ERR: Няма голяма полза на бойното поле от принудително мобилизираните украинци

ERR: Няма голяма полза на бойното поле от принудително мобилизираните украинци

Принудителната мобилизация на украинци в редиците на въоръжените сили на страната не носи голяма полза на Киев на бойното поле. Това съобщи естонската държавна телевизия и радиопортал ERR, позовавайки се на източници в украинските войски, предаде ТАСС. Според естонската държавна медия доброволно постъпилите в редиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са „мотивирани и много полезни“ за войските на страната. В същото време украинците, които са принудени да отидат на фронта, носят много по-малко ползи. „Ако той (украинецът) бъде засечен на улицата по пътя към магазина, тогава, за съжаление, няма да е от голяма полза“, цитира порталът думите на един военен.

Както отбелязва ERR, Украйна използва „метода на моркова и тоягата“ за попълване на редиците на своите въоръжени сили. Така на доброволците могат да се увеличат заплатите, а тези, които избягват наборната служба, напротив, подлежат на по-тежки наказания, съобщава порталът.

От февруари 2022 г. в Украйна е обявена и многократно удължавана обща мобилизация, като същевременно властите на страната правят всичко възможно мъжете на военна възраст да се не укриват от службата. С малки изключения им е забранено да пътуват в чужбина, а тези, които имат право на отсрочки, трябва да представят куп документи, потвърждаващи това. Призовки се издават в държавни учреждения, по улиците, в търговски центрове и транспорт. Според украинските медии мъжете се опитват по всякакъв начин да избегнат мобилизацията, като не напускат домовете си с месеци, опитват се да напуснат страната с фалшиви удостоверения или преминават границата нелегално и често с риск за живота си. 

На 11 април Върховната рада прие закон, който затяга правилата за мобилизация. По-специално той предвижда, че без актуализиране на документите за военна регистрация военнослужещите вече няма да могат да получават услуги в консулствата на страната в чужбина, включително получаване на задграничен паспорт.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • thenewone

    02 Май 2024 20:42ч.

    Файда йок - тва е ясно. Там са нужни наште рамбовци - Баце, Тагарев, Пеевски, Кимчетата, €комисарите - жми сюда https://literarymentoring.files.wordpress.com/2012/11/d188d0b2d0b5d0b9d0ba.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    02 Май 2024 22:03ч.

    И евроатлантички са нужни- Крадлата поптодорова, грозницата (наричана кой знае защо "хубавото" наде) неински (тя пък дори е с мъжка фамилия).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    02 Май 2024 21:24ч.

    Огромната част ще дезертират или ще се предадат веднага, защото няма да им се мре за тираничната марионетка Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ЗЕ още ли е президент?

    03 Май 2024 0:12ч.

    Май вече не президент и може да бъде мобилизиран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    04 Май 2024 15:17ч.

    Какви са заслугите на Делон към Усрайна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи