ГЕРБ и ПП-ДБ се надцакваха с оставки в НЗОК: Парламентът освободи управителя

ГЕРБ и ПП-ДБ се надцакваха с оставки в НЗОК: Парламентът освободи управителя

Надцакване за оставки в ръководството на Националната здравноосигурителна каса се състоя в парламента между довчерашните партньори в управлението - ПП-ДБ и ГЕРБ с ДПС. Първо оставката си, подадена преди пет месеца, оттегли подуправителят на НЗОК Момчил Мавров, номиниран от ГЕРБ - още вчера, а тази сутрин я е оттеглил и управителят Станимир Михайлов, предложен на поста от ПП-ДБ.

Изненадващо в пленарната зала беше вкарана точката за освобождаването на управителя на НЗОК Станимир Михайлов, след като той подаде оставка преди пет месеца заедно с подуправителя Момчил Мавров. В края на ноември 2023 г. ПП-ДБ и ГЕРБ първо се скараха покрай избора на двамата, след като първите избраха Михайлов за управител, а вторите избраха Мавров за подуправител. В крайна сметка тогава потушиха напрежението, като се споразумяха и двамата да подадат оставки.

Това се случи, а те продължиха да управляват Касата в оставка до днес, когато в залата с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП оставката на Станимир Михайлов беше приета. От ПП-ДБ протестираха, че Михайлов я е оттеглил и е подал заявление за това в деловодството на НС в 10:12 часа тази сутрин. Управителят в оставка дойде в пленарната зала и е искал да говори, но не му е било дадено правото да изрази волята си, обвиниха от ПП-ДБ.

Вместо това оставката му беше гласувана от 116 депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП. ИТН и "Възраждане" не участваха във вота, след като от ПП-ДБ ги обвиниха, че са в колаборация с ГЕРБ и ДПС.

"Никой не е съобщил, че ще има извънредна точка", заяви от трибуната Настимир Ананиев. Той оповести, че вчера следобед след заседанието на здравната комисия спешно е изтеглил оставката си и подуправителят на НЗОК Момчил Мавров. И обвини ИТН и "Възраждане, че работят за ГЕРБ и ДПС.

"Подуправителят вчера се отказва от оставката. Противно на това точката се вкарва", реагира и Искрен Митев. И се обърна към поддръжниците на ИТН и "Възраждане": "Всеки път, като си помислите, че ИТН и "Възраждане" са опозиционни, да знаете, че те ще гласуват каквото им кажат Пеевски и Борисов", заяви депутатът от ПП-ДБ.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че точката е включена за разглеждане и оставката трябва да бъде гласувана, а от ИТН декларираха, че няма да участват във вота.

След гласуването съпредседателят на ПП Кирил Петков обвини, че случващото се в парламента "започва да намирисва на диктатура". "Михайлов е тук, в залата. Да каже - това ли е неговата воля, или не", заяви Петков и изтъкна, че управителят на Здравната каса я е заявил писмено, но "не му дават да бъде изслушан".

"Председателят не се съобрази. Г-н Михайлов беше в залата и искаше да заяви каква е действително неговата воля", заяви Мирослав Иванов и обвини Росен Желязков, че по най-бързия начин е приложил процедурата с кратки дебати и бързо гласуване. От ПП-ДБ напомниха, че случаят е идентичен с отстраняването на Цветан Цветков от Сметната палата, като предположиха, че отново КС ще го възстанови на поста.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Stolla

    17 Апр 2024 13:32ч.

    https://prolifehc.com/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парламентът като цяло е най-вредният патоген в туземната болест

    17 Апр 2024 13:36ч.

    По-вреден е дори от отделно взетите ГЕРБ, ППДБ или ДПС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изобщо

    17 Апр 2024 14:07ч.

    не могат да се разделят нещата!...Всички са вредни, "лош материал" стои в основата!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    17 Апр 2024 15:38ч.

    Днес за сефте видях снимчицата на Станимирчо. Тя ми разкри, че той е плахо, прошарено вече мъжле. Впечатлиха ме неговите женски капризи. Съглавява да става здравен касиер. После се отмята, а подир пак го засърбява задника и отново му се иска. Тази дамска непоследователност ме подтикна да прочета Станимирчовата биография. Разбрах, че е учил икономика и това не ме изненада. На лицето му е изписано, че той не обича да тормози и напряга ума с главоболни Зенонови апории, като тази за Ахил и костенурката. Личи си, че нему друга, чаровно лекомислена орис е отредена. Обича той безметежното ежедневие, в което привечерите неусетно преминават в нощни забавления в компания на властни и силни мъже. Изненада ме единствено това, че е роден в Рио де Жанейро, града-мечта на великия Остап Бендер. Предполагам, че баща на Станимирчо е бил проводен от партията да се мъчи като дипломат в тази далечната Бразилия. Рио де Жанейро - безкраен бряг, влудяващо ухание на море, боса нова, вълшебния глас на Аструд Жилберту, аромат на пури, плажа на Ипанема изпълнен с кършещи снаги мулатки, гордо разхождайки крушевидните си стегнати дупета и напращели гърди. И Станимирчо, който се отказва от тази мечтана 8D реалност и се връща в България. Но това не е най-страшното. Зловещо страшното е, че този клетник предпочита да учи "Макроикономика, счетоводство, контрол, финанси и кредит" във висшия икономически "Карл Маркс". Ако Остап Бендер би узнал този печален факт, той би се отказал и мечтата си за Рио де Жанейро, и от белите панталони и дори още след третия стол би прекратил търсенето на останалите девет. Тежко вам клетници, чакащи подаянията на Здравната каса.Помнете, че смъртта е най-веселото спасение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи