България осъдена да плати 33 000 евро на ОМО ”Илинден”- ПИРИН

България осъдена да плати 33 000 евро на ОМО ”Илинден”- ПИРИН
Съдът по правата на човека в Страсбург осъди България да заплати 33 000 евро на македонистката организация ОМО "Илинден"- ПИРИН. Съдът намира, че е нарушено правото на събиране и сдружаване спрямо организацията, съобщи БНР.

 

Над 13 000 евро е компенсацията за неразрешени шествия през 2006 и 2007 година.

Отделно по две жалби на нейни членове за отказ на съда да регистрира ОМО "Илинден", България ще трябва да плати още 20 000 евро.

Обединена македонска организация: Илинден - Партия за икономическо развитие и интеграция на населението защитава правата, езика и националността самоопределящите се като македонци по националност у нас. През 2009 година българският съд отказа да я регистрира като политическа партия в България с мотива, че документите й не отговарят на изискванията.

Именно заради това решението на съда в Страсбург е поредното срещу страната ни. През 2011 година тя беше осъдена да плати 9000 евро.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • В. Николова

    11 Яну 2018 16:04ч.

    Това е моята тема . Сега нямам време да я подхващам и да пиша дълго , само да почерпя виртуално всички македонци в сайта . Силно се надявам на справедливост и както България ходи и развява български трикольор в Македония и прави свои организации там и защитава бъл малцинство, скоро трябва в името на спрведливостта да я настъпят и тя да позволи същото . На това му казват справедливост . Не прави на другите нещо което не искаш да правят на теб . Четито на всички македонци и Обединената Македонска Организация която е подложена на репресии от българските националисти в продължение на много години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    11 Яну 2018 16:07ч.

    Да бяха отказали да ги регистрират с реалния мотив - че са етническа партия. Макар отново от българи, но вероятно са щели да провеждат проруска или сръбска политика. Според нашата конституция етническите партии са забранени, така че нямаше как да сме осъдени. А правото да се сдружаваш съществува не само за да се регистрират десетки политически партии, без никакви ценностни разлики, но само с различно задкулисие. Това право съществува основно да позволи съществуването на различен тип ценностни системи. Което право на обществата в целия свят се нарушава с монополни образователни системи с монополни ценности. Правото да се сдружаваш, включва правото да обучаваш други в своите ценности, така е според Хартата за правата на човека. Затова основно разбиването на монопола в образованието гарантира правото на сдружаване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    11 Яну 2018 16:28ч.

    В. Николова, дълбоко неморално е да настройваш брат против брата. Това означава, че не обичаш нито единия брат, нито другия. Когато американците поискаха или предложиха България да си върне отцепените части, аз казах не. Не, че думата ми има някаква стойност за властимащите. Но ако българите бяха тръгнали в тази посока, те щяха да бъдат намразени от своите си братя, които твърде дълго са живели в среда, които им е вливала отрова и омраза. Предпочитам да живеят както искат, да се наричат както искат, да правят каквото искат, само да са живи и здрави и те и ние, да не влизаме в братоубийствени войни. Същото нека правят и македонците спрямо нас. Само че според нашата история ние всички сме траки. И когато всички траки се обединяват под знамето на гетът Аспарух, за да сформират държава, едоните също стават част от нея. Защото всички траки се обединяват по това време. Ние вече не знаем кой от нас е гет, бес или едон, за да имаме такива малцинства. Стоте тракийски племена вече не се помнят, освен чрез общия си български език. Така са решили предците ни, така са постъпили, да обединят всички тракийски родове. Така че дори в Македония едоните да са процентно повече, от, да кажем одрисите или гетите, всички ние си оставаме българи и никой няма документ за произход от кое племе са му корените. Говорим единствено за различно гражданство, нищо повече. Или за децата на един баща. Защо вие целите да настройвате два братски народа? Нима траките, самонарекли се българи по езика си, някога изобщо в историята са били несправедливи с някой съсед или войнствено настроени? От тяхната територия е рязано и турците и гърците са на древни тракийски земи. Затова не превръщайте братята ни македонци в нещо противно, не унищожавайте благородния тракийски дух, който носим. Тази злоба и това настървяване може да го има в Сърбия, в Русия, в Гърция, но не и между нас, в древния тракийски род.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дръндорков

    11 Яну 2018 18:39ч.

    Helleborus, не само не са им отказали с реалните мотиви, но са ги и регистрирали - като политическа партия. Впоследствие, доколкото си спомням след едно решение на Конституционния съд са заличени. Същият съд по правата на човека систематично и последователно отрича, и изрично изключва всяко разумно основание да им бъде отказана регистрация и като сдружение с нестопанска цел, така че такава регистрация е въпрос на време, особено с оглед кариерното израстване на част от персоналния състав на магистратурата в РБ напоследък. А и от началото на тази година регистърът на сдруженията с нестопанска цел вече се води не от съда, а от административен орган - Агенция по вписванията към МП, подопечно последователно на Х. Иванов, Захариева, Цачева и др.п. Там длъжностните лица по регистрацията са юристи, но не са магистрати, в служебна зависимост са от началниците си и може доста повече неща да се случат, и за доста по-кратко време. На свой ред на обжалване подлежат само отказите, но не и вписванията, които се заличават само по общия исков ред, та така... Радвайте се и се веселете, защото е голяма наградата ви на земята...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светлин

    11 Яну 2018 21:27ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=sQClaf4U7Nc сложете на 54:00 минута и слушайте какво ще каже брадатия Удбаш. В конституцията на Македония имало член незнам кой беше да за грижи малцинствата си и ако го признаем стават друг народ .Божидар Димитров много път го е обеснявал това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи