Костадинов: Обясняват ни, че НАТО е гаранция за нашата безопасност, а истината е, че НАТО е най-голямата заплаха за националната ни сигурност

Костадинов: Обясняват ни, че НАТО е гаранция за нашата безопасност, а истината е, че НАТО е най-голямата заплаха за националната ни сигурност

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 Декларация, прочетена от парламентарната трибуна от Костадин Костадинов – председател на „Възраждане“    
                               
Преди 20 години, България стана член на НАТО с едни, доста патетични думи на американския президент, тогава - Джордж Буш младши, който каза, че от днешния ден вече, източноевропейските държави няма да бъдат заложници на тиранията. Интересното, обаче е, че тогава, нашите медии не съобщиха нещо, което всъщност и сега не съобщават. Зад тези патетични думи се крие един простичък факт - че следващите 20 години, държавите, които влизат в НАТО, нямат право да напуснат съюза, дори и да искат. 

Но това не е единственото. Всяка държава, която се присъединява към военен, или политически блок търси гаранции за своята национална сигурност  в международен план. След политическия ефект от встъпването следват и практическите стъпки по повишаване на организацията и дейността. Какво се случи с нашата държава, при встъпването ѝ в НАТО? Най-напред - включихме се в блок, който бе създаден като противовес на въоръжените сили на СССР и на сформирания по-късно около тях Варшавски договор, но това се случи, когато вече не съществуваше СССР и след разпускането на Варшавския договор. Включихме се в система, която вече бе изчерпала смисъла от първоначалното си създаване  и като резултат започна да търси оправдания за съществуването си измисляйки и преиначавайки „заплахи“. Случилото се в Либия и Сирия, и най-вече в Украйна показа на първо място, че след края на Студената война и разпускането на Варшавския договор, НАТО вече е престанал да съществува като военна коалиция на блок от въоръжени сили, а се е превърнал в клуб от васали, ръководен от американските въоръжени сили, които единствени оставиха военната компонента като основна и запазиха пълната си боеспособност. Изключението в целия клуб на васалите и то, не напълно, се явява Турция.  За целия период по предприсъединяването и по времето на членството си, така наречените „партньори“ и така наречените „съюзници“ разглеждаха България по един начин – не като равноправен участник в своя блок, а третирайки я винаги като победена държава от противостоящия блок от времето на Студената война.                                    

Особено тежко това се отрази на нашия ВПК, който не само бе избутан насила от нишите, които заемаше на световния оръжеен пазар, но бе доведен до състояние да не може да задоволява голяма част от нуждите на българските ВС и националната отбрана. Нашите американски партньори ни забраниха да произвеждаме ПЗРК. Под техен натиск вазовските заводи прекратиха производството на комплексите „Стрела“. Така наречените ни “партньори“, а всъщност господари иззеха техническата документация по производството, и заставиха българската страна да унищожи оборудването за производствените мощности в цеховете. Така не се постъпва с партньори и съюзници, така се постъпва с победени врагове. Така беше освободена пазарна ниша за конкуренцията, произвеждаща аналогична продукция, а българските ВС се лишиха от доставките на родното производство за този компонент на ПВО, който бойните действия в Украйна показаха, че е изключително актуален и необходим при съвременната война. Така наречените ни партньори, а на практика, господари се постараха да изкарат от строя и конкуренцията на пазара за бронирана техника. С тази цел се направи всичко възможно да бъдат ликвидирани заводите на „Бета“ Червен бряг. Още един тип военна продукция, необходима за националната ни сигурност, която показа актуалността си в последните военни събития. Тези нужди сега, България се опитва да покрие, закупувайки амортизираната и морално остаряла бронирана техника на американската морската пехота – печално известната сделка за „страйкърите“, наричани от самите американски войници “афганистански ковчези” е едно от неприятните следствия,  идващи за нашите ВС след унищожаването на „Бета“ Червен бряг. Но сякаш това беше малко, нашите „съюзници“ оказаха натиск и не ни позволиха да развиваме научно-изследователската дейност в областта на военните технологии и отбраната. Беше закрит Изследователския институт към БАН, а на нашите предприятия от ВПК не им бе позволено разработването на артилерийски боеприпас за гаубици по натовския стандарт 155 мм. Така не се постъпва със съюзници и партньори, така се постъпва с победени врагове, които искаш да унижиш и да доунищожиш. Такива артилерийски системи и боеприпаси произвеждат, не само натовските държави, но и редица ВПК на страни с извънблоков статут – Израел, Швеция, Финландия (последните две използваха като коз за преговорите си по присъединяването към блока съвместимостта си на артилерийските системи с натовския стандарт). 155-мм гаубици и артилерийските боеприпаси за тях произвежда и Сърбия. Държава на балканите и от нашата черга, която обаче не е под давлението на съюзници и партньори и точно, поради тази причина има три пъти по-силна армия от България. 

България остана без авиация, защото спазвайки натовските регламенти, напук на Русия, не трябваше да ремонтираме там своите самолети, и беше по-добре да ги оставим да се амортизират и излязат от строя. Трябваше да заплатим авансово баснословни цени за стари авиационни образци, които не се знае дали изобщо ще получим. България плаща, единствено и само голи обещания, на цената на милиарди левове, изтръгнати от продънените джобове на българските данъкоплатци.          

За изминалите две десетилетия кариерен ръст и позиции в българските ВС заеха личности, превърнали се в брюкселски чиновници в униформа, и без униформа, които поставиха чуждите интереси над националните и подчиниха българската сигурност и отбрана на краткосрочни конюнктурни прищевки. Отмениха наборната служба, и като следствие на това изоставиха грижите за сградния фонд на ВС. Битовите условия в казармите и базите, които са оцелели са под всякаква критика. При евентуална мобилизация, сградният фонд не е в състояние да поеме личния състав. Сега различни евроатлантически издания и медии плачат на чужди гробища, късайки ризи, че нямаме къде да настаним многонационалната натовска бригада. Слушаме изявления от високопоставени военни и чиновници: 

"Основните мотиви са, че в българската армия казарменият фонд не е обновяван в близките 30 години. Имаме нужда от способности за настаняване на български формирования, на резерва и за съвместно ползване със съюзни войски. Това е българска инфраструктура за българската армия с възможности за настаняване на съюзнически войски". 

Това са думи на наши управляващи, само че като следствие на всички тези действия и бездействия, предизвикани от имплантираните през последните 35 години, чужди агенти, българската армия, на практика, беше унищожена и напълно разоръжена. За последните 20 години, откакто сме в НАТО, нейният брой, състав и боеготовност намаля 4 пъти - от 45 000 на 15 000. А ако броим момента, в който българската армия имаше върхова форма през 1985 г. когато беше 150 000, това означава, че за последните 40 години, армията ни е съкратена 10 пъти, тя в момента съществува, само като фикция. 
Следвайки „светлия пример“ на западноевропейските ни съюзници, България отмени наборната служба, лишавайки се от подготовката на основния си мобилизационен компонент, гарантиращ националната сигурност и защита. Това, което не направиха нашите съседи и “съюзници” Гърция и Турция. Това, което не направиха неутрални държави като Австрия и Швейцария. Това което не направи държавата с най-добра мобилизационна система за разгръщане – Израел. Швеция и Финландия, които десетилетия наред бяха неутрални държави (първата от век и половина, а втората от почти 80 години) след като отмениха наборната си служба и изпитаха негативите на мирновременното рекрутиране, само няколко години по-късно възстановиха наборната повинност. Оказа се, че неутралните и извънблокови държава, които можеха да разчитат само на себе си, по правилото „на вълка му е дебел врата, защото си върши работата сам“ са в по-добра мирновременна  кондиция на ВС, с по-добър мобилизационен резерв и с по-добре развит ВПК от редица натовски държави, включително и такива с някогашен ранг на „велики сили“. Поради тази причина НАТО  с готовност ги приема в широките си обятия, защото те частично компенсират създадения вътрешноблоков дефицит. Но НАТО е изправен пред много тежко изпитание – иска да води война, но няма потенциал.                                                                

След заявлението на Макрон, че ще изпраща войници в Украйна, не закъсня и опита за „набиране на глупаци“. В София пристигна генерал Лавин, който започна да обяснява как разоръжена и разсъблечена България, трябва, за своя сметка да изгради инфраструктура, да мобилизира всичко, което може да се движи, и да излезе на предната линия, зъбейки се наляво и надясно, така както направиха американските марионетки в Украйна и виждаме резултата. Ясно е, че овехтелите колониални велики сили искат да водят война с чужда кръв  и чужди пари и отчаяно се нуждаят от сипаи, еничари, спахии и зуави, и виждат в България най-наивния и лесно манипулируем „партньор“. Но след като нашите „съюзници“, а на практика - господари, в продължение на десетилетия ни разглеждаха само като конкурент на оръжейния пазар, който трябва да бъде елиминиран, на всяка цена и с всички средства, сега е аморално и арогантно да искат от нас жертви за своите цели и интереси, представяйки ги като наши интереси. Генерал Лавин изтъкваше, че трябва да се намали пътя от разработването и внедряването на технологичните иновации и изобретения до внедряването им в производството, и последващото приемане на въоръжение. Дългият формален път, внедряван през последните десетилетия от нормативната база и изисквания на натовската брюкселска бюрокрация се оказа, че води в задънена улица. Нашите коленопреклонни чиновници се подчиняваха безпрекословно и следваха този път, ликвидирайки всичко, което имахме изградено, и което се оказа, по заявлението на генерал Лавин, че сега ни е нужно ... но ние вече го унищожихме под техния натиск.                                                                       

20 години след влизането в НАТО, българските въоръжени сили са на ръба на оцеляването, националната ни сигурност и отбрана е подкопана. Рекламните мантри, че членството в НАТО, не само ще ни донесе гаранции за националната сигурност, без да правим нищо, но и ще ни донесе всеобщо благоденствие и икономически просперитет, се оказа една огромна, рекламна лъжа, лишена от съдържание. Днес навсякъде ни обясняват, че НАТО е гаранция за нашата сигурност, истината е, че НАТО е най-голямата заплаха за  българската национална сигурност. НАТО ни разоръжи, НАТО ни окупира, НАТО ни заплашва. 20 години ние не можехме да излезем от НАТО, дори да искаме. От днес, с навършването на 20 години от анексирането на България в този американски военно-политически съюз, ние имаме правото и възможността да излезем от този съюз. “Възраждане” внесе предложение за излизане от организацията, ръководена от Вашингтон. Сега е времето да напуснем НАТО. Сега е времето да кажем : Не на окупацията на България. Сега е времето да кажем : Да живее България и българските национални интереси.   

 

 

Коментари

  • Dimitrov

    29 Март 2024 13:43ч.

    Прав е Костадинов! СССР нямаше военни бази у нас, докато сега хамериканците имат такива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво Костадине

    29 Март 2024 13:43ч.

    Тагаревци, Събевци, Шаламановци ни натикаха в това блато. Искаме референдум!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    29 Март 2024 13:45ч.

    започна вече предизборно да говори! Ти защо гласува за изпращане. на български войници под командването на нато в други държави? защото си изнструмент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кольо албанеца

    29 Март 2024 15:19ч.

    това не е вярно, провери гласуваните промени в закона... не че не са сгафили де, но е друго

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доказан инструмент за крадците на ф-ки

    29 Март 2024 13:48ч.

    от децата ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 62% отрицателно отношение на българите към русия

    29 Март 2024 13:49ч.

    Маргинална партия с маргинални цели иска напускане на НАТО - заяви военният министър за тая безумна идея на копейките да излезем от НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти си не маргинал, а имбецил

    29 Март 2024 13:56ч.

    Макар да смятам Костадинов за глупак, в този случаъ е прав. А ти си махни очилата с цветовете на дъгата и стига си виждал мечти наяве. 62 процента отрицателно отношении към Русия, ха-ха-ха-ха-ха. Абе ти да не си от Талин или Рига? Или си мого глупав, поради което вярваш на абсурди, а може и просто да си на чужда ясла, т.е. просто да си обикновено мекере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    29 Март 2024 14:25ч.

    Цитирай източник за 62 - та %. И да не е Дойче веле , ако може, щото така никак не върви. Пък всеки да прецени според източника и мозъка си така ли е, не е ли така.. Всеки днес може да каже всичко, че даже и да претендира, че е истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    29 Март 2024 14:28ч.

    Ако вярваш на тази мантра на социолозите, значи нещо не у ред. Нужен е преглед. Социолозите не са за обективно оценяване, те са за създаване на нагласи там, където ги няма. Социологията не може да бъде наука, най-малкото защото няма как да бъдат проверени чрез експерименти нейните изводи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    29 Март 2024 14:34ч.

    При това най ниския в ЕС. В другите европейски страни путинистите са няколко процента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    29 Март 2024 14:35ч.

    Могат и още как - има избори - проверяват се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой все още вярва ?

    29 Март 2024 14:43ч.

    Кой все още вярва на тия платени проучвания? Един-двама дебили и няколко деца от детската градина сигурно са останали. Когато всичко се определя от печалбата, няма морал, няма почтенност, който плаща, той поръчва музиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Март 2024 18:21ч.

    "62% отрицателно отношение на българите към" българския парламент! Маргинален парламент с маргинални цели иска да робува на НАТО. П.П. Цитирането на министър от партия, чиито лидери също имат 62% неодобрение, е висша проява на невнятност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 62 процента

    29 Март 2024 19:32ч.

    И 69 с Галя чистачката - това ти е мечтата, имбецил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВЗВ

    29 Март 2024 13:57ч.

    НАТО е въоръжена армия обслужваща агресивната външна политика на САЩ.Когато Русия защитава демократичните свободи-това е диктатура,когато САЩ налагат диктатура-това е демокрация. Американската демокрация доведе Украйна,Либия,Ирак до това което е в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 62% отрицателно отношение на българите към русия

    29 Март 2024 13:58ч.

    Това сънува ли го или звездите ти го нашепват в кухата кратуна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bad Face

    29 Март 2024 14:21ч.

    Евроатлантическите ценности нямат алтернатива! След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор, навсякъде разпъва походните бани и се грижи за хигиената на войниците от НАТО! Друго въоръжение не и остана. Бог да пази Тагарев, най храбрият натовец във Фейсбук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    29 Март 2024 14:33ч.

    Товарете го това руско мекере на самолета и към Матушката му. Едно време такива като него са получавали пари от посолството в рубли и са емигрирали в Русия в знак на несъгласие. Сега Копейкин получава плата в Евро, а до Русия и на екскурзия не ще да ходи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боби

    29 Март 2024 14:35ч.

    Изисквания на НАТО: 2% БВП и да се купуват само Сертифицирани системи от Алианса. Възможно е системите да са Съвместими ако правителствата го пожелаят. Ще кажете съвсем нормални изисквания. Но реално какво означава това: Закупуване на оръжия само от САЩ защото дори големите западни страни(и Турция) нямат Сертифицирани системи а само Съвместими. Това означава Военен, Логистичен и Икономическо-военен контрол от САЩ. Запитайте се защо Турция разработва пълен комплект въоръжения от Джипове до Кораби клас Фрегата, ЗРК и Авиация както Дронове така и пилотирани самолети. Турците искат да са независими и заради това и дори Преврат му спретнаха на Ердоган.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    29 Март 2024 15:24ч.

    На хулиганите, които грабнаха властта през 90-те години им се досвидяха пари за армия и те я убиха. По-късно геният паси реши да плаща за натовска пропаганда и така стана "който не храни своя армия, ще храни чужда". Жалко е, че до ден днешен Иван Костов и целият му предателски кабинет е на свобода и даже развява атлантически лозунги по медиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАНОЛОВ

    29 Март 2024 15:34ч.

    Копейкин, Вие сте брутален лицемер и лъжец на едро. Плюхте лекарите и ваксините- а парламентарната Ви група се ваксинира под строй. Начело с Вас. Бълвате небивалици за Европа, докато жена Ви "печели" пари по европрограми във Варна и трупа солидни пачки. И тъй натам. Вие сте лъжец, комплексар и обикновен кретен. Провален провинциален треторазреден уволнен директор на музей. То затова и станахте депутат, де. Пасвате идеално на профила. Тъп, нагъл, безкултурен, малограмотен и продажен. Не можете да излъжете всички, Костя. Не можете. Та не се напъвайте. И спрете да тровите обществото със себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    29 Март 2024 15:54ч.

    Този "манолов" не е човек, а АИ-глупак. Не си струва да му обръщате внимание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    29 Март 2024 16:06ч.

    Коментираме декларацията му. Обвинявате с аргументи ад хоминем, а не по същество. Разнищвайте по пунктове в кое точно е излъгал, а ние ще преценим и ако е нужно - ще ви го рекнем къде пък вие се заблуждавате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Март 2024 18:29ч.

    Манол(ов) Пейков пак се е изказал в типичния си дебелашки стил от "трибуната" тук. Но всъщност съм съгласен с неговото цветисто описание за един "лъжец, комплексар и обикновен кретен"... само леко е объркал името, започващо с "К"(ирчо).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекар

    29 Март 2024 19:36ч.

    Т.н. "ваксини" не са ваксини а генни модификатори и токсини. Това е най-големият съвременен геноцид. Всеки който славослави инокулатите на Гейтс е едновременно ГАДИНА и ТЪПАК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    29 Март 2024 16:21ч.

    Точно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проницателна

    29 Март 2024 16:21ч.

    Тези бази които НАТО строи у нас са идеални мишена.Верно е,че от тези бази може да провокират Русия и познайте какво става.Става това, че е далеко от САЩ и на тях колко им пука.Те си гледат интереса.Ние искаме мир,народът иска да не меси във война която не е негова.Ама управяващите гледат да ги потупат по рамото.Зорлем ще накарат хората да гласуват за партия,която е против участието ни във войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    29 Март 2024 16:25ч.

    Ретроспекцията предлага ли вариант за действие , при условие че в момента до нас тече война, а не можем да изкараме една батальонна група на полето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще има излизане при всички случаи - въпросът е само за начина, по който ще стане

    29 Март 2024 16:51ч.

    Вариантът е ясен: на всенароден референдум за оставане в НАТО отиваме пред урните. Същото се отнася и за ЕС, защото провалът им все повече се задълбочава в стратегически план.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАНОЛОВ

    29 Март 2024 16:45ч.

    Хайде няма нужда някакви анонимни снизходителници да ми се правят на много важни и разбиращи. Бил съм се "заблуждавал". Леле. Да паднеш от смях. Дълги години имах бизнес във Варна. Познавам и Копейката ви ненагледен, и съпругата му- имах нещастието да работя с нея по едно време. За кратко, Слава Богу. И двамата са крадци, лъжци и лицемери. Костя построи палат за чудо и приказ. С партийната субсидия. Която УЖ нямало да взема. За три години го постори. Цяла Варна знае. И никой гък не смее да каже. Вие тука обаче си чешете езиците на чужд гръб. Скучаещи анонимници. Ваша воля. Да повторя- Костя е лицемер, лъжец и крадлив продажник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А нещо за платените от субсидията инвитро процедури да кажеш?

    29 Март 2024 17:35ч.

    А нещо за кредита? Кой е лъжеца?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Март 2024 18:37ч.

    Посмали малко лъжите! Хем "цяла Варна знае" що за стока бил, хем немалко хора гласуват за него. И хем "никой гък не смее да каже" от цяла Варна, хем ти не си първият, който се осмелява публично да го "разобличава" и обвинява в престъпления. Та не лъжете толкова "на алангро", а поне малко по-реалистично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пръц

    30 Март 2024 1:53ч.

    Господи, прибери си ‘манолестите’ вересии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко е в ЗАГЛАВИЕТО !

    29 Март 2024 17:33ч.

    Няма как да е по-точно формулирано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    29 Март 2024 19:23ч.

    Другари, анонсирам Ви руски сайт за лечение на много болести! Включете се и бъдете здрави! https://urina-ru.narod.ru/prod.htm

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Март 2024 19:32ч.

    Чемодан-вокзал-Москва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    29 Март 2024 20:28ч.

    Голям празник!? 20 г. сме членове в агресивния и престъпен блок НАТО! И това се знае от всички, още преди да сме членове. И не е само заради бомбадировките над Юголавия, при които и България пострада с „добрия“ обеднен уран! Да отбележим, никои не ни е питал дали искаме? Просто национални предатели подписаха договор, и даже се хвалеха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАНОЛОВ

    29 Март 2024 23:32ч.

    Коньов, не ми говорете на "ти". Не помня да сме посещавали заедно забавачката на Дойче Шуле. Определено не си Ви спомням. Нито пък Ви помня от групата на фрау Елфриде. И в първи клас не сме седели на един чин. Така че- официална възпитана форма, моля. Приличните хора правят така. За останалите не знам. И настоявам да не го разбирам на собствен гръб. За Копейкин гласуват много хора, защото България е пълна с провалени лузъри като него. Припознават се в тоя Буратино. Виждат един тъп, безпросветен тъпак, стигнал високо и далеко. И си казват- може някой ден и аз. Елементарна психология. Човек, постигнал нещо и реално работещ и мислещ няма начин да се идентифицира с тоя малограмотен кремълски плъх.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    31 Март 2024 11:37ч.

    Костадинов правилно цитира фактите, но изненадващо прави грешни изводи на тяхна база! Такова било отношението към победен враг след разпускането на Варшавския договор! Именно! Разпускането на онзи съюз беше точно това - капитулация на СССР и изоставяне на всичките му тогавашни съюзници, включително НРБ! Това е и връзката с положението сега, на базата на то зи факт: добре избирайте съюзниците си! И избягвайте тези, които ще ви изоставят. Това направи тогава СССР - изостави ни. За да е нормален този рев от страна на наследника на СССР - Руската федерация, как сме били черни неблагодарници?! Всъщност фактите сочат точно обратното - неблагодарни са те.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи