очевидно, стал той самой последней красной линией, которую пересёк Запад. Попытки спрятать концы в воду, увести расследование по ложному следу, сбросив вину на ИГИЛ*, не только не привели к ожидаемому в США эффекту, но, напротив, стали толчком к созданию прецедента. Россия бросила небывалый вызов Западу. Террористам и их "хозяевам" придётся ответить за каждую жертву, в том числе и деньгами. Речь идёт о заявлении в адрес правоохранительных структур пяти стран (России, США, Германии, Франции и Кипра), которое, как отмечает один из его подписантов, стал важным правовым документ. Больше того, это и юридический и политический прецедент: до настоящего момента не было обвинений такого масштаба с собранными доказательствами. И безусловно, это будет иметь международные последствия. === https://tsargrad.tv/news/rossija-brosila-vyzov-zapadu-terroristam-i-ih-hozjaevam-vystavjat-schjot-za-kazhduju-zhertvu_979511

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да видим и друга гледна точка

    28 Март 2024 13:22ч.

    Официальный представитель Талибана в Катаре Сохайл Шахин заявил, что основные базы ИГИЛ действующего в Афганистане находятся за пределами страны и находятся под контролем иностранной разведки. Также отметил, что американцы своими заявлениями про причастность ИГИЛ пытаются выгородить истинных заказчиков. Исламский Эмират решительно осудил трагическое нападение на Крокус. Мы ликвидировали угрозу ИГИЛ в Афганистане после окончания оккупации, в то время как во время иностранной оккупации на востоке и севере Афганистана наблюдалось их присутствие. Сейчас центры ИГИЛ находятся за пределами Афганистана под контролем иностранной разведки. Атака в Москве должна быть тщательно изучена, чтобы выявить истинных заказчиков. Сенатор Линдси Грэм пытается отвлечь внимание расследования на этом чувствительном этапе»

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още нещо интересно

    28 Март 2024 15:16ч.

    Турция также прямо указала на то, что теракт в "Крокусе" не мог быть совершен без помощи иностранной разведки. Теракт в подмосковном «Крокус Сити Холле» не мог быть совершён без поддержки зарубежной разведки — официальный представитель Турции Омер Челик

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надришкин

    28 Март 2024 15:47ч.

    Путин се оплаква , че не са му казали кой му е пръснал дупинтсито, а само да си го пази. Е той си го разтваряше , така че да не се оплаква сега от хемороиди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напишкин

    28 Март 2024 19:39ч.

    Простак си драги…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2024 17:25ч.

    Едно от многото възможни обяснения е свързано с "Вы хоть поняли, чего вы натворили?". Явно някой му е влязло под шапката, че преиграха и че историята с червените линии и мрънкането на Лавров и Путин вече отива в миналото, затова бързат да се дистанцират, знаейки, че украинците от натягане ще поемат всичката вина... Това е надеждицата. Ще почнат да режат украинците. Демокряките ще спрат за известно време крякането, поне докато си изперат окъканите гащи. Очаквам друг оборот на нещата, но не мисля, че руснаците ще изпуснат лопатата, с която са цапардосали запада по главата. Ще има постепенно натягане на гайките. А после те сами ще се пръснат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи