Главчев за Македония: Повече отстъпки няма да правим, ако не спазят изискванията за ЕС, няма да се получи

Главчев за Македония: Повече отстъпки няма да правим, ако не спазят изискванията за ЕС, няма да се получи

Повече отстъпки няма накъде да правим, каза премиерът и външен министър Димитър Главчев пред журналисти относно изборните резултати в Република Северна Македония (РСМ) и европейския път на развитие на страната, предава БТА.

Нека да изчакаме, да видим какво правителство ще се сформира. Надявам се и те да продължат европейската си перспектива, заяви той.

Позицията, която имаме е общоевропейска позиция, на нашите приятели от РСМ им е ясно, че ако не спазят изискванията за членство в ЕС, няма как да се получи, заяви Главчев.

Очаквам кампанията по-скоро да бъде честна и прозрачна, да намалят градуса на напрежението, но кой към аз да давам съвети на политиците, добави той.

Служебният министър-председател съобщи, че на предстоящите избори на 9 юни в изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, от колкото на предишните, а броят на РИК-овете е същият. Според него това ще доведете до закъсняване на официалните резултати. За да няма съмнения, че нещо се прави "на тъмно", го съобщавам сега, добави Главчев.

По думите му няма как нищо да се направи, защото е определена числеността на РИК-овете по изборен кодекс. Членовете на избирателните комисии ще положат максимални усилия, посочи Главчев и призова да не се нагнетява напрежение, че се бавят резултатите заради някакви други практики.

Служебният премиер обясни, че всичко идва от това, че дори в многомандатни избирателни райони, които са с малко мандати на националните избори, числата за кандидати са едни и същи. Листите са с една и съща численост, добави Главчев.

Той посочи още, че задачата на служебния кабинет е по-скоро логистична. Ние сме до деня на изборите, оттам поема ЦИК, ние следим да няма купуване и продаване на гласове, каза Главчев.

Служебният министър-председател коментира и ситуацията на граничния пункт в Малко Търново, като посочи, че пунктът не отговаря на изискванията, получават се струпвания, особено в празнични дни.

До 10 дни трябва да ни дадат проект от Агенция "Митници" как да се разшири пунктът, след което ще предприемем по-нататъшни стъпки, обясни Главчев. На пункта има проблем и с пътя, но ако чакаме пътя, никога няма да разширим пункта, така че ще действаме поетапно, обясни още той.

Главчев коментира още, че на вчерашната му среща с посланиците на страните членки на Европейския съюз, САЩ, Обединеното кралство и Швейцария, всички са изразили подкрепа за включването на България и по суша в Шенген, включително и от Австрия. Очакваме до края на годината това да се случи, посочи служебният министър-председател.

Служебният премиер участва в церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа пред президентската институция.

 

 

Коментари

  • С антибългарската риторика, добралите се до властта стават мултимилонери!

    09 Май 2024 12:29ч.

    Реалност и факти. Никола Груевски беше 10 години премиер 2006-2016 г. и председател на ВМРО-ДПМНЕ от 2003 - 2017 г. Толкова дълга власт Н.Груевски удържа с тарикатската риторика, че ВСИЧКИ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ СА ВРАЖДЕБНИ на БЮРМакедония. И с измислицата, че местното население са такива велики македонци, сите наследници на Александър Македонски, ти да видиш. И започна невижданата бутафория строителство на паметници из Скопие. В резултат - за корупция Никола Груевски получи няколко присъди и ако не беше избягал от "Великата му Македония", днес щеше още да е в затвора. Но е мултимилионер, така казват, с антибългарската си пропаганда. И ЗАТОВА НИКОГА НЯМА ДА ВПИШАТ БЪЛГАРИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА на РСМакедония, щот всички искат докопвайки се до властта с плашилото "антибългаризъм", да станат мултимилионери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И файдата- продължава да ни ограбва, крадеца на Ф-ки

    09 Май 2024 13:02ч.

    и реактори. Галя си назначава кьоркьопеци, чрез поредни избори.. Позор !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • RobertFutlE

    09 Май 2024 13:14ч.

    Ветеринарное свидетельство в Москве и МО. Если вы любите путешествовать со своим домашним питомцем, то для вас будет необходимым оформлять справку для перелета или переезда. Пренебрегать этим условием нельзя, в противном случае вас могут просто не выпустить за пределы Российской Федерации. <a href=https://vet-klinica.ru>Предлагаем вам профессиональную помощь в получении ветеринарного свидетельства №1</a>. Гарантируем высокое качество и настоящие медицинские справки в Москве и Московской области. <a href=https://vet-klinica.ru/contacts>Ветеринар на дом круглосуточно в Москве и Московской области</a>

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Май 2024 14:55ч.

    Обещанието на Главчев е с трайност до средата на юни !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нека да влязат в ЕС, тия балканските украинци. Ако може да се наврат и в Шенген и в еврозоната също

    09 Май 2024 16:23ч.

    Няма само ние да сме негри тука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    09 Май 2024 12:33ч.

    сценарият с украина може да се повтори затворете страницата с македония няма работа в ес македонците са пръснати по целия свят още след всв не им трябва ес

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гоце Делчев

    09 Май 2024 12:37ч.

    Коги ще издумкаме съседите си? Искам безплатно жилище в Скопие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заради жп линията Солун - Скопие - Белград - Будапеща БЛОКИРАТ магистралата през Креснеското дефиле

    09 Май 2024 12:45ч.

    Трасето през България е по-късо и за по-кратко време свързва Солун с Белград и Будапеща! Кои наши български "приятели" и "съюзници" пречат и САБОТИРАТ строителството на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле вече 25 години?! Служебни премиере що не разкриеш истината пред българския народ, (ако не знаеш питай съветниците, на "зелените" тарикати, кои плащат) като временно управляващ министър председател?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    09 Май 2024 13:19ч.

    Най-късото и най-логично трасе Атина - Средна Европа минава през Скопие и Белград, а не през София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Май 2024 13:35ч.

    Трасетата отдавна са известни https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Виа_Апия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Май 2024 13:42ч.

    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дунди

    09 Май 2024 13:00ч.

    Счетоводителчето пак мъж го дава. Предния път беше мъж точно 3 дни. Посерко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Май 2024 13:29ч.

    Абе той и Баце така разправяше за ветото докато не го привика Галя. Така че голям залък лапни, голяма дума не казвай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неговото счетоводителско височество ще ни подари отново тотално фалшифицирани по герберастки избори

    09 Май 2024 13:30ч.

    “Имаме 900 гласа в Столипиново… Без тях щяхме да загубим изборите”; “Г-н Захов, може да го похваля, направи доста бюлетини невалидни..има няколко начина. Всички знаем, че това е един от начините с който може да имаме преднина..” ”Официално има ден за размисъл, неофициално за нас няма!” “И както се молим за Исус, по 4 по 5 да гласуват ромите за нас….” Мамин Тотев: Спомнете си как ГЕРБ печелеше избори и правеше договорки задкулисно с ДПС… https://www.youtube.com/watch?v=lYeJYWk1RCE Костинбродската измама на ГЕРБ Автор: Явор Дачков, в. Галерия http://www.glasove.com/categories/skandalyt/news/kostinbrodskata-izmama-na-gerb Работата е там, че пропагандаторите на „Костинбродската афера” не могат да отговорят на простия въпрос – защо са отпечатани близо 400 000 допълнителни бюлетини извън необходимите и в нарушение на официалната поръчка и всички изборни правила?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Депутатът от 25-ти МИР и председател на ГЕРБ-Надежда - Иван Божилов.

    09 Май 2024 13:32ч.

    По време на местните избори през 2011 г. Божилов беше главен “герой” в един смехотворен и полукриминален етюд. Той бе заснет да пренася с чували с изборни книжа, заедно с колегата си от парламента Станислав Стоянов. Казват, че този, който влиза в парламента на мястото на Цвъки, е един от помагачите на бременните жени с чувалите. https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_1187423.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    09 Май 2024 13:33ч.

    Този човек с безмерни претенции е срам за България. Единственото, което трябва да прави служебното правителство е да подготви условията за избори, а не ежедневно да уволнява и сменя хора. Защо ли? Дали не е за да са "наши" хора, които ще "усвояват" де що може?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    09 Май 2024 13:33ч.

    Както си смени външния министър след едно подсвирване от Посолството, така ще решиш да отстъпиш пред скопските малоумници, ако пак ти свирнат оттам... Ако още си премиер, разбира се...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Май 2024 13:49ч.

    Напъните да се интегрират "западните Балкани" бе да влязат в НАТО( интересно що върви пакет с ЕС) за да не ги прилага Темнейший. Но в момента последният е зает(дори Армения заеба) , и ще е зает още дълги, а западните Балкани (остатъчна Сърбия не броя) са в НАТО. Тъй че ЕС не бърза. В тоя смисъл Главчев може безопасно да се прави на мъж

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Май 2024 13:56ч.

    Пък ако иска голям да го извади-да съгласува с гърците(между другото след аферата с Козлодуй са доста приятелски настроени към нас, няма значение кой е на власт) да отделят ,Македония от Албания в интеграцията. Е тогава на скопяни вече ще им припари. Забравиха че Пардю им спаси антиквариата в Охрид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денонсиране на подписаните споразумения...

    09 Май 2024 13:59ч.

    ...и признаване на тия сърбомани като отделна държава единствено под името КОМИНТЕРНОВСКА МАКЕДОНИЯ, с положена държавност в 1946г. Никакви компромиси с историческата истина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Май 2024 14:06ч.

    Историческата истина е че отдавна не е престижно да си българин . Македония и македонците са факт не заради Коминтерна или Сърбия, ами щото ние се изхитрихме да влезем в серия от национални катастрофи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гоце Делчев

    09 Май 2024 14:06ч.

    Сега, Русия като бие, Сърбия пак ще си прилапа Македония, а българите пак ще гризат нокти отстрани. Щото винаги са много 'игри и умни као бай Ганьо Аритметиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Гоце: Че кога сме "лапали" от Македония??

    09 Май 2024 16:01ч.

    Освен, за шише шнапс да изтъргуваме евреите им, от окупираните земи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Май 2024 14:08ч.

    ...и това " ние" при мен е по-скоро инерция, в действителност е съмнително че го има

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    09 Май 2024 14:19ч.

    Баце Барцелонски пак ще ви помогне в живота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Май 2024 14:21ч.

    Баце е самосиндикални. С къща в Барселона, Мата Хари в леглото конкубинът на Цеца Секса лежи на чували кеш в Оман. ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жина му на Дачков

    09 Май 2024 14:22ч.

    Админката не мой да се опрай със сайта. Слага , маха, затваря. 😁🔥

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Категоричен Разбирачев

    09 Май 2024 15:45ч.

    Щом ви го казва външният министър, значи е вярно! Той (външният) много ги разбира нещата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • THE JIMI HENDRIX STORY - MAY 1969 - EPISODE 34 PART 1

    09 Май 2024 16:14ч.

    Предстоящите евро-избори. Какво трябва да направим? https://www.youtube.com/watch?v=l89vDE-TBJA

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи