Контрабандистите Димитрови са посещавали Петя Банкова и Асен Василев в Агенция "Митници" и финансовото министерство

Контрабандистите Димитрови са посещавали Петя Банкова и Асен Василев в Агенция "Митници" и финансовото министерство

Обвинените за участие в престъпна група за контрабанда Марин и Стефан Димитрови са посещавали както сградата на Агенция "Митници", където са се срещали с Петя Банкова, така и Министерството на финансите за посещения при Асен Василев. Преди това стана ясно, че са били редовни гости на Бойко Рашков във вътрешното министерство.

Това стана ясно от писмени отговори, получени във временната комисия, която проверява за корупция в митниците и "евентуалната роля на Асен Василев".

Има записи и снимки от камерите на Агенция „Митници“.  Има засечен разговор с един от двамата контрабандисти на Асен Василев, който обсъжда кой да е шеф на МВР-Хасково. Защото Капитан Андреево е там. А това е същият човек, който е гол на снимки с двамата контрабандисти. И същевременно стана ясно, че двамата баща и син Димитрови са вкарвани в Министерство на финансите без да бъдат записвани. 

Комисията за разследване на корупция в Агенция „Митници” изслуша Бойко Рашков и Петър Тодоров. След изложението си пред комисията, Рашков демонстративно си тръгна и така не даде възможност депутатите да му задават въпроси.

"Стефан Димитров е вкарван в МВР през служебния вход от шофьора на Бойко Рашков". Това разкри пред депутатите в комисията за ОПГ-то в агенция "Митници" бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров.

"Стефан Димитров съм го виждал многократно да влиза в сградата на МВР от края на 2021 г. Това, което правеше впечатление, е, че спираше кола Ауди откъм уличката, която е забранена - откъм градинката. В някои случаи съм го виждал да влиза през транспортния ход, което не е редно. Външните лица трябва да минават през главния вход и да бъдат записвани. Лицето беше посрещано от шофьора на г-н Рашков. Засичал съм го и пред кабинета на г-н Рашков", разкри скандалните факти Петър Тодоров.

"Влизането през транспортния ход не е обичайна практика. Това е входът откъм църквата на "Св. Седмочисленици". Оттам излизат автомобилите на МВР. Не съм виждал да влизат там други лица. Откъм транспортния вход няма книга за посещения", обясни още той.

"Тези лица бяха много често в ГДНП при директора тогава Венцислав Кирчев. Знам, че лицето често е ходило и в КАТ-София при Тенчо Тенев. Включително съм чувал коментари от колеги, че "този със затъмнените стъкла" пак е спрял пред сградата", продължи със скандалните си разкрития пред депутатите Петър Тодоров.

"Стефан Димитров на един семинар на КАТ през пролетта на 2022 г. е присъствал на масата. Нещо като Нотариуса на Боровец. Там е бил и въпросният Тенчо Тенев като организатор на банкета", сподели бившият главсек.

"През 2022 г. разбрах, че лицата са обект на разработка от ДАНС", обясни още Петър Тодоров.

Бойко Рашков посочи пред комисията, че познанството му с Марин Димитров е във връзка със сигнал, който той е направил при него като министър. Сигналът, по думите на Рашков, е свързан със „смачкано от прокуратурата“ дело във връзка с бившия министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков призна пред парламентарната комисия за корупцията в митниците, че се срещал с обявените за контрабандисти Марин и Стефан Димитрови и обяви, че си празнувал със 100 човека рождения ден в МВР,  на който са били и баща и син Димитрови. 

"МВР явно е парти-център, след като можеш да си поканиш 100 човека на рождения ден. Не знаем какво е имало на гърба на картината", коментира шефът на комисията Тошко Йорданов по повод подарената на Рашков картина от Димитрови, за което свидетелства и изтеклата в медиите обща снимка.

"Г-н Рашков засили всички подозрения, които имаме, че е участвал в тази корупционна схема", обясни още председателят на комисията.

Бойко Рашков каза, че се е срещал с Димитрови във връзка с обстановката около изборите в Хасково и купуването на гласове. "Носиха ми информация за купувачите на гласове", каза Рашков. Той отбеляза още, че Димитрови са обвинени за престъпление, извършвано от средата на 2023 г., а той е бил вътрешен министър до 31 юли 2022 г.

Изслушването на Бойко Рашков в комисията за ОПГ-то в митниците започна със скандал. Бившият вътрешен министър обвини Йордан Цонев, че е в основната на купуването на гласове, а депутатът от ДПС се закани да го съди.

Обвинените за участие в ОПГ за контрабанда, подкупи и търговия с влияние баща и син Марин и Стефан Димитров са били в Министерство на финансите три пъти през 2023 г. Това са отговорили от ведомството на въпрос на Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях в НС Информацията била дадена от охранителите. Съпровождал ги експерт в МФ и затова не били записани в книга. Отговорът на МФ изчете председателя на комисията Тошко Йорданов, който обяви, че Асен Василев е излъгал, че не е познава Димитрови. 

Комисията беше създадена след скандала в Митниците и задържането на бившия вече директор на Агенцията Петя Банкова, която е обвинена заедно с Марин и Стефан Димитрови за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари.

На предишното заседание на комисията от писмо на МВР до депутатите стана ясно, че Бойко Рашков като вътрешен министър е посещаван 10 пъти от Марин и Стефан Димитрови, както и от Петя Банкова.

Това е станало между май 2021 г. и март 2022 г. Рашков определи случващото се като политическа атака преди предстоящите избори и заяви, че обвиняемите по разследването в митниците са били при него в качеството им на свидетели. А от "Продължаваме Промяната" поискаха Рашков да бъде изслушан в комисията.

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    23 Апр 2024 16:51ч.

    Всеки ден излиза по малко и докъде ще стигне паричната нишка ще гадаем .............................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кукуряк

    23 Апр 2024 17:09ч.

    Стига с тези гнусни инсинуации . Долу ръцете от кристално чистия Асен Василев . Нима това невинно лице е лице на престъпник .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ма наистина,

    23 Апр 2024 17:39ч.

    това беше голяма глупост изречена от мустакатата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Росен Миленов

    23 Апр 2024 17:10ч.

    Източват националното богатство https://www.youtube.com/watch?v=TKyEbpL5Lq8

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    23 Апр 2024 17:26ч.

    Baa Baa Black Sheep! 🐑 : –Ще дойдеш ли утре на паша? 🐑 : – Не! Канена съм на чеверме...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    23 Апр 2024 17:42ч.

    Тия контрабандисти доакзано ли е, че са такива и зад решетките ли са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    23 Апр 2024 18:17ч.

    То и Боко, и Шиши са невинни до доказване на противното...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нек'ви

    23 Апр 2024 23:33ч.

    Нек'ви снимки, нек'ви пачки, нек'ви контрабандни цигари, нек'ви кадрувания в МВР и митниците. Смятам, че е крайно недостатъчно като доказателства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тук е така

    23 Апр 2024 18:08ч.

    Кво ви пречат хорицата? Виждам завист, нищо друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свински черва

    23 Апр 2024 19:12ч.

    Ще видим някой осъден, ама друг път. Друг път в смисъл като европейските пътища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    23 Апр 2024 19:30ч.

    Аз трябва ли да спазвам законите? О, да, нямам си покровители от ПП или ГЕРБ/ДПС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    23 Апр 2024 19:44ч.

    Тъпанарите от пупу, ако имаха поне малко акъл, щяха да извадят далаверите на тиквата. Но, откъде толкова акъл в едни дилетанти и лъжци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може така

    23 Апр 2024 23:35ч.

    Той и Бойко можеше да им изкара далаверите на показ, обаче режисьорът и неговият говорител (Галя) казват кой какво може да прави. Сега режисьорът е казал, че Бойко може малко да ги понатисне, но Бойко продължава да работи в крак с евроатлантическата партийна линия — ИК, еврото, лошия Путин и т.н. Промяната продължава, колкото и някои да си мислят, че е свършила. А и тия от ПП надали ще ги осъдят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи