Гечев: Докладът за КТБ е много професионален

Гечев: Докладът за КТБ е много професионален
„Много сериозен професионален доклад за КТБ. Освен, че потвърждава схемите, които ние от миналото лято разясняваме, тук са посочени големи детайли – целият кръг, през кои фирми и как се връщат при определени лица, нарушенията на законодателството на България”. Това коментира депутатът от БСП проф. Румен Гечев в сутрешния блок на БНТ.

 

Той обясни, че е бил приятно изненадан, че в доклада се предлагат конкретни стъпки и припоръки към банката, за да събере парите, които са откраднати. „Те са предложили и анализ колко би струвала една юридическа инициатива за водене на дела в България, Сърбия, Люксембург. Този доклад ще бъде много полезен за КТБ и държавните институции”, добави Румен Гечев. 

Той е на мнение, че разкриването на схемата, по която са крадени пари на българските граждани, е важно не само за икономическата стабилност на държавата, но и за демокрацията.

„Кражбата на пари през банковата система, през обществени поръчки - влизат в определени политици от различни цветове, с които пари се диктуват политическите реалности в България – купуват се гласове, съдебна система, министерства и министри. Нека да видим дела в съдебната система, които завършват с осъдителни присъди”, коментира той. Според него трябва да има обществен достъп до този доклад, въпреки че той е високо професионален.

„Ясно е кой е получил кредитите и при какви условия. Българските правораздавателни институции имат цялата информация и е необходимо да започнат наказателно преследване. Въпросът е защо се бавят”, допълни депутатът от левицата.

Той даде за пример охранител на фирмата с месечна заплата около 600 лв, който получава кредит от над 10 млн.лв. за развиване на бизнес дейност. „В неговата фирма като актив е зачислена само една метла, няма и чистачка”, уточни проф. Гечев. Като втори пример той посочи фирма, която се регистрира в понеделник, а в петък получава 16 млн. лв кредит, без да има никаква дейност и без никакво обезпечение. По думите му е имало професионално безхаберие и престъпление на държавни институции.

„Едва ли в БНБ отговорност ще носи само шефът на надзора. Къде са експертите, които са били командировани в КТБ и са излъгали в докладите си? Още ли са на работа там?”, попита депутатът от левицата. Той коментира и работата на ДАНС – авторитетна институция, на която държавата разчита. „Двата финансови отдела са скандални и не са свършили нищо. "Има ли метла в тези отдели? Натъкнахме се на страховити неща. Двамата шефове на отдели напускат „случайно” две седмици преди фалита на банката”, подчерта народният представител. 

Румен Гечев е категоричен, че прокуратура, следствие и съдебна система трябва да си изпълнят ангажимента по стотици имена, които имат на масата си.

„Вместо това съдебната система ни занимава от месеци как се казва кучето в разговора на две съдийки”, продължи депутатът. Той предложи да се вдигне банковата тайна за български и чужди банки за всички на ключови държавни постове. Гечев припомни, че през 1996 г., при финансов колапс от разграбена банкова система никой не е бил наказан. „Ако и сега от КТБ се измъкват и си пият питиета по офшорни зони и острови, какво друго ни остава, освен да чакаме трети епизод”, коментира народният представител. 

„Българската държава загуби от краха на КТБ около 300 млн.лв. Възникват въпроси кой е наредил на българските фирми да отидат под строй и да вложат един милиард в тази банка. Това може да направи само някой от правителството и никой друг”, заяви проф. Гечев. Той обърна внимание и на факта, че когато комисията се е събрала да отнеме лиценза на KPMG, двамата представители на българските държавни институции са гласували против. „Чии интереси се защитават и какво получиха срещу това? Това трябва да установи следствието, но съм сигурен, че те не са викани”, допълни проф. Гечев и поясни, че заради тази фирма ние плащаме 4 млрд. лв. 

 

Коментари

 • Петров

  24 Фев 2016 10:41ч.

  Г - н Гечев, да Ви припомня май месец 1996 година как под строй начело с министър Климент Вучев, директорите на държавните предприятия внасяха пари в банката на БСП - Елитбанк, на която шеф бе г - н Иво Георгиев - бивш комсомолец и активист във вузовският съвет на комсомола на ВХТИ - София. Кой беше осъден след фалита на банката - никой!!! Къде изчезнаха парите на държавните предприятия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народен съд

  24 Фев 2016 10:45ч.

  абе ще чакаш крадеца сам да се хване,революция трябва ,когато ги изправим до стената всичко ще си кажат и платят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи