Над 37 хил. души са обявени за безследно изчезнали в Украйна

Над 37 хил. души са обявени за безследно изчезнали в Украйна

Обединеният регистър на безследно изчезналите при особени обстоятелства хора в Украйна към момента съдържа информация за 37 000 граждани, предаде Укринформ, като се позова на украинския омбудсман Дмитро Любинец.

"В момента имаме обединен регистър на хората, които са изчезнали при особени обстоятелства. Той е в процес на попълване с информация и според последния доклад, който получих вчера, в списъка сега фигурират повече от 37 000 украински граждани", отбеляза омбудсманът на събитие в Киев.

Според него става въпрос за пълнолетни цивилни и деца, както и за военнослужещи. По думите му броят на хората в списъка ще нараства. Освен това Любинец посочи, че Русия отвлича и лишава от свобода украински цивилни от началото на въоръжената си агресия, тоест от 2014 година.

Според омбудсмана руснаците нарушават международни хуманитарни закони, защото в Женевската конвенция съществува пряка разпоредба, а именно - Член 3, която забранява на враждуващите страни да взимат цивилни за заложници.

"Има разпоредба, но Руската федерация продължава да го прави. И проблемът, вероятно, е че те не са понесли никакви последици за нарушаването на тази норма", каза представителят за човешките права на Върховната рада. Той отбеляза, че през последните десет години Русия не е предоставила никаква информация за цивилните, които държи.

Украинският омбудсман заяви, че властите са използвали многократно каналите си за комуникация с руската страна, по-специално, той лично е имал контакти с руската си колежка Татяна Москалкова, по време на които многократно е бил повдиган въпросът за задържаните цивилни.

"За съжаление, досега това не доведе до никакъв резултат. Именно защото не можем да получим никаква информация от Русия, не виждаме точния брой на незаконно задържаните от държавата агресор", посочи Любинец.

Според него никой не може да каже, дори на теория, колко време ще е необходимо на украинските власти, за да върнат всички цивилни граждани, които в момента се намират в плен на Русия, защото сега не съществува необходимият инструментариум за постигането на този резултат.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Тихомир Томов

    16 Апр 2024 21:58ч.

    Това е за около 2 години, а в Газа само за 5 месеца данните ще са ужасяващи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Злите езици разправят, че , щото в Украина "безследно изчезнал" се постановява не от обутсман, а от съда, към днешна дата имало заявления за над 500 000 такива безследно изчезнали...

    17 Апр 2024 13:03ч.

    Верно, част от тези безследно изчезнали са "уклонисти" - скрили се от мобилизация и утилизация на фронта , но реалните непризнати за загинали според изследвания миналата година бяха над 300 000 , а не 37000 Той и Зеления разправяше че имали само 31000 загинали, а Американците от космоса преброиха още миналата есен над 400 000 свежи ГРОБОВЕ с жълто0сини знамена... Но, да речем, че Зеления е прав, имало само 31000 убити, при мобилизирана армия от над МИЛИОН (до сега поне 5 мобилизации!!!) и, ни в клин ни в ръкав - НОВА ТОТАЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ която трябвала да събере още 500 000... , щото нямали хора... Ами нямат - половин милион официално убити, над 400 000 безследно изчезнали, т.е. загинали но не отчетени, - ето ти налични под 200 000, които не достигат да спират Руската армия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    16 Апр 2024 22:11ч.

    Огромна част от обявените за изчезнали всъщност са живи и са напуснали "прелестите" на украинския нацистки концлагер. Не говорим пък за ония, които наистина са избити на фронта за интересите на САЩ, за да могат да носят възвръщаемост инвестициите във война на Бай Спън и за да цъфти градината на джендър-разврата, със стопанин дядо Борел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    17 Апр 2024 8:42ч.

    Така е Мара! И, пичове , когато се разхождате из София например, да ви прави впечатление сериозното използване на украинска и руска реч ( руска реч от "УКРАИНЦИ" - ми те макар и граждани на УкраИна, те украински НЕ знаят, щото ....... са РУСНАЦИ! ) по улиците, и тез нещастни души сигурно са от списъка на тоз фашист Дмитро Ненамкойси, за които нацистите фалшиво плачат и като НЕ върви на бойното поле, фашагите търсят съчувствие с ЛЪЖИ наподобяващи геноцида на юдеите в Газа. Който обаче е истински. Този в Газа. Тези, дето непрекъснато опищяват орталъка за Холокоста, сега те го правят. А, т.н "евроатлантици" ръкопляскат на ционистите. Пропаганден потрес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    17 Апр 2024 4:44ч.

    Украйна са я напуснали около 8 000 000 души и са заминали в Русия или Европа - както се чувстват. Около 500 000 са загинали. Върхушката е забогатяла и се е приготвила пристани в Западна Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    17 Апр 2024 6:05ч.

    Руснаците не си поплюват и ако сметнат за необходимо вършат и доста лоши неща. Също както и украинците и техните наставници. Видеата на предимно младежи от завзетите територии разкайващи се за нещо казано или извършено от тях не оставят съмнение какво ги чака украинците. В украински затвори има над 150 Хил. осъдени заради казано или направено нещо в полза на Русия които също чакат да излязат и да мъстят..Така че още дълги години омбудсманите ще има с какво да се занимават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Танас

    17 Апр 2024 7:46ч.

    Голяма част от "безследно изчезналите" най-вероятно могат да бъдат открити в курортите край Варна, Бургас, Барселона и други европейски градове...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи