Главчев обяви,че България ще следва евроатлантическия курс и разпореди пълна инвентаризация на "Лукойл"

Главчев обяви,че България ще следва евроатлантическия курс и разпореди пълна инвентаризация на "Лукойл"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на Европейския съюз, САЩ, Обединеното кралство и Швейцария, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

По време на срещата премиерът Главчев запозна дипломатите с основната задача на правителството – провеждането на свободни и честни избори. Едновременно с това министър-председателят беше категоричен, че кабинетът ще продължи да работи и по всички други направления в българската външна политика и да следва евроатлантическия курс на България. 

Пред посланиците Димитър Главчев посочи, че ключови външни приоритети на страната ни остават присъединяването към Шенген по суша и приемането в еврозоната. България ще продължи конструктивния диалог и активното сътрудничество с европейските партньори. Главчев подчерта, че усилията на страната ни са довели до намаляващ миграционен натиск. По отношение на еврозоната премиерът изтъкна пред посланиците, че амбицията ни е през 2025 г. да въведем общата европейска валута. В тази връзка министър-председателят заяви, че очакваме подкрепа от членовете на еврозоната, както и бърз преглед и оценка на готовността на България. Главчев увери посланиците, че българските институции работят интензивно и постигат добър напредък по всички потоци, за да осигурят навременна подготовка за членството. 

Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) беше друг акцент, който премиерът Главчев постави на вниманието на посланиците. Министър-председателят посочи ползите от нашето членство, като изтъкна благоприятното въздействие върху целия регион на Югоизточна Европа, допринасяйки за подобряване на икономическата стабилност, инвестиционния климат и стандарта на живот. България остава силно ангажирана с подкрепа към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа. 

Сигурността в Черно море, ситуацията в Украйна и в района на Близкия изток също бяха дискутирани в хода на срещата с посланиците. 

По-рано след заседанието на Министерския съвет стана ясно, че митничари, данъчни и полиция започват пълна инвентаризация на „Лукойл“. Това е било решено вчера на специално съвещание между премиера, вицепремиера и министъра на финансите, министъра на вътрешните работи, министъра на икономиката и ръководителите на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Димитър Главчев сам разказа за съвещанието преди началото на заседанието на правителство. За последно в складовете на „Лукойл Нефтохим“ имаше проверка на 1 януари тази година и тя беше свързана с отпадането на дерогацията за вноса на руския суров петрол в страната.

„Тъй като се появиха в медиите информация, че „Лукойл“ вече е изгубил желание да преговаря, аз реших да проверя дали е така. На това съвещание вчера решихме да възложим на Агенция „Митници“ и НАП да се извърши физическа инвентаризация на наличностите в „Лукойл“. Те ми казаха, че в момента такава не е извършвана, така че в най-близките дни ще се състои и ще бъдете информиране за резултатите“, заяви Димитър Главчев, министър-председател.

Кабинетът продължи със смяната на областните управители - практика преди всеки вот,  тъй като тази част от администрацията изпълняват решенията на Министерския съвет, който отговоря за провеждането на честни и демократични избори. Сменени са вече общо 11.

Източници: бТВ, bgonair.bg

 

 

 

Коментари

  • Капитан Кук

    08 Май 2024 19:47ч.

    Лошото е не, че министър-председателят на България ближе усилено и старателно. Лошо е, че заради неговото усилено и старателно близане достойните хора по света си мислят, че България ближе усилено и старателно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Главчев не е в крак

    08 Май 2024 19:59ч.

    с новите геополитически тенденции - "европолитическият курс" е в агония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Май 2024 20:11ч.

    Ако са решили да вземат Нефтохима от руснаците дано поне им стигне акъла да го купи държавата и да го остави на България. За това си струва да се вземе кредит. Но най-вероятно ще решат да гушнат някаква тлъста комисионна и да го дадат на някой от брадърушките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня

    08 Май 2024 20:28ч.

    България да престане да следва фашизирания европейски път,шепа чиновници, чиито заплати ние плащаме ще ми казват какво да харесвам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • атлантическо проклятие

    08 Май 2024 20:46ч.

    Върнете държавата на народа й, направете поне едно достойно дело в условията на англосаксонска глобална диктатура, ака изборен цирк. А вие какво - пак си предпочетохте лакейството...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехехе, в това време ЕС тихомълком премахна забраната

    08 Май 2024 21:01ч.

    за внос на руски втечнен прир газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    08 Май 2024 21:29ч.

    Ръкавелката на Боко Тиквата и Шиши е изпълнително момче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, Главчев

    08 Май 2024 23:47ч.

    Аз съм се родил в българско семейство, а не в евроатлантическо. Ако германците ги е срам, че са германци заради фашизма и предпочитат да са европейци, това е тяхно право. Мое право е да изисквам разни счетоводители и други случайници да спрат да плямпат врели-некипели. Който е евроатлантик, да отива в Евроатландия и да освобождава мястото за достойните българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    09 Май 2024 0:45ч.

    Нещо не схващам ПРАВНАТА ЛОГИКА и законовото поведение на ГЕРБаджийското служебно правителство по отношение на ЛУКОИЛ. Рафинерията е собственост на ЛУКОИЛ и собственика НЕ ЖЕЛАЕ да я продава, НЕ ЖЕЛАЕ и да преговаря с някой ( абсолютно без значение кой е този "някой" ) за продажба, и понеже този "някой" е служебно увластен за кратко да управлява държавата, същия задник ИЗПРАЩА РЕКЕТЬОРИ под формата на полицаи, митничари и данъчни, които ще търсят в рафинерията на майка си п.тката. ГЕРБ-СИКаджийски приоми в стил ,,ИПОН" ЕООД на Чекмеджан Българоубиеца. Нали никой няма илюзии, че Главчев прави този рекет без санкцията на Боко ПръстОВЕТЕ. Въпроса е, на кого Тиквата и Шиши от камората ДПС са обещали тази така апетита хапка. Може би точния отговор на тоз въпрос знае Правешкия хитрец Златев. На когото руската компания би шута, след като се оля да я краде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи