Германският канцлер Шолц беше посрещнат в Китай от зам.-кмет

Германският канцлер Шолц беше посрещнат в Китай от зам.-кмет

Автор: obektivno.bg

Германският канцлер Олаф Шолц започна посещението си в Китай в опит да укрепи икономическите отношения между двете страни на фона на нарастващото напрежение между западните съюзници и Пекин по различни търговски и политически въпроси.

Канцлерът, придружен от голяма делегация от министри и висши ръководители на компании като Siemens, BMW и Mercedes, пристигна в югозападния град Чунцин, индустриален център с население от над 30 милиона души.

Шолц дойде в Китай по покана на премиера Ли Цян, но на летището делегацията му беше посрещната от заместник-кмета на Чунцин Джан Гуожи и посланика на Китай в Германия У Кен.

 

 

Германският лидер трябва да посети финансовия център на Шанхай в понеделник, преди да пътува до столицата във вторник, за да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин и премиера Ли Цян. Тридневното пътуване, второто и най-дългото, откакто той встъпи в длъжност през 2021 г., има за цел да засили бизнес връзките с втората икономика в света, въпреки призивите на САЩ за „отделяне“ на Европа от Китай.

„Китай остава наистина важен икономически партньор“, заяви Шолц пред журналисти преди визитата си, обещавайки да се опита да осигури лоялна конкуренция за германските компании, опериращи в Китай.

Тридневното посещение на германския канцлер Олаф Шолц има за цел да подчертае ролята на Китай като търговски партньор на Германия на фона на засилващите се кризисни тенденции в икономиката на страната, докато въпросите за геостратегическото съперничество и правата на човека в настоящите реалности ще бъдат изтласкани на заден план, коментира Wirtschafts Wohe.

Докато германското производство се сви с 0,3% през 2023 г., германските преки инвестиции в Китай достигнаха нов връх от около 12 милиарда евро. Само от 2021 до 2023 г. германските компании са инвестирали толкова в Китай, колкото през шестте години от 2015 до 2020 г.

 

 

 

 

Коментари

  • нелегален

    15 Апр 2024 10:34ч.

    следващия път - от тетка ма ра, чистачката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    15 Апр 2024 14:10ч.

    Гавра, ама той този е свикнал, даже африканците се гаврят с него и му се разкрещяха - за кой се мисли, че ги поучаваше...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неравенството расте в 60% от страните, взели заем от МВФ и световната банка

    15 Апр 2024 14:55ч.

    Това показва доклад на OXFAM публикуван на 15.4.2024 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • международна любов

    15 Апр 2024 15:01ч.

    Аналена Беарбок никой не посрещна на летището в Делхи , а един от лидерите им чака 2 часа за среща в ОАЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    15 Апр 2024 10:36ч.

    Шолц да е признателен и сърдечно благодарен, че не го е посрещнала зам.-чистачката на тоалетната в кметството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    15 Апр 2024 14:12ч.

    Гавра. Кефф...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Апр 2024 10:38ч.

    Е, посрещнали са го, сепак. Не е като Уши, да я пратят като куфар без дръжки, да си чекира билета сама на опашката пред гишето на чартъра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оиу7ъхтгрф

    15 Апр 2024 11:21ч.

    Чакай да видим как ще го изпратят... И колко време (ако изобщо има такава) ще продължи срещата му със Си... Аз залагам на "неотложни ангажименти във връзка с войната на изсраел да попречат" на Си да се срещне с краварското псе...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • канцеларията

    15 Апр 2024 10:50ч.

    Посрещнали са го, както се посреща жалък американски лакей, зовящ се все пак канцлер на окупирана Германия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валентин Христов

    15 Апр 2024 10:56ч.

    Това е най-голямото падение на Германски политик /КАНЦЛЕР/ в най-новата история на Германия.Защо се стигна до този Позор-.Защото последните 15 -20 години дойдоха на власт политически марионетки и безхарактерни хора,готови да продадат и майка си само и само сляпо да защитават всикчо друго но не и интересите на своите народи. Какво очакваше Германия,Франция,Италия и т.н.,като още 90 години реши.че заради по-големи печалби на компаниите ще си изнесат производствата в Китай,и какво стана, те Китай откраднаха всички технологии копираха ги направо от заводите и ги въведоха при тях.Алчността винаги се наказва рано или късно.И СЕГА ТОЗИ КАНЦЛЕР ЩЕ КАРА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА МЕРЦЕДЕС,БМВ ,АУДИ,СИМЕНС ДА СЕ КЛАНЯТ НА КИТАЙ КОЙТО САМО ПРЕДИ 30 ГОДИНИ ЯДЕШЕ САМО ОРИЗ.СРАМ И ПОЗОР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уважаеми г-н Христов!

    15 Апр 2024 11:29ч.

    В "Библията" е казано точно и ясно - "Последните ще станат първи, а първите - последни"! И ето, че това се сбъдва! Та кой какво е ял и пил - минало, та и свършено! А от сега нататък - божа работа! Май "градските момци" ще лапат лапад и коприва, и малко гъсеници, за белтъчини! Пфу, алчна евро-нещо си и фащ-ска сган! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валентин Христов

    15 Апр 2024 13:56ч.

    Ние Българите за другите кахър да не берем.В Германия и в още няколко ключови държави ще дойде и то много скоро Нормални правителства и нещата пак ще започнат да се случват,защото драги ми г-не,там има условия за свободни решения от тяхните общества,А ПРИ НАС ИМА САМО ОСТАНАЛИ НАСЛЕДНИЦИ ОТ КОМУНИЗМА-ДЕЦА И ВНУЦИ НА ПАРТИЙНИ ВЕЛИЧИЯ И ДС КАДРИ,КОИТО СА ПРЕВЗЕЛИ БЪЛГАРИЯ.КАКТО Е КАЗАЛ ПОЕТА ВАЗОВ ОТ НИЙДЕ ПОМОЩ НЕ ИДЕ.НАШИЯТ НАРОД НЕ МОЖЕ А И ВЕЧЕ ЯВНО НЕ ИСКА ИСТИНСКИ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ТЕЗИ КРЪВОПИЙЦИ,ПОРАДИ МНОГО ПРИЧИНИ,ЕДНА ОТ НАЙ-ВАЖНАТА ОТ ТЯХ Е АПАТИЯ-И ЗАРАДИ ЕДИНИЯТ ХЛЯБ НАСЪЩЕН,ТОЧНО КОПИЕ ПО ВРЕМЕТО НА ТУРСКОТО ИГО.ТЕ МУ КАЗВАТ ВЪСТАНИЕ-ТОЙ НИВИЧКАТА И КРАВИЧКАТА ДА НЕ ЗАГУБИ,ЕЙ ТОВА Е НАШАТА НАРОДОПСИХОЛОГИЯ,РОБСКА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик за колесник

    15 Апр 2024 23:02ч.

    "През последните пет десетилетия двустранното икономическо и търговско сътрудничество между Китай и Германия отбеляза стабилно и стабилно развитие, като Китай беше най-големият търговски партньор на Германия за осма поредна година през 2023 г., а Германия беше най-големият търговски партньор на Китай в Европа за 49-та поредна година." Прочетено в Глобал Таймс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    15 Апр 2024 11:37ч.

    за какво изобщо са го приели какво да говорят с него въздух под налягане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Апр 2024 12:02ч.

    По цял Свят стана напечено за САЩ. САЩ изпратиха финансовият министър Джанет Йелън да се моли за пари, но тя се самозабрави и започна да се кара на китайците. Сега изпращат Шолц който е момче - вестоносец и е с поръчение да изглади нещата и проучи почвата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    15 Апр 2024 11:44ч.

    Чунчинският кмет сигурно едва се е навил. Щолци беше с дядо от СС, или бъркам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не, не бъркаш.

    15 Апр 2024 12:33ч.

    И Урсула е горда потомка на нацист...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дейвид

    15 Апр 2024 15:55ч.

    И аналнаталена Бербок също. Даже се гордее с дядо си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    15 Апр 2024 11:45ч.

    Много се извинявам... Чунцинският кмет......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    15 Апр 2024 11:47ч.

    Човек дето хвали пропаднала държава винаги е рубладжия или комунист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик за колесник

    15 Апр 2024 22:54ч.

    Пропаднала държава, която е водеща икономика в света!? На теб най-трагично ти се е отразило смяната на пола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българина

    15 Апр 2024 12:02ч.

    кмет на 30 млн все пак, Германия е 83, още двама кмета и ше са квит..... скапания ес тепърва ще осъзнава къде точно се намира вече на световната демографска и икономическа карта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Апр 2024 13:26ч.

    Я, конечно, дико извиняюсь, но не кмет, а зам. кмет. Кмет е Шолци - селски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    15 Апр 2024 12:13ч.

    "...на фона на засилващите се кризисни тенденции в икономиката на страната,..." в момент, в който Германската икономика е тръгнала нагоре?! А инвестициите са в резултат на реинвестиране на печалбите /какви печалби правят за година-две?/, като компаниите изтеглят капитал. Т.е. картината в Китай е по сложничка от схематичното й представяне в стенвестника. Барабар това, че германското правителство настоява компаниите да напуснат китайския пазар...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    15 Апр 2024 19:22ч.

    Къде ги четете тези глупости за "възход" на германската икономика? Според германския институт "ifo" (март 2024г.) "Германската икономика е парализирана", а прогнозите за растеж са понижени: "ifo Economic Forecast Spring 2024: German Economy Paralyzed Sentiment among companies and households is poor and uncertainty is high. Price-adjusted gross domestic product will increase by only 0.2 percent this year compared to the previous year. Next year, economic output will then increase by 1.5 percent. This means that the growth forecast for the current year has been significantly lowered (by 0.7 percentage points) compared to the ifo Economic Forecast Winter 2023 and slightly raised (by 0.2 percentage points) for 2025. Contrary to expectations, the German economy is in recession in the winter half-year 2023/24. In particular, a recovery in industrial activity will not set in until later". https://www.ifo.de/en/facts/2024-03-06/ifo-economic-forecast-spring-2024-german-economy-paralyzed Други два немски института правят прогнози (март 2024 г.) дори за отрицателен годишен ръст на БВП от -0,3%. Самото федерално германско правителство предвижда +0,2%, което е нищожно. Та само икономически "невнятници" биха скъсали връзките с Китай, слушайки германското правителство, което закопа икономиката на държавата с политиките си през последните 2 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    15 Апр 2024 12:20ч.

    Кирайците са традиционалисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак е много!

    15 Апр 2024 12:29ч.

    Трябваше чистачката в кметството да го посрещне с метлата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Визита ала Денков.

    15 Апр 2024 13:54ч.

    Шолц трябвало да плати на лобистка компания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Микола Денко

    15 Апр 2024 14:12ч.

    Аз си платих, ама накрая пак не върза...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    15 Апр 2024 14:16ч.

    Като не е посрещнат от чистачката, пак бива. То пък и в крайна сметка, кой нормален ще си губи времето с тоя ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кое е чудното ?

    15 Апр 2024 14:42ч.

    Губернатор на една Колония /каквато е Германия, колония на САЩ/ , една територия без суверенитет, без суверенна политика, с чужди окупационни войски... посещава една голяма и независима страна ! Посещава суперсилата Китай ! Кой да посреща губернатора ? Да не би някой министър, или недай Боже Си Дзин Пин ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само дето тая

    15 Апр 2024 15:13ч.

    Новина я има единствено в Митрофанови вести.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврогейски вести

    15 Апр 2024 15:19ч.

    В другите еврогейски вести както винаги са си завряли главите в пясъка при този резил !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганчо Балкански

    15 Апр 2024 15:30ч.

    Ами има го. Но който чете само Работническо дело, Дойче Веле, Свободна европа и др. подобни на медии, няма как да научи нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаем ви вас

    15 Апр 2024 15:35ч.

    Стигнат ли руснаците до Измаил - първи ще се наредите пред руското посолство ! Да врътните по един анилингус на Митрофанова. Знаем ви вас...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганчо Балкански

    15 Апр 2024 16:32ч.

    Ами има го. Но който чете само Работническо дело, Дойче Веле, Свободна европа и др. подобни на медии, няма как да научи нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв късмет извадил

    15 Апр 2024 16:40ч.

    Чистачката на тоалетните в кметството е била заета и се наложило по спешност зам-кмета да поеме високия гост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    15 Апр 2024 17:39ч.

    Заслужено унижение на европейски политик .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи