Фейсбук с нови сили срещу недостоверната информация

Фейсбук с нови сили срещу недостоверната информация
„Социалната мрежа Фейсбук е избрала нова стратегия и инструменти за борба с разпространяването на лъжливи новини. За оценка на текстовете ще бъдат привличани потребители и странични организации – новинарски портали, агенции, телевизионни канали.“ Това се казва в съобщение на компанията, цитирано от руски медии.

 

 

„Вярваме, че хората трябва да имат избор и самите ние не можем да съдим за истината, затова подходихме към този проблем изключително внимателно. Фокусирахме усилията си върху най-лошото от най-лошото – върху очевидни лъжи, разпространявани от спамърите зарази собствена изгода“, предава РИА „Новости“ съобщението на социалната мрежа.

 

Фейсбук ще задейства по-активно потребителите си за отсяване на лъжливите новини и за целта възнамерява да привлече странични организации. Сега потребителите ще могат по-лесно да съобщават за новини, които според тях не са истина. Ако достатъчен брой потребители отбележат дадена информация като недостоверна, Фейсбук ще я препраща към странични организации , които да проверят фактите.

 

Над проверката на фактите заедно със социалната мрежа работят телевизионният канал ABC News, агенция Associated Press, порталите FactCheck.org, Politifact и Snopes. Фейсбук съобщава, че този списък вероятно ще се разширява.

 

Истории, които не са издържали на проверката за достоверност, няма да се премахват от платформата, но ще бъдат отбелязвани като „спорни“. Такива новини ще се публикуват най-отдолу в новинарската лента.

 

Потребителите ще могат да кликват върху линка и да научат повече подробности. Ако потребителят пожелае да сподели такава новина с приятели, ще има тази възможност, но ще получи още едно предупреждение.

 

Фейсбук неведнъж бе подлагана на критика по повод на неверни новини след президентските избори в САЩ. В продължение на няколко седмици преди и след изборите в социални мрежи като Фейсбук и Туитър се появиха множество информации, свързани с вота за Белия дом. Наблюдатели от някои издания изразиха мнение, че именно насочените срещу кандидата на демократите Хилари Клинтън „недостоверни“ новини са допринесли за нейното поражение.

 

Социалната мрежа Фейсбук е създадена през февруари 2004 г. от 19-годишния американски студент Марк Зукърбърг. Централата на компанията се намира в Менло-Парк (Калифорния).

 

Превод от руски: Елена Дюлгерова 

Източник: http://www.vz.ru

 

 

Коментари

  • кривата краставица

    16 Дек 2016 15:18ч.

    А така, нова хранилка за троловете. Тъкмо се бяха притеснили, че им пресъхват грантовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Муйо

    16 Дек 2016 16:14ч.

    Има едно нещо, което обединява собственика на Фейсбук със собствениците на ABC News, агенция Associated Press, порталите FactCheck.org, Politifact и Snopes.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • *&№$%

    16 Дек 2016 18:03ч.

    Аха и кой ще определя, кое вярно, кое не?! Не ни дават да псуваме на воля, сега и да казваме, какво мислим ще ни забранят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи