Министър Кирил Вътев и молдовският му колега Владимир Болеа посетиха овцеферма в село Петърница

Министър Кирил Вътев и молдовският му колега Владимир Болеа посетиха овцеферма в село Петърница

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиерът и министър на селското стопанство и хранителната промишленост на Република Молдова Владимир Болеа посетиха овцеферма в село Петърница, Община Долни Дъбник, област Плевен. В посещението участваха областният управител на Плевен Виолета Йеремиева и кметът на Плевен Валентин Христов.

Собственикът на фермата Галина Мирчева съобщи, че отглежда 850 овце от испанската порода асаф и произвежда агнета, както и около 600 литра мляко на ден. Тя показа на гостите помещенията, където се отглеждат овцете и агнетата. Мирчева съобщи, че заедно със семейството си е основала фирмата през 2012 година, като в миналото е отглеждала и повече овце, но в последната година ги е намалила. Тя съобщи, че през 2023 година е работила на загуба, тъй като в България няма защитен механизъм за контрол на изкупните цени на млякото и няма достатъчно подкрепа от държавата.

Министър Кирил Вътев заяви, че държавата не може да подпомогне достатъчно всеки земеделски производител и препоръча коопериране на отделните производители с цел намаляване на разходите на стопанствата и затваряне на цикъла на производството. Той коментира, че само обединени малките производители могат да устоят на конкуренцията на големите корпорации в бранша от чужбина и страната.

Манталитетът на българина е да не се кооперира, а сега има само плахи опити за коопериране. Подготвили сме законопроект за кооперативите, като изменение в Закона за кооперациите, подготвили сме законопроект за правилата за доставка по хранителната верига, той е много важен и ще предпази всеки земеделски производител като Мирчева, подготвили сме законопроект за аграрната камера и браншовите организации като структури на аграрната камара. Вкарахме законопроекта за собствеността и ползването на земеделските земи, който мина на второ четене вчера и сега никой не можа да ви вземе пасището. За млади и нови фермери и за живеещите в общината се прави търг с предимство до 30 хектара. С този законопроект се прекратява порочната практика, която често се среща кметът да даде на свой приближен пасището, който няма животни, но получава субсидия, коментира той.

Владимир Болеа даде висока оценка на представянето на земеделския производител Галина Мирчева. Той съобщи, че в южната част на Молдова се отглеждат много овце и кози. При следващото посещение гостът обеща да дойде в същата фирма заедно с производители от Молдова.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи