Доналд Туск: Не искам да плаша никого, но започна нова ера на войни

Доналд Туск: Не искам да плаша никого, но започна нова ера на войни

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА.

"Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера. Не преувеличавам, това става все по-ясно с всеки изминал ден", заяви той пред германския вестник "Велт". "Не искам да плаша никого, но войната вече не е понятие от миналото. Тя е реална и започна преди повече от две години", отбеляза полският премиер.  Най-тревожното в момента е, че е възможен буквално всеки сценарий, каза Туск. "Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам", подчерта той, визирайки годината на капитулацията на хитлеристка Германия през Втората световна война.

В същото време Туск заяви, че наблюдава революция в европейския манталитет. Никой вече не поставя под въпрос необходимостта от обща отбрана. "Погледнете Германия, където е настъпил огромен обрат. Днес ХДС и ГСДП се състезават кой от тях е по-проукраински настроен", отбеляза той.

Предвид използването на мигрантските потоци от страна на Русия той призова за по-последователна защита на външните граници на ЕС. "Европейският съюз като цяло, като мощна организация, трябва да бъде психически готов да се бори за сигурността на нашите граници и територия", подчерта полският премиер.

По-рано тази сутрин полски и съюзнически самолети бяха вдигнати под тревога, след като Русия нанесе ракетни удари по Украйна, отбеляза Ройтерс, като цитира оперативното командване на полските въоръжени сили. Това "може да доведе до повишени нива на шум, особено в югоизточната част на страната", която граничи с Украйна, уточниха полските въоръжени сили в "Екс".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Дивергент

    29 Март 2024 9:43ч.

    А що? Нали има НАТО, което ни пази? Украйна не е в НАТО, няма нападната страна от НАТО какъв е проблема Кога започна тази "ера на войни"? От войната Югославия? Или от Ирак? Или сигурно от Либия? Или чак, сега с украйна, когато руснаците ви предупредиха, а след като се направихте, че не ги чувате, ви го набиха до гърлото? Ааа, разбирам, "ерата на война" започва само когато някой различен от изворът на демокрация базиран на (техните си, постоянно променящи се) правила започне война. Иначе е борба за демокрация нали. Да, започва война. И скоро евроатлантическите елити ще бъдат опечени и изядени по площадите си. От собствените си народи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Противник на свободния свят

    29 Март 2024 10:45ч.

    Съвсем точно, няма какво да се добави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахам

    29 Март 2024 9:47ч.

    Дааам - говорителите на НСР - можете да се жертвате вие, но не и да жертвате чуждите деца - скотоподбия такива! Майната ви на вас и на вашите войни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахам

    29 Март 2024 10:06ч.

    И да не забравите съветския чугун Ифчо Христовия - да си го вземете и него на война, защото младите няма да мрат за вашата измислена българия - майната й!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • HrB

    29 Март 2024 11:52ч.

    Ядосан си на собствения си мизерен животец, а? Даже не може да избягаш да миеш чинии в Ангия, защото и за това не ставаш. Свиквай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    29 Март 2024 10:10ч.

    "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера." Туск има 2 деца в активна възраст. Да ги прати да воюват, за да го видим как свиква с този факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войните в Европа започнаха

    29 Март 2024 10:10ч.

    с разрушаването на Югославия. А кой разруши Югославия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължителите на делото на венецианците няма да се откажат от Зелената империя на Джон Ди, докато съществуват. Само физическо изтребване на тези N на брой фамилии, които през 1688 г. овладяват Лондон, мигрирайки от Холандия, може да промени това.

    29 Март 2024 10:15ч.

    Днешните функционери нямат мащаба на мисленето и възможностите, които имаха изобретателите на финансовото Перпетуум мобиле от Бритън-Уудс. За 80 години не успяха да му измислят никакво творческо развитие, ако допуснем, че такова изобщо е възможно. Вместо това тъпо продължават дранг нах остен, рискувайки да си счупят главата както преди 80 години в маниакалното преследване на природните богатства на Русия. Историята и този път ще се повтори като фарс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този паток сметнал ли е колко Сармати са необходими за да има само петно на картата от полша?

    29 Март 2024 10:22ч.

    Аз ще му подскажа - една, най-много две!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Полша даже един е много. Освен това тя ще дойде прекалено близо за МБР. "Сармат" ще трябва да я вземе, прелитайке през Южния полюс (което е част от възможностите му).

    29 Март 2024 10:40ч.

    За цели в Европа е предвидена новата РС-26 «Рубеж», която има обсег от 2000 до 8000 км. Разположена в централен Сибир, ще може да работи необезпокоявана по цели в периферията н Еврация, а от изградения още при СССР и основно ремонтиран позиционен район на Чукотка - по Северна Америка. Смята се, че разгръщането на РС-26 е сложено на пауза, но това не е много сигурно. Същото се смята и за новия железопътен комплекс "Баргузин", но някои хора в ЦРУ смятат, че това може да не е съвсем вярно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професор доктор Пармаков

    29 Март 2024 10:43ч.

    "трябва да бъде психически готов да се бори" срещу "повишени нива на шум" - хора, чувате ли, как да не ги четеш тези шегаджии. Не, вече съм абсолютно убеден, че на нашата планета има извънземни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    29 Март 2024 10:55ч.

    А за няма такава ера, таквиа като тоя, трябва да жбъдат въдворени в затвора незабавно!!!! А фондер лайняна незабавно трябва да бъде изпратена във Столипиново или Филиповци, за да прави това, което може най-добре - да ражда!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    29 Март 2024 10:57ч.

    така е . сега е ред на европа. империите -сащ и русия,не оставиха друго място за сблъсък.нещо подобно се готви и на изток....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    29 Март 2024 11:14ч.

    Дали ще е ера на войни зависи от вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нова ера на войни? Пане Тукс, вие всички сте в "мисловна смърт"!

    29 Март 2024 11:15ч.

    Какви войни ви гонят бе, пане Туск - очите ви са залепени от банкноти милиарди банкноти и не можете да провидите ЛЪЖАТА, с която лоши зли индивиди затриват човешката раса на Планетата. Ай сиктир и на малоумието. Къде ви е Международното право, което изисква ЗАЧИТАНЕ ПРАВОТО НА ДЪРЖАВИТЕ САМИ ДА ОПРЕДЕЛЯТ СОБСТВЕНИЯТ ПЪТ НА РАЗВИТИЕ, а не по принуда да ти казват как да живееш в собственият ти дом и как да се грижиш за съпругата и децата си?! То бива и бива, обезумяване, ама това минава всякакви граници! Спрете всякакви войни - няма племе, което да е завладяло цялата Планета от съществуването й, и няма да се случи и сега. Затова съхранете живота на синовете на Полша и на целия свят. Дано посолството на Полша чете медии, че да предаде и на пан Туск призива за разум и Истината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи