Макрон каза, че Китай е поел ангажимент да не продава оръжия на Русия

Макрон каза, че Китай е поел ангажимент да не продава оръжия на Русия

Еманюел Макрон заяви, че Китай е поел ангажимент "да се въздържа от продажба на оръжия" и от "всякаква помощ за Москва". Той заяви това на общ брифинг за медиите в Париж снощи с президента Си Цзинпин, предаде АФП. Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна, където по думите му Пекин играе "положителна роля" за намирането на мирно решение на войната. На брифинга не са били разрешени журналистически въпроси.

По-рано през деян Си отхвърли безпокойствата, изразени от френския му колега Еманюел Макрон и от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тримата лидери на среща в Елисейския дворец. Те демонстрираха общо желание да бъде сложен край на войната в Украйна, но не се и опитаха да скрият разногласията си по другата голяма актуална тема - напрежението в световната търговия, обобщава АФП.

За днес френският президент Еманюел Макрон е поканил Си Цзинпин днес на планинска разходка в Пиренеите,. Двамата лидери и техните половинки ще отидат в ски курорта Ла Монжи, където ще обядват и в местен ресторант, с чийто главен готвач Макрон се познава добре и при когото е гостувал често. В този район на Франция Макрон е идвал на ваканция с баба си и дядо си. Там той има и братовчеди, уточнява АФП.

В първия ден от визитата на Си Франция и Китай подписаха няколко търговски договора в областта на енергетиката, транспорта и финансите. Френското правителство обеща  и да улесни издаването на визи за китайците, които пътуват до Франция по работа или на туризъм.

Макрон също така подари на Си френски коняк и му благодари, че не е въвел временни мита на вноса на тази напитка в Китай. Френският коняк е предмет на антидъмпингово разследване, подето от китайските власти.

Макрон освен това подари на Си и произведенията на Виктор Юго, както и издание на първия френско-китайски речник, публикуван през 1742 г. и ваза от многоцветно стъкло, изваяна в стъкларските цехове в Амбоаз.

Вчера вечерта френският президент даде държавна вечеря в чест на Си, на която бяха поканени френски знаменитости, сред които Софи Марсо и Мирей Матийо.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • нелегален

    07 Май 2024 9:55ч.

    смешник. тов. си и сега не продава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Теа

    07 Май 2024 14:28ч.

    Точно!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    07 Май 2024 9:58ч.

    Дълги езици по задните части на другаря Си, които не могат да прикрият подлостта на западната антицивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “В този район на Франция Макрон е идвал на ваканция с баба си и дядо си”

    07 Май 2024 10:01ч.

    Микрончо няма да се оттърве от бабите си. И този път пак е дошъл с новата си баба, та с висок гост да я запознае…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като прочета баби и дядовци по повод бабоеба и съм на нокти

    07 Май 2024 11:18ч.

    Не го знаеш кого ще изплющи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мани-мани

    07 Май 2024 10:10ч.

    Всички знаехме че Макрон е ходил в Ла монжи с баба си, но сега, в светлината на новите факти се разбра, че там е ходил и с дядо си... Глей кво нещо..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винету

    07 Май 2024 10:43ч.

    Макрон подарил малко стъкълца и огнена вода на другаря Си... Все традиционни подаръци от белите за индианците, с които първо ги забаламосват, а после ги окрадат и избият...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нико

    07 Май 2024 12:27ч.

    В случая франсетата са като индианци до Китай! Хилядолетна цивилизация, баце!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опиумна цивилизация

    07 Май 2024 13:09ч.

    Британците са ги завладели с един кораб опиум.... невероятна цивилизация няма що, всеки знае че китайските стоки са боклуци а китайците са безмозъчна евтина работна ръка- роби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безмозъчен си ти

    07 Май 2024 14:16ч.

    Китай никога не е завладяван, включително и от монголите. Да европейските крадци със задружни усилия са установили фактории на китайска земя, но никога не са успели да го превърнат в колония или нещо подобно. И още нещо. Всъщност крадливите британски задници не биха успели са постигнат нищо и в Индия, без малоумието на последният могол и набезите на авганските бандити. През 18-ти век, въпреки т.нар. индустриална революция жалко-Британия изостава сериозно технологично и икономически от Китай и Индия, но благодарение на манталитетът си на пирати и убийци, британците успяват да се наложат над Индия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    07 Май 2024 15:41ч.

    Тебе и 6 месечен престой в някое китайско село няма да те оправи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Албена

    07 Май 2024 18:38ч.

    Може и някое топло одеялце да му предложи. Плюс бонус: зараза с едра шарка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Траверс, стига плака за руските и китайски села

    07 Май 2024 20:06ч.

    че ще те пратим в Сентръл Парк привечер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господинов

    07 Май 2024 10:56ч.

    Направо се е раздал по терена. Коняк, ваза, френски готвач, визи, че и Софи Марсо. Липсват само френските сирена, но готвача със сигурност ще се погрижи. Преиграл е с бабата, която ни е известна и дядото, но французите са емоционални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    07 Май 2024 11:04ч.

    Туй за почивката с бабите е вълнуваща тема която не може да убегне от форумните кодоши. Но др. Си е обещал да не продава оръжие на Русия. Китай НЕ продава оръжие на Русия, ако има нещо то минава през С. Корея. Китай продава компоненти за оръжие, сложни металорежещи машини и най-важното- целулоза. Другарите американци и европейци крещят за стоки с двойно предназначение и искат да сложат ръка на целулозата но не би. Нещо и въпроса с вторичните санкции към китайските банки заглъхна след като САЩ отмениха ""временно"" санкциите към няколко руски банки по плащания за енергоресурси което силно учудило др. Си който тамън се готвил да разруши банковия си сектор. Заповедите на Йелен и Блинкен Китай да си затвори част от производствените мощности със сигурност са приети с разбиране от китайското общество даже и в либералната му част. На другарите американци им остава като изход да напишат дарствена грамота за Сибир и да го връчат на Китай. Само дето има един нюанс. В Далян къщата на руския губернатор е превърната в музей на 2-я етаж и руски ресторант на първия и на входа са склупторите на двама казаци върху коне. Уважително. Един от големите площади се казва Сталин и там се намира най-големия музей на Сталин в света. Уважително. И жителите на Харбин се отнасят повече от уважително към руския брат и са готови да се бият за него. В обедните почивки в заводи се носят революционни маршове по руска музика и китайски текст и могат да се чуят руски думички като "победа". Тъжно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    07 Май 2024 11:06ч.

    БТА-то що премълчава че Си е отказал участие в швейцарската конференция за Украйна. Що се отнася до оръжието много е лесно да се откажеш от нещо което никога не си правил. Обикновено е обратното, китайците купуват оръжие от руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    07 Май 2024 11:09ч.

    А,щях да забравя. Едно от малкото места където може да се открие руска църква на 200-250 години в центъра на китайски град поддържана и без високи сгради които да я засенчват е в Далян. Сталин+църква+ губернатор.Тема за размисъл на розовите чорапки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    07 Май 2024 11:18ч.

    На видео се чува Си да пита за пореден път с раздразнение: Тоя още ли е тука? На което глас зад кадър отговаря: Кажете му, там две-три хубави думи и да си тръгва по-бързо, за да може да продължава алъш-вериша с тях и руснаците едновременно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелегален

    07 Май 2024 11:22ч.

    на снимката тов. си изглежда доста досаден. вероятно се пита: "тоя кога ще си тръгва?"... иначе, тов. наблюдател13 е прав - в поднебесната русия е на почит. пиша каквото съм видял, както казва бате джимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    07 Май 2024 12:31ч.

    Дааа. онзи, дето питал другаря си кога ще си ходи още по досаден. Дал и срок! Да спре онова, което според нЕкои тъдява другаря Си не бил правил. И часовникът тиктака... Щото това, че другаря Си не ще в Швейцария... но до Франция си занесе задните части.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    07 Май 2024 11:48ч.

    русия китаи индия ще вървят заедно защото по отделно е по трудно китаи има същите проблеми с таиван така че брикс да се държи здраво и да не отстъпва макаронът не заслужава никакво доверие това е някакво несериозно момче

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nezavisim

    07 Май 2024 11:52ч.

    Tozi frenski pe----st,nyama li nai-posle da spre da govori gluposti!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бабоеба

    07 Май 2024 13:08ч.

    как гледа урсулка фор лайнарен, още малко и ще я зарадва пред Си, извратеняци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами и тя се сбръчка и оцъкли от грижи покрай ваксините

    07 Май 2024 20:09ч.

    от година на година му е по-сексапилна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винаги може и вълкът да е сит и агнето цяло

    07 Май 2024 14:40ч.

    Не е задължително Китай да продава оръжия на Русия и въпреки това оръжията да стигнат до Русия. И ние един патрон на Украйна не продавахме. В цялата ситуация Украйна явно няма да остане цяла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    07 Май 2024 15:39ч.

    Украйна е нападната страна, бе копейка. Като такава има право на помощ. Матушката ти като нападаща страна няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига дрънка, дъртак

    07 Май 2024 19:15ч.

    Украйна нападна собствените си въстанали граждани срещу незаконния преврат. Те по тоя повод се отделиха и поискаха руска помощ. Русия им я даде според всичките допустимости на международното право.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • албена

    07 Май 2024 18:36ч.

    Дано Си да не се върже на този жалък палячо. Помияр, който унижи французите, сега пък се напъва да вкара Европа във война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да си губиш времето със западняци по такива поводи е признак на прекалена китайска вежливост

    07 Май 2024 19:18ч.

    Извратенякът Макрон пак лъже като разпран за поети китайски ангажименти, злепоставяйки китайската делегация. Сигурен съм, че баба Урсулица е натресена на срещата без съобразяване с протокола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    07 Май 2024 20:05ч.

    Пудел вечер или петле сутрин? Явно са зле нещата и пред огледалото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи