Грузинският премиер отхвърли критиките на САЩ и ЕС към законопроекта за "чуждестранните агенти"

Грузинският премиер отхвърли критиките на САЩ и ЕС към законопроекта за "чуждестранните агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе отхвърли критиките, отправени от САЩ и ЕС във връзка със законопроекта за "чуждестранните агенти", като заяви, че опонентите на предложения текст не желаят да влязат в смислен дебат, предаде Ройтерс. Законопроектът, който тази седмица бе одобрен на второ четене от грузинския парламент, изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти за чуждестранно влияние. Противниците на това изискване го определят като авторитарно и вдъхновено от Кремъл, отбелязва Ройтерс.

Няколко хиляди души в петък излязоха на протестно шествие срещу новите законодателни мерки. Недоволните граждани се насочиха към централата на управляващата партия "Грузинска мечта", а по-късно присъстваха на богослужение за Велики петък.

Брюксел и Вашингтон призоваха Тбилиси да се откаже от законопроекта, тъй като рискува да накърни шансовете си да стане част от ЕС и пред него да се открие по-широко евроатлантическо бъдеще. Кобахидзе от своя страна заяви, че законовите промени са нужни за постигането на прозрачност и отчетност в страната. 

"Обясних на (високопоставения американски дипломат Дерек) Шоле, че погрешните изявления на представители на Държавния департамент на САЩ относно законопроекта за прозрачност и уличните шествия ни напомнят за подобни неверни изказвания, направени от бившия посланик на САЩ през 2020-2023 г.", написа грузинският премиер в социалната мрежа "Екс". Той посочи, че предишните изявления на Вашингтон са насърчавали насилие от страна на "финансирани от чужбина" активисти и са подкрепяли "революционни процеси", които според него са били неуспешни. "Обясних на г-н Шоле, че на този фон са нужни специални усилия за рестартирането на отношенията (между Грузия и САЩ) и това е невъзможно без справедлив и честен подход", допълни Кобахидзе.

Белият дом изрази опасения, че планираните законови промени могат да задушат инакомислието и свободата на словото. 

Грузинският премиер демонстрира разочарование и от разговора си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, като посочи, че ЕС "няма желание да се ангажира със съществени дискусии". "Още повече аз подчертах, че досега не сме чули никакви контрааргументи срещу предложеното законодателство", отбеляза  Кобахидзе. 

Мишел написа в "Екс", че "призивът на грузинските граждани за отворено, демократично и плуралистично общество трябва да бъде чут". "Бъдещето на Грузия е в ЕС. Не пропускайте този исторически шанс", допълни председателят на Европейския съвет. 

Бидзина Иванишвили, милиардер и основател на партията "Грузинска мечта", който е и бивш премиер, заяви, че ще се бори за това, което нарече "пълно възстановяване на суверенитета на Грузия".

Източник: БТА 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Мартин

    04 Май 2024 8:18ч.

    Неравностойна борба водят грузинските управляващи. Дай Боже да я спечелят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    04 Май 2024 8:51ч.

    Амин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    04 Май 2024 8:30ч.

    трябва да си завършен дебил, за да вярваш в добрите намерения на САЩ и ЕС за членството, свободата на словото и прочие либерална пепел. Грузия засега показва изключителна памет и мъдрост. Наистина ще се окаже, че по по-големи олигофрени от украинците засега няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо Джо

    04 Май 2024 8:31ч.

    Това е държавник , а не лакей като нашите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е държавник , а не лакей като нашите...

    04 Май 2024 13:13ч.

    То да бяха лакеи, с мед да ги намажеш, ама не са! Те са фелацио–майстори и си обичат работата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    04 Май 2024 8:38ч.

    А в БГ, КОГА?... Да видим всякакви зелени и сбърканяци (лгбтппдб), какъв вой ще надигнят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    04 Май 2024 8:38ч.

    КОБАхидзе чудесно знае как действа чуждата агентура, все пак е бил експерт към "Отворено общество" на дядо Соро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Май 2024 8:44ч.

    Излезнаха... любителите на долари, те са като планктон, действат първосигнално 🤣 Тук имаме широки наблюдения върху тоя вид, но обикновено са пренебрежително малко. Чат пат използват чувствата на женското съсловие, което мисли със задните си части, като при случая "Дебора", ама сега ще имат възможност да и се радват в чалгата - толкова, повече от чалга не могат да постигнат сороскрипята, като почнеш от Азис и минеш през Дебора🤭 и стигнеш до Ристю Бойкикеф!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе, малко...

    04 Май 2024 12:56ч.

    Как пък не. Само да пледложат и при нас такъв закон, не ми се мисли колко ще излязат по площадите. Просто не осъзнаваме колко е сериозен проблема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелегелан

    04 Май 2024 9:15ч.

    "планираните законови промени могат да задушат инакомислието и свободата на словото" - ако това са внасяни отвън "инакомислие" и "свобода на словото", добре е гусин посланикът да си ги държи при себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    04 Май 2024 9:26ч.

    Искал е да каже "планираните законови промени могат да СТИМУЛИРАТ инакомислието и свободата на словото... с което ще престанете да сте американски роболепни овце, които да стрижем, и които да ползваме като 'полезни идиоти' в мръсните си геополитически игрички срещу Русия."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    04 Май 2024 9:31ч.

    И кой е уродливият клоун мишел,че да казва на Грузия къде е бъдещето и? Това не е ли работа на грузинският народ? А на американският посланик г-н Кобахидзе е трябвало в прав текст да заяви, че Грузия не е негова собственост !!! Жалко, че ние нямаме такива политици...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напротив

    04 Май 2024 10:32ч.

    имаме в лицето на Костадинов и Възраждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    04 Май 2024 9:55ч.

    Отвратително. Да, отвратително, гнусно, пълен потрес е поведението на американската дипломация, слугинажа и в ЕС, че т.н "правилни" уж големи медии в България. ОТВРАТИТЕЛНО е щото постоянно ни тикат в лицето някаква прилика с нЕкъв ,,руски закон", но мълчат като ПОСРАНИ ЗАДНИЦИ за АМЕРИКАНСКИЯ ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ АГЕНТИ !!!!!! Ми те, американците, проклетите коВбои са ИЗМИСЛИЛИ преди десетки години тоз правен механизъм, който с ВСИЧКИ СИЛИ и ВЪЗМОНОСТИ на американската държава ( USA ) ПРИЛАГАТ И ДО ДНЕС. И сега, ако някой друг си го позволи - не може, щото е "руски диктаторски" закон. Здравейте кретени. И дебили. От ЕС, USA и вся остальная сволач.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Топло

    04 Май 2024 9:59ч.

    Отдавна си знаем, че за кучета и котки може, но за прасета - не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    04 Май 2024 11:08ч.

    "Белият дом изрази опасения, че планираните законови промени могат да задушат инакомислието и свободата на словото!!!" - Тъкър и протестиращите в америка студенти какво ли мислят за инакомислието и свободата на словото? А и как ли се чустват истинските български журналисти, на които държавата от година на година отива към първите места, според някакви си "без граници" по "свобода на печата"? Внушават ни, че наистина живеем в държава без цензура. Че можем да виждаме и четем не само еврогейскитемедии, а и ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    04 Май 2024 11:35ч.

    В САЩ такъв закон има от 1930-те години (мисля, че беше от 1937-ма) и е много по-рестриктивен и ограничаващ от руския!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    04 Май 2024 12:12ч.

    Да друже, известен още като закона ФАРА от 1939 г. По този закон принудиха медията RT ( Раша тудей ) през 2016 г. да се регистрира като ,,чуждестранен агент" и възоснова на това и отнеха почти всички акредитации до всяка държавна администрация в САЩ. Същия "аршин" обаче USA не приложи за "правилните" BBC или пък за DW. Коментара , както се казва след BBC и DW е излишен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    04 Май 2024 12:20ч.

    Бавно, но сигурно светът се пробужда и се освобождава от краварските въшки! Крайно време е и ние да се посъбудим и освободим от тия нагли гниди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бъде светлина

    04 Май 2024 13:21ч.

    Дерзай, Грузия! Защити си независимостта от чуждите агенти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BULEXIT

    04 Май 2024 14:04ч.

    Пълно възстановяване на суверенитета на Грузия е невъзможно в рамките на зависимата от САЩ, Турция, Британия, Франция, Италия, Испания, Бенелюкс... североатлантическа военно-политическа корпорация нАТО, нито пък е възможно в рамките на еС, която е фактическа колония на САЩ. Западната "свобода" е холивудски филм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи