Демонстрация в Грузия срещу законопроекта за „чуждестранните агенти“: „Не на руския закон!“

Демонстрация в Грузия срещу законопроекта за „чуждестранните агенти“: „Не на руския закон!“

Няколко хиляди демонстранти се събраха тази вечер в грузинската столица Тбилиси, часове след началото на обсъждането в парламента на противоречив законопроект за „чуждестранните агенти“, който вече предизвика масови демонстрации през 2023 година, предаде Франс прес. В началото на митинга противниците на текста заявиха, че той твърде много напомня на руския закон, използван от години от Кремъл за репресии на дисидентски гласове, добавя агенцията.

„Не на руския закон!“, скандираха няколко хиляди протестиращи, събрали се в центъра на Тбилиси пред сградата на парламента. Множеството блокира една от главните артерии на грузинската столица, а полицейски сили за борба с безредиците обезопасиха входовете на сградата, предаде журналист от АФП.

„Ние, мирните демонстранти, ще принудим лакеите на Русия от „Грузинска мечта“ (управляващата партия, бел. АФП) да оттеглят този закон“, каза студентът Коте Татишвили, който също беше дошъл да демонстрира.

Депутатите започнаха днес да обсъждат текста на първо четене, но не стигнаха до гласуване в края на деня. Управляващата партия „Грузинска мечта“, която има мнозинство в парламента, разполага с нужните гласове, за да го приеме.

Снощи около 10 000 души протестираха срещу този законопроект, а полицията извърши 14 ареста по време на митинга. Също вчера депутати от управляващата партия и от опозицията влязоха в стълкновение по време на обсъждането, което доведе до сбиване в пленарната зала.

Ако бъде приет, законът предвижда организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "организация, защитаваща интересите на чужда сила", под заплаха от глоби. Правителството уверява, че този закон ще донесе повече "прозрачност" във финансирането на организациите, но критиците му се опасяват, че той ще бъде използван като инструмент за репресии срещу НПО и независими медии.

Европейският съюз, към който Грузия се стреми да се присъедини, призова текстът да бъде оттеглен, защото противоречи на програмата за реформи, която страната трябва да предприеме, за да напредне по пътя към членството. Сегашният законопроект "ще отблъсне Грузия от ЕС, вместо да я доближи до него", подчерта днес в „Екс“ председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Първият вариант на законопроекта беше оттеглен през март 2023 г. след масови протестни демонстрации, които бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ и водни оръдия.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Ясно

    16 Апр 2024 22:33ч.

    Чуждестранните агенти и техните жертви се събрали да протестират против закона, който ограничава правата им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Такава русофобия се вихри в Грузия, незнам Сталин какво би казал

    17 Апр 2024 4:30ч.

    Там имат толкова подмолни НПО_та, наскоро една такава журналистка се опита да вземе от П. Толстой интервю. Беше чиста истерия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толстой, ты наш герой!

    17 Апр 2024 4:32ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=24rPLt_0KIM&ab_channel=%D0%93%D0%A2%D0%A0%D0%9A%D0%98%D1%80

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПЕТР ТОЛСТОЙ ИЗГОНЯЕТ БЕСОВ ИЗ ГРУЗИНСКОЙ ЖУРНАЛИСТКИ

    17 Апр 2024 4:36ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=kH2sx00LDzA&ab_channel=%23%D0%A7%D0%A2%D0%9E%D0%9D%D0%95%D0%A2%D0%90%D0%9A%3F

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американски е законът за чуждестранните агенти

    17 Апр 2024 6:42ч.

    ЕС да призове САЩ да си го отменят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Апр 2024 22:50ч.

    “ Не на руския закон”. САЩ имат такъв закон от 30-те години на миналият век.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    16 Апр 2024 22:54ч.

    Законът за регистрацията на чуждестранните агенти (Foreign Agents Registration Act, FARA) в САЩ е в сила от 1938 г. Целта му е американското общество да знае ако в оформянето на общественото мнение участват хора и организации, които действат от името на чужди държави и организации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 16 Апр 2024 22:54ч. Законът за регистрацията на чуждестранните агенти (Foreign Agents Registration Act, FARA) в САЩ е в сила от 1938 г.

    17 Апр 2024 7:08ч.

    Каквото е разрешено на Юпитер не е разрешено на вола!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    16 Апр 2024 23:03ч.

    И докато добре платените протестъри си протестират,Турция тихичко напредва от другата /задната/ страна.Само да напомним,че Ердоган е с грузински корени и си го привлича родното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умен

    17 Апр 2024 0:40ч.

    Излезли са на улицата, за да си защитят хляба хорицата. НПО-тата са най-бойките и борбени профсъюзи. Удивително е колко пари пръскат американците. На много места по света прокарването на влиянието на чужда държава е сериозен сектор на икономиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    17 Апр 2024 9:53ч.

    Не са никак много на фоан на целите, които постигат с тях. Например у нас не знам дали дават повече от 50 милиона на година общо, айде 100 да са. НА среща получават влияние върху държава с бюджет над 50 МИЛИАРДА и ключово стратегическо положение в региона. 501-00 милиона за бюджета на САЩ са по-малко от 1 стотинка за тебе и мене. Аз вчера не си вземах ресто от 1 стотинка, толкова ги е грижа за тия 50-100 милиона по НПО-та тук. Който е измислил тая система е гений, защот одоказано тя работи за жълти стотинки с изключение може би на Северна Корея, Унгария, Куба и някой други оперативно неитересни държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мечтая България да ИМ стане

    17 Апр 2024 11:16ч.

    оеративно неинтересна държава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    17 Апр 2024 0:47ч.

    Така работи този строй.Хората сами да настояват за поробителя си.Готови са да протестират,ако трябва и да се бият,за да може сульо и пульо от чужбина да им се меси после в политиката.Да им е честито.Ние вече минахме по този път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    17 Апр 2024 9:56ч.

    То там е работата, че тия т.н. хора са винаги не по-вече от 20-25% от цялото население, но благодарение на контрола върху медиите го представят така, че видиш ли ОБЩЕСТВОТО желае еди си какво. У нас са дори под 20% от цялото население тия, но дават тон за песента защото песента се ретранслира от БТВ и НОВА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • У нас кога американския закон за чуждите агнети!

    17 Апр 2024 4:39ч.

    Кога! Искаме американския закон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И в Грузия си имат дежурни жълтопаветници

    17 Апр 2024 4:49ч.

    Точно толкова кресливи и добре грантирани, колкото тукашните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евлоги

    17 Апр 2024 5:36ч.

    Ако в България забранят туморните образувания НПО,половин София ще остане без препитание

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    17 Апр 2024 9:15ч.

    И половин България, може би!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малкия Путин

    17 Апр 2024 10:01ч.

    Ако Митрофанова ви спре плащанията целия форум ще опустее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Големият ПУТИН

    17 Апр 2024 11:51ч.

    Ще ми припомниш ли името само на една руско НПО, действащо в България? ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    17 Апр 2024 7:37ч.

    Закон за чуждите агенти ФАРА е приет и съществува от 1938 година в сащ. А всичките сега протестиращи в грузия са на хранилките на НПО-тата на сащ, европейските държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Танас

    17 Апр 2024 7:40ч.

    " ...каза студентът Коте Татишвили" - да се чете: "измяука студентът Коте Татишвили". С това име си е чисто евроджендърско либералче. На тате котето...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейската украинска мечта!

    17 Апр 2024 9:18ч.

    И всичко това, само защото нормалното грузинско ръководство отказва да се присъедини към санкциите срещу Русия. Просто, защото са наясно с последствията за грузинската икономика! Сега европейците пищят, че плащат 3-4 пъти по-скъп газ от САЩ и Китай! Защо ли?:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕЩАСТНИЦИ! ТЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ КОЛОНИЯ НА СОРОС!

    17 Апр 2024 10:53ч.

    Моловете, приятели! Моловете! Те са силно осветени и в тях има шоколади Милка и чанти на Прада:-) Как да се откажеш от тях? Готови сме да платим с държавността си, но да ги имаме. Нищо, че са менте. Всички от бившия соц лагер, с икл. на Русия, сме еднакви. Зяпнали в чуждата чиния без да осъзнаваме какво имаме в нашата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човек с очи

    17 Апр 2024 13:21ч.

    Явно демонстрантите не знаят, че в САЩ има такъв закон отпреди 90 години. Ами да препишат ""американския" закон и да го приемат. Или много си обичат нерегистрираните платени от чужбина викачи ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи