Изтребителите F-16 за България вероятно ще са от Индия

Изтребителите F-16 за България вероятно ще са от Индия
Американската компания предвижда да премести производството на самолетите там, съобщава economic.bg.

 

 

Изтребителите F-16, които България обмисля да купи от американската компания Lockheed Martin, вероятно ще са произведени в Индия. Причината е, че производителят обмисля да отвори нов завод в южноазиатската страна – задача, което индийското правителство поставя като условия за спечелването на голяма военна поръчка за доставка на изтребители.Вивек Лал, вицепрезидентът по стратегията и бизнес развитието на Lockheed Martin, е казал пред Reuters, че компанията ще превърне Индия в единственият световен център за производството на изтребителите F-16. Местният завод ще удовлетвори нуждите на индийската армия, така и на чуждестранните пазари.„Извън Индия наблюдаваме търсене на над 200 самолета. Стойността на тези потенциални договори вероятно ще надхвърли 20 млрд. долара“, смята Лал.Той обяснява, че Бахрейн и Словакия са избрали модела изтребители F-16 Block 70, които са предложени и на Индия. „Водим разговори с България и няколко други страни, общо 10 страни. До известна степен има ренесанс на F-16“, коментира представителя на Lockheed Martin.Американската отбранителна компания се конкурира с изтребителя F/A-18 на Boeing, Gripen на Saab, Rafale на Dassault Aviation, както и с Eurofighter Typhoon и руските МиГ-ове, за доставката на 114 изтребители на индийските въздушни сили. Очаква се сделката да е на стойност над 15 млрд. долара.Ако Lockheed Martin премести производството си на F-16 в Индия това вероятно ще е най-големия тласък за проекта „Произведено в Индия“ на индийския премиер Нарендра Моди. Проектът цели както създаването на отбранителна индустриална база, така и на нови работни места за хилядите младежи, които с всеки месец излизат на пазара на труда.

 

Източник: economic.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Сто

  22 Яну 2019 9:36ч.

  Скъпи самолети избрани без конкурс, произведени от цигани. Как звучи само...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изтребителите F-16 за България вероятно ще са от Индия

  22 Яну 2019 9:37ч.

  Ето, за същите пари можем да вземем две пълни ескадрили J-10 китайска сглобка +, че китайците ще се навият на офсет, както са кандисали американчетата в Индия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХАСКОВСКИ КАУНЬ

  22 Яну 2019 9:48ч.

  Названа стоимость истребителя Су-57 По словам генерал-лейтенанта Юрия Сушкова, стоимость одного истребителя Су-57 приближается к двум миллиардам рублей, или примерно 30 миллионам долларов. Наиболее концептуально близкий к Су-57 американский истребитель пятого поколения F-22 стоил около 150 миллионов долларов: его производство уже завершено. Следует также отметить высокую стоимость новых европейских истребителей четвертого поколения. Так, цена французского Dassault Rafale может достигать 120 миллионов долларов, хотя это не истребитель пятого поколения — во всяком случае, в рамках общепринятой классификации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  22 Яну 2019 10:01ч.

  правилният хамерикано-ромо-хатлантически аероплан, сигурен съм, че ще има чудесен офсет, ще шием шалчета за малката булка и други героини на щат в лм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 555

  22 Яну 2019 10:13ч.

  Важното е американците да вземат парите! За самолетите може и да почакаме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • брейнсторминг

  22 Яну 2019 10:21ч.

  Тая работа много ми прилича на оная американска работа с "сжижения газ". Купуват си тайно руски такъв газ, обаче го представят за американски (като в същото време лакомо потриват ръчичики да гепят нефта и газа на Венецуела, щото - нали - пращят по шевовете от шистови горива и уж не им трябват други). Та тъй и в този случай... Всеизвестно е, че Индия е световен клиент на руска авиационна техника и решават да правят ку*венски номер на Русия, къде фиктивно, къде наистина изнасяйки производството на старите си бракми в Индия, и всичкото това - при доказани индекси на неконкурентноспособност нито на изделието, нито в ценово отношение (себестойност). Както обичат да казват мъдрите хора, абе хубава работа, ама американска, демек ци*анска...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо като мерцедесите от Турция или Мексико

  22 Яну 2019 10:50ч.

  Не е гуд, който изяжда зелника, а който му го оставя .... Даже не се ядосвам, все пак индийците може и да са по класни от американците, кой знае

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези които ни управляват

  22 Яну 2019 11:42ч.

  Защо не си признаят публично, че са ни превърнали в колония на световните сили. Всичките ни спестявания се изземват в полза на богатството на най-богатите, всичките ни полезни изкопаеми и природни ресурси, пак отиват там, цялата ни налична производствена база се усвоява за техните цели, България няма никакви ползи, само дава....чрез тези които ни управляват, в ролята на сводници. Да, това е жалката истина! И военните и полицаите ги пазят, браво! Истинските военни са жертви, момчето от Воеводиново, и други като него. Всеки сам избира в каква роля да бъде, свободна воля с предизвестен край!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  22 Яну 2019 11:49ч.

  За циганска държава индийски самолети....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подмяната

  22 Яну 2019 11:55ч.

  Както винаги с нашите гешефтари-управленци нещата стигат до оня виц: то не били компютри, а най-били компоти. Индийски компоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • milevan

  22 Яну 2019 12:08ч.

  ха ха !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роман

  22 Яну 2019 13:06ч.

  Едни продажни политици ще дадат едни милиарди, изцедени от данъците на най-бедния народ в Европа, за покупката на няколко супер съвършени изтребителя. Сделката е уредена и те вероятно ще си получат комисионните възнаграждения. Но не е зле по-често да се припомня на тези меркантилни политически джуджета, че българското небе е осветено с нетленна светлина от плеяда светилници като Димитър Списаревски, Стоян Стоянов, Неделчо Бончев, Мито Дисов, Любен Кондаков, Георги Кюмюрджиев и още много други млади момчета, които са респектирали Великите сили и са трогнали света не със своите малки и слаби машини, а с големината и силата на духа си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непротивобайхуйствателствайте!

  22 Яну 2019 13:39ч.

  Проф. Румен Гечев: Скандалът със самолетите F-16 - висш пилотаж или висш слугинаж http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/prof-rumen-gechev-skandalat-sas-samoletite-F-16-vissh-pilotazh-ili-vissh-sluginazh.100433 Проф. Румен Гечев: С решението за F-16 ГЕРБ написаха некролога на българската авиация http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/prof-rumen-gechev-s-reshenieto-za-F-16-gerb-napisaha-nekrologa-na-balgarskata-aviatsiya.100434

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манго

  22 Яну 2019 16:24ч.

  Ний и тука си имаме цигани. Ми дайти ни ги ний да ги напрайм тука у Факултето и Малашевци бе бате. Ефтинджос ща излези, жилязото от нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  22 Яну 2019 17:09ч.

  Оказва се, че това изтребител за Третия Свят. Имам чувството, че нещата няма да се случат както му се иска на Цветанов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мръснишки подмятания

  22 Яну 2019 17:21ч.

  Както можеше да се очаква

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другари, това е много добра новина

  22 Яну 2019 17:24ч.

  Братска Индия е на страната на прогресивните сили, верен съюзник на СССР и днес на Русия, член на БРИКС. Индия е водеща в софтуерния бизнес, изследва космоса, ядрена сила. И е трета икономическа сила в света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • алгебра

  22 Яну 2019 17:55ч.

  114 изтребители на индийските въздушни сили-очаква се сделката да е на стойност над 15 млрд. долара. Колко сруват 8 изтребителя?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vlado157

  22 Яну 2019 19:14ч.

  Може и от Афганистан да вземем,един път падали ама голяма работа!Тука си имаме кадърни механици ,ще ги монтираме.Може също така ако ни ги дадат на части ,да използваме части от Миговете и да направим по добър самолет.В близкото минало сме сглобявали боен самолет май ЛАЗ беше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поголяма глупост от това, здраве му кажи

  23 Яну 2019 2:39ч.

  Днес, когато Макрон и Меркел подписват за създаване на единна европейска армия (което на практика означава излизане от НАТО), когато Тръмп обмисля сериозно САЩ да напуснат НАТО (което означава фактическия край на НАТО), ние правим своя "правилен геополитически и стратегически избор" да предплатим на САЩ самолети F16, който ще бъдат произведени (може би, някога) от мангалите в Индия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • алгебрата..

  23 Яну 2019 9:37ч.

  едва си взех матурата по математика преди 100 години, но все пак "индийските" еФове струват поне наполовина на нашата оферта.Явно индийците ще ги поръчат заради Китай макар че китайците сигурно вече произвеждат по модерни еФове. Чудя се как Цецу,Бойку и Захаринчето как не са успели да привлекат Локхийд-мартин да построят завода в България, запустяли терени много пък и компютърджии-хакери също в изобилие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  23 Яну 2019 14:54ч.

  Тази "сделка" е короната на това уважаемо управление на мамковината. Каквото има да се казва, е казано по-горе. Уви, никой от ТЯХ пръскащи парите на България няма и да се замисли какви ги вършат - просто няма нужният екзекутивен стимул... Последната мъдра стъпка, след тази новина тук ще е, да да вземат и изпратят голяма група подбрани Индобългари за обучение в наземната поддръжка на "'фтичките" ЕФки. А и друга - още една, да се обучава на тренажьорите за пилоти. Таман за към 2025/27г. когато започне доставката, ще имаме орляк способни пилоти. ... Но тогава пък, БНА ще трябва да е започнала превъоръжаването според новите установености и нова Парадигма, така, че за ВВС ще се доставят други, далеч по-евтини и добри - като СУ, МИГ и пр., самолети...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи