Нетаняху: Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция

Нетаняху: Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил на частна среща с министри от своята партия "Ликуд", че на иранската ракетна атака трябва да се отговори умно, предаде ДПА, като се позова на израелското радио "Кан". Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция, както беше с Израел преди атаката късно вечерта в събота, е казал премиерът според източник на радиото.

Позовавайки се на друг източник - високопоставен служител, радио "Кан" съобщи, че Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на американските войски в района време да се подготвят за евентуален ирански ответен удар.

"Международната общност трябва да остане единна, за да се противопостави на иранската агресия, която застрашава световния мир", заяви Нетаняху в изявление, публикувано от службите му в социалната мрежа "Екс". Той приветства "подкрепата на САЩ, Великобритания, Франция и други страни за осуетяване на иранската атака".

 

Междувременно началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви обеща вчера отговор на атаката на Иран срещу Израел. Той заяви това в реч пред военнослужещи във военна база, засегната от ирански удар, предаде Франс прес. Израел ще отвърне на изстрелването на толкова много ракети, крилати ракети и дронове по територията на израелската държава", каза генерал Халеви по време на визита в базата "Неватим" в Южен Израел. Армията разпространи кратко видео, показващо не много дълбок кратер покрай стена в резултат на паднала иранска ракета във военната база.

Иран изстреля стотици ракети и дронове в нощта на събота срещу неделя по Израел в отговор на смъртоносното нападение срещу иранското консулство в Дамаск, приписвано на Израел. Почти всички ракети и дронове бяха прехванати от израелската противовъздушна отбрана с помощта на САЩ, но и на други съюзнически страни, като Франция, Великобритания, а също и Йордания и Саудитска Арабия, припомня Франс прес.

Операцията по прехващане на ракетите и дроновете беше наречена "Железен щит" и беше извършена в коалиция, каза Израел.

Същите тези страни със САЩ начело сега са обезпокоени от риска от регионална ескалация в случай на директен израелски отговор на иранска територия. Вашингтон вече даде да се разбере, че няма да участва в подобен отговор. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Четящ

    16 Апр 2024 8:50ч.

    Иран втори път няма да ви предупреди, че ще удари две писти в Израел, за да няма човешки жертви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    16 Апр 2024 8:52ч.

    Биби постави на карта съществуването на ерец Израел! И това не е преувеличение. Самият той пък и света не вярваше, че Иран ще се осмели да атакува директно Израел. Сега Нетаняху има две опции: 1.ДИРЕКТЕН удар по Иран 2.ИНДИРЕКТЕН. Тов.ЗИП ще обясни кратко и ясно защо тва е ЦУГЦВАНГ. При директен удар Иран вече обяви, че ще отговори мълниеносно с "десет пъти повече ракети". При индиректен региона ще отчете това, като СЛАБОСТ. А Близкия Изток ако изглеждаш слаб сам си окачваш въжето на шията. В момента Биби е на крустопът.Да подпали света или невъзвратимо да нанесе гигантски ущърб на Израел.Ужас някакъв.... :(( Персите се оказаха изключителни играчи....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биби чака Тръмп

    16 Апр 2024 8:59ч.

    Докато чака, работи усилено за провала на Байдън, стараейки се да подпали Близкия Изток и да принуди САЩ да воюват /зад гърба на ЦАХАЛ/. Демонократите естествено не искат такава война и всячески се дърпат, натискайки Израел да си натиска парцалите. Ще устискат ли до края на годината ? Мисля че да. Но после идват други въпроси. Дали Тръмп ще е готов на повече от това да брани Израел и примерно да участва в нанасянето на удар по Иран ? Не мисля. Ни най-малко Тръмп не би се оплел в такова дело... За Тръмп Иран би бил контрагент за договорка. И рижавият ще се стреми към това /Иран е fateful важен за петролната стабилност в света !/ , и не само. Тръмп е реал политик, и ако има нещо на което би се посветил идеологически да се противопоставя - това е Китай, страната на дигиталния комунизъм ! Китай е точно обратното на това което въплащава Тръмп - консервативна , империалистическа Америка, слоганът MAGA ! Без съмнение сблъсъкът при Тръмп ще бъде в Пасифика, затова конфликти в Близкия и Средния изток не му трябват. Така че Биби ще трябва да се успокои за по-дълъг период от време. Ако не го направи - неговите хора в Израел ще го съборят и ще го извадят завинаги от политиката. Щото вече има много гафове, вкл. военния буксуз в Газа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И всичко това само защото е еврейския крадлив Бойко Борисов

    16 Апр 2024 9:03ч.

    И като нашия Бойко Българоубиец ще унищожи страната си само и само да запази награденото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евреите са народ-паразит

    16 Апр 2024 9:02ч.

    Има още няколко народа-паразити, но евреите са най-евоюлирали в тази посока. Нито англоезичниците, нито смотаните франсета могат да им стъпят на малкото пръстче по вредност и гнусност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жалък илюзионист

    16 Апр 2024 9:25ч.

    Опитва се да ги сплаши с психологически трикове, обаче това издава слабост. Само с бесове не става тая работа вече, трябва си спокойствие и разум. Трезвата оценка на ситуацията всякога помага. Наличието у Иран на високоточно и хиперзвуково оръжие трябва да се отчете, на свежа глава и бодър ум. В противен случай се получават само едни дежурни стари заплахи от автосуицид, защото САЩ няма намерение да се самоубива заради мераците на британските имперски евреи. Тях вече и без това тайнствени сили превантивно ги подхванаха... а те си вярват, че ще си имперстват както в миналото, поне докато го има светът. Не става повече с неудържимо насилие, браточка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • реалността на е Холивуд, или поне вече не може да бъде

    16 Апр 2024 9:32ч.

    Да погледнем мигом на нещата от чисто военна гледна точка. Виждате как се воюва в Украйна и колко бавно става в една реална супер съвременна война. Сега си представете как малката израелска армия (с ресурсите, които разполага тая малка страна) ще тръгне срещу 90-милионен Иран, чиято площ е 80 пъти по-голяма от тази на Израел. Зад Иран са Русия, Китай и почти целият мюсюлмански свят. За Израел остава надеждата САЩ и части от Запада да воюват за тях, но за да воюват така, както се печели мъжка битка, трябва да са руснаци или украинци, и да имат пред себе си не само десетки хиляди танкове, бмп, оръдия и милиони снаряди, но най-вече решимост да се стои в окопите под палещото слънце на пустините ако се наложи десетки години... Когато нещата реалистично опрат до проста математика, Боговете обикновено се оттеглят, особено ако са Молох.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иран е на 3-то място по петрол, та как по-точно "иранската агресия, която застрашава световния мир", заяви Нетаняху

    16 Апр 2024 9:52ч.

    Библейските пророчества побъркаха братята. Реалностите показват, че или преводачите са превели погрешно библейските послания, или някакви увредени индивиди лъжат всички за собствена облага на много висока цена с недопустими за хуманния човешки разум кръвопролития! .... Какво иска Израел от Иран, че го счита за враг?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ортодоксалният юдаизъм е мейнстрийм сред взимащите решения в Израел

    16 Апр 2024 10:00ч.

    Основната тенденция в правителството и Кнесета (парламента) е идеята за изграждане на Трети храм, както свидетелстват множество израелски интервюиращи на американския телевизионен канал CBN News, по-специално бившият член на Кнесета от управляващата партия Ликуд - равин Йехуда Глик. В основата на катастрофалното влошаване на кризата в Израел и Близкия изток като цяло е намерението на ортодоксалните евреи да започнат възможно най-скоро строителството на Третия храм на Соломон в Йерусалим - в изпълнение на БИБЛЕЙСКИТЕ ПРОРОЧЕСТВА за идването на Месия"! Без думи! - https://pogled.info/svetoven/iztok/istinskata-tsel-za-raketata-e-posochena-dvoinoto-dano-na-udara-po-iranskoto-posolstvo.167972

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    16 Апр 2024 10:10ч.

    Аз викам всички да престанат да се правят на улави. Нито Израел е цвете А ОЩЕ ПО-МАЛКО Иран. Вие въобше стопляте ли каква е идеологията там ? Случайно да сте чували, че Меджлисът прие закон за унищожаване на Израел с краен срок 2040г. Евреите са паникьосани не на шега, че първата работа на Иран, кат получи Бомбата е да я метне по Израел. Въобще КСИР официално се нарича "резервната армия на Махди" а самия Хаменей само ВРЕМЕННО е яатолях докато Махди слезе от небето да поведе "последната битка" срещу Луцифер. Тия са болни по цялата глава и не само.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    16 Апр 2024 10:22ч.

    И с какво това е по-различно от трансхуманизиращата разкапваща се либерална идеология като последствия? Аз лично изпитвам трудности да преценя кое от двете е по-добрата алтернатива, защото трябва да мисля напрегнато поне до края на живота си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ ЗИП - и защо Меджлисът ще иска унищожаване на Израел?

    16 Апр 2024 10:30ч.

    Какво е направил Израел за да искат унищожението му? Да би мирно седяло, не би чудо видяло! - българска народна поговорка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • между лица

    16 Апр 2024 10:45ч.

    ЗИПът нещо е обладан от мечтите си. Никакъв принципен фундаментализъм не изповядва Иран, просто знае какво пази и колко би му струвало, ако не го опази. При исмаилитските народи (суфите) си важи доброто старо правило: изгубиш ли Истината, губиш всичко - нещо, което Западът отдавна е забравил или не му обръща внимание. В този смисъл колегата над мен правилно е поставил въпроса за т.нар. решение на Меджлиса. Индикаторът: Иран никога не напада пръв, това си е занимание на дяволовите. Иран само отговаря доблестно, според източните традиции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи