Борел: Очаква се до края на май няколко държави от ЕС да признаят държавата Палестина

Борел: Очаква се до края на май няколко държави от ЕС да признаят държавата Палестина

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Няколко страни от Европейския съюз се очаква да признаят държавата Палестина до края на следващия месец, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Той каза това в кулоарите на специалната среща на Световния икономически форум в столицата на Саудитска Арабия Рияд.

Преди две седмици испанският премиер Педро Санчес обяви, че има "ясни признаци" в Европа, че някои страни са готови да признаят палестинска държава. Испания е сред западните страни, които настояват за признаване на Палестина, и е основен поддръжник на подобен ход в рамките на Европейския съюз.

Според материал на "Дойче веле" от миналата година девет от 27-те държави-членки на ЕС признават Палестина. Сред тях почти всички са бивши членки на някогашния Източен блок и всички са признали Палестина преди да се присъединят към Европейския съюз.

На 15 ноември 1988 г. националният съвет на Палестинска организация за освобождение провъзгласява в Алжир независимостта на Палестинската държава. Тогава и България признава държавата Палестина.

Швеция, която призна Палестина за държава през 2014 година, е единствената държава, която го направи след като вече беше част от ЕС.

Източници: БТА, Дойче веле

 

Коментари

  • Начо Ъ.

    29 Апр 2024 18:59ч.

    А се чува, че България щяла да оттегли своето признаване на Палестина и да напомни отново, как е спасила евреите си от Холокоста. Току виж падне някой долар от акцията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-скоро няколко дюнерджийници в София ще бъдат запалени, а полицията и жандармерията ще трябва да носят денонощно бронежилетки и каски...

    30 Апр 2024 10:02ч.

    От нашите жълтопаветни джендъри какво можеш друго да очакваш... Лошото е, че адвокатската мафия се тутка - инто Съда-съд, нито отговорността-отговорност, А това означава, че властта се предава на УЛИЦАТА! И ентузиазирани араби ще почнат да раздават правосъдие срещу последователи на Америка за България...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако наистина го направят,

    29 Апр 2024 19:25ч.

    казвам им БРАВО !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    29 Апр 2024 20:14ч.

    Очаква се признатата държава Украйна, да се присъедини към Империята на Инките, Империята на Ацтеките и Византия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи