Израел започна военна операция в Рафах, малко след като "Хамас" прие предложението за спиране на огъня

Израел започна военна операция в Рафах, малко след като "Хамас" прие предложението за спиране на огъня

Най-малко 20 души бяха убити днес, когато израелските сили удариха цели в южния град Рафах в ивицата Газа. Това съобщи катарският телевизионен канал "Ал Джазира". Според канала израелските бойни самолети също са атакували училище, в което са настанени разселени хора в бежанския лагер Аш Шати. В резултат на ударите един човек е загинал, други са ранени. Снощи израелският военновременен кабинет единодушно реши да продължи с военна операция в Рафах, като това стана малко след като "Хамас" каза, че приема предложението на посредниците в преговорите Катар и Египет за прекратяване на огъня. Израел обаче заяви, че предложението е далеч от израелските изисквания. След това израелски военни казаха, че извършват удари срещу определени обекти, свързани с "Хамас" в Рафах.

Израелските сили започнаха да нанасят удари по обекти, свързани с "Хамас" в източната част на града. Целта на ударите в Рафах е да се засили натискът над "Хамас", за да освободи той намиращите се в ръцете му израелски заложници, поясни Нетаняху.

Междувременно бе съобщено, че израелските сили са установили контрол върху палестинската страна на граничния контролно-пропускателен пункт "Рафах" на границата с Египет, предаде Ройтерс. Говорител на граничните власти на Газа заяви пред Ройтерс, че пунктът откъм палестинската му страна е затворен заради присъствието на израелски танкове. От армията уточниха, че специални части претърсват района. Освен това израелски сили действат в точно определен район в източната част на град Рафах. Израелските Сили за отбрана казаха още, че по-голямата част от хората в района на военните операции са били евакуирани.

Армията на Израел каза още, че от съображения за сигурност е затворен и израелският контролно-пропускателен пункт "Керем Шалом" - там, където се събират границите на Израел с ивицата Газа и с Египет, южно от граничния контролно-пропускателен пункт "Рафах". "Керем Шалом" ще бъде отворен в момента, в който ситуацията по сигурността го позволява, уточни армията.

Дим се издига след израелски въздушен удар по сграда близо до разделителната стена между Египет и Рахаф, снимка: AP / Ramez Habboub

Очевидци и източници от палестинските служби за сигурност съобщиха късно снощи и в ранните часове днес за въздушни удари, но и за интензивен артилерийски огън на различни места в ивицата Газа, но по-специално в Рафах и околностите му. Според тези източници израелски танкове са разположени близо до пропускателния пункт Рафах, който свързва Газа със съседен Египет. 

След извършените операции в град Газа и в Хан Юнис, Израел заплашва от седмици със сухопътна офанзива в Рафах, смятан за последен бастион на "Хамас". Но там има и 1,2 милиона палестинци. Вчера сутринта израелските сили започнаха да евакуират десетки хиляди хора от града.

 

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания. Снимка: AP/Vahid Salemi

Снощи "Хамас" обяви, че е информирал Египет и Катар, които посредничат заедно със САЩ в преговорите за прекратяване на огъня в Газа, че е одобрил тяхното предложение за сделка с Израел.  Но Нетаняху каза, че тези предложения са далеч от израелските изисквания.

Същевременно днес Катар ще изпрати в Кайро делегация, за да поднови непреките преговори между двете страни в конфликта в Газа.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Можем само да поздравим израелското

    07 Май 2024 10:10ч.

    военно ръководство и Биби за твърдото им решение да приключат с ислямските бандите които без капчица свян унищожиха повече от 1200 мормон граждани наИзраел!Само така трябва да се действа срещу палестинските терористи и техните поддръжници маскирани като невинни граждани и селяни в границите на Израел!Всеки който вдигне оръжие срещу законно правителство,убива мирни граждани на една държава,трябва да бъде ликвидиран физически+помагачите им!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    07 Май 2024 11:59ч.

    Жалко е, че има идиоти, като теб... Хубавото е, че сте малцинство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    07 Май 2024 13:41ч.

    Можем да поздравим Хамас, че направиха за смях най-обучената и снабдена армия в Света и измамата хо ло ко ст излезе наяве !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    07 Май 2024 15:01ч.

    Абсолютно съм съгласен, че който "убива мирни граждани на една държава, трябва да бъде ликвидиран физически+помагачите им"! И тъй като според десетките резолюции на ООН, палестинците са под окупация от чуждо "правителство, убиващо мирни граждани на една държава", то "израелското военно ръководство и Биби Хитлеряху, които без капчица свян унищожиха повече от 35 000 невинни граждани" на Палестина, "трябва да бъдат ликвидирани физически+помагачите им"! Според вашата собствена логика, де. Аз лично съм за съд и доживотен затвор за наци(они)стите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1 А Исус отиде на Елеонския хълм.

    07 Май 2024 10:33ч.

    2 И рано сутринта пак дойде в храма; а всичките люде дохождаха при Него, и Той седна и ги поучаваше. 3 И книжниците и фарисеите доведоха [при Него] една жена уловена в прелюбодейство и, като я поставиха насред, казаха Му: 4 Учителю, тази жена биде уловена в самото дело на прелюбодейство. 5 А Моисей ни е заповядал в закона да убиваме такива с камъни; Ти, прочее, що казваш за нея? 6 И това казаха да Го изпитват, за да имат за какво да Го обвиняват. А Исус се наведе на долу и пишеше с пръст на земята. 7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е безгрешен нека пръв хвърли камък на нея. ....................................................... 34 Исус им отговори: Истина, истина ви казвам, всеки, който върши грях, слуга е на греха. 35 А слугата не остава вечно в дома; синът остава вечно. 36 Прочее, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни. 37 Зная, че сте Авраамово потомство; но пак искате да Ме убиете, защото за Моето учение няма място във вас. 38 Аз говоря това, което съм видял у Моя Отец; също и вие вършите това, което сте чули от вашия баща. 39 Те в отговор Му казаха: Наш баща е Авраам. Исус им каза: Ако бяхте Авраамови чада, Авраамовите дела щяхте да вършите. 40 А сега искате да убиете Мене, Човека, Който ви казах истината, която чух от Бога. Това Авраам не е сторил. 41 Вие вършите делата на баща си. Те му рекоха: Ние не сме родени от блудство; един Отец имаме, Бога. 42 Исус им рече: Ако беше Бог вашият Отец, то вие щяхте да Ме любите, защото Аз от Бога съм излязъл и дошъл; понеже Аз не съм дошъл от Себе Си, но Той Ме прати. 43 Защо не разбирате Моето говорене? Защото не можете да слушате Моето учение. 44 Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща. 45 А понеже Аз говоря истината, вие не Ме вярвате. .................................(https://biblia.bg/index.php?k=43&g=8&tr1=1)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво МОЧАТА

    07 Май 2024 10:52ч.

    Няма геноцид, а просто унищожаване на цивилни терористи, без оглед на възрастта и пола им... Според статистиката, броят им в Рафах е около милион...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Специалисти Коментатори,

    07 Май 2024 17:16ч.

    Вземете се образовайте първо как се казва това населено място, па после се правете на разбирачи. Иначе звучите като от училище за бавно-развиващи се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    07 Май 2024 12:07ч.

    Израелските ционисти си правят, каквото им скимне, защото не само имат безрезервната подкрепа на САЩ, но и управляват тази най-голяма терористична военна машина в света, чрез "дълбоката държава", която е замислена и основана от самите тях. А геноцидът, който извършват сега срещу палестинците в Газа, не е по-различен от този, който Хитлер приложи срещу евреите през Втората Световна Война...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    07 Май 2024 15:14ч.

    Геноцидът в Газа надхвърля този на Хитлер, защото Нетаняху гази исконни жители на Палестина и нарушава договора за две автономни държави. Евреите в Европа са били гонени от фашизма, зашото са евреи, докато сега Израел избива палестинците при тяхно право върху тази територия и в нарушение на всякакви международни договори. Несравмим е неоснователният геноцид в Газа дори с хитлеризма. Човечеството е в катастрофа заради политиката на Нетаняху. Израел е вандалски и безскрупулен агресор, проклятие за света, отказ на Бога от него! Греховната кръв на Израел в Газа е сатанинска! Никой не го заплашва, искат да откраднат земята на Палестина! Крадци и убийци и кръвосмесители: женят се за кръвни роднини! Всичкото им е против Бога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-грозният световен лидер днес

    07 Май 2024 13:10ч.

    Който изпълнява чужда воля за да остане на власт, газейки върху хиляди литри невинна човешка кръв, реалността пред очите на цялото човечество. И защитаващ кауза - лъжа! Казват, че девизът и на Мосад бил основан на ЛЪЖАТА. Така както с лъжа, безсрамно, безчестно и безчовечно апостол Юда предаде НЕВИНЕН на смърт, с лъжа! Ай сиктир и на слабоумните, които някой по-по-по- от тях е успял да излъже, че като си "сътворят" Месия, щели да станат по-умни?! Позор за ЛЪЖАТА подмамила със сребърници човешкия разум и хуманизъм днес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    07 Май 2024 15:30ч.

    Месията е предречен в Стария Завет. Чакали Го! Но като се явил в Иисус, Го погнали, разпнали, клеветили и преди, и след Възкресението. Един път поругаха Мойсеевия закон, Бог им прости, нищо не научиха! Грехът им ги запрати в робство, те пак са си те - коварни и агресивни. Сам Господ се яви в телесност, хайде, убиха Го на Кръста! Те са изначални дебелоглавци, криво тълкуващи Закона си. Така че не те са "си сътворили Месия", а Бог, в когото уж вярват, им Го прати! Не и не! До тук, че и с геноцида в Газа тъпчат Закона си от Бога, не е само разпъването на Иисус и непризнаването Му. Варвари вероломни и в своятя вяра, която са захвърлили. Сатанински изчадия, Мойсей Цар Давид са в потрес от 'своите' си от срам и гняв!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Препост коментар от Афера.бг

    07 Май 2024 13:28ч.

    От 28.04.24 г., в статия загл. "Фалшификаторите и контрабандистите бяха инсталирани във властта от Румен Радев. Крайно време е ... " - J.English MI5 / Като каза ЛЪЖА Ето кво гласи девиза на Мосад: Излъжи преметни, тия силните с предимства и знай че няма по щастлива нация (народ) от твоята. За да излъжеш силните използващи „троянски коне“ обучени школовани в Харвард, LSE, Kings Colege, Columbia Univercty, George Marshal Fondation, Open Society Fondation, US 4 BG Fondation и др./ ... ... Без думи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    07 Май 2024 13:43ч.

    Алчността е най-страшния грях и е източник на всички злини !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н. Михалков

    07 Май 2024 15:43ч.

    Бесогон, https://www.youtube.com/watch?v=nG_-la-U8oU

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    07 Май 2024 22:58ч.

    Израелските заложници са залъгалката на малоумния Нетаняху за наивници. Луд умора няма. Какво точно от Хамас е унищожил не е ясно, но трепе всичко, което мърда в този район. ООН и всички международни организации лицемерно хленчат и кършат ръце. Явно имат нужда от сериозно разтърсване и промяна. Може и замяна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи