Борел: ЕС знаеше няколко дни по-рано за ответния удар на Иран срещу Израел

Борел: ЕС знаеше няколко дни по-рано за ответния удар на Иран срещу Израел

Снимка: АФП

Европейският съюз знаеше предварително за предстоящия ответен удар на Иран срещу Израел; съюзът получи уведомление няколко дни предварително. Това съобщи върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от ТАСС. „Бяхме предупредени няколко дни преди това“, каза Борел в интервю за френския вестник "Монд", отговаряйки на въпрос дали ответният удар на Иран е бил изненада за ЕС. Той не уточни откъде властите на ЕС са получили информация за подготовката на удара.

Свързан текст: Иран и Израел проведоха двустранно командно-щабно учение с бойна стрелба

Според Борел след атаката срещу Израел иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян му е казал, че ислямската република е удряла изключително „военни цели“ и е дал да се разбере, че това е „контролиран отговор“. Борел посочи, че ако Техеран наистина е искал да причини значителни щети, той не би изпратил дронове към Израел, на които отне около шест часа, за да достигнат целите си. „Това по никакъв начин не извинява или омаловажава значението на тази атака“, добави той.

По-рано говорителят на иранското външно министерство Насър Канани заяви, че страната му не иска ескалация на напрежението в Близкия изток, но възнамерява да отговори на "всякакви незаконни и ирационални действия" срещу Техеран.

Страните от Европейския съюз единодушно призоваха Израел да не отвръща на атаката на Иран. Това съобщи междувременно европейското издание на американския вестник Politico, позовавайки се на високопоставен дипломат от ЕС. По думите му, Европейският съюз искал „превантивно да даде да се разбере на Нетаняху, за да не направи нещо безумно“. Очаква се външните министри на ЕС да обсъдят нови санкции срещу Техеран на среща на върха на 16 април. 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Куци Коньов

    16 Апр 2024 9:31ч.

    Западните мисирки не са ли питали Борел дали "по нЯкакъв начин не извинява или омаловажава значението на" атаката срещу иранското консулство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нема тайни за дедо Борел в международното положение

    16 Апр 2024 9:41ч.

    Само дето не знае дали внезапно няма да надживее оглавяваната от него организация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ядрено заразяване в градината Йодем

    16 Апр 2024 10:02ч.

    А защо мълчахте и не уведомихте световната общественост, какво криете толкова, гиди сеирджии джендърни?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борел: ЕС знаеше няколко дни по-рано за ответния удар на Иран срещу Израел

    16 Апр 2024 10:18ч.

    Хехехе, дъртият спиртомер започна да врачува като Нострадамус и Ванга - предсказва събития, след като са се случили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Апр 2024 10:24ч.

    Още един кмет от Европейската селищна система.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    16 Апр 2024 11:26ч.

    ОК, градинарят Варел, знаел предварително. Е, и какво от това?!... Прост наблюдател. В това се превърна и целия ЕС. Освен да приглася на колониалния си господар - САЩ, нищо друго не може…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    16 Апр 2024 11:31ч.

    С тия си думи Борел срина победната риторика на САЩ и Израел. То бива-бива простотия, но този хич нищо не вдява. Просто поднесе медийната победа на Иран...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Апр 2024 12:30ч.

    Писах го вече. Иран постигна целта си да демонстрира възможности и решимост. Не пожела да нанесе сериозно поражение на Израел за да не се стигне до голяма война. Затова дроновете летяха на голяма височина, за да улеснят свалянето им. Но ... набелязаните цели: Летище и команден център бяха поразени с хиперзвукови ракети. САЩ знаят много добре каква бе играта и затова съветват Израел да не напада Иран. Ако Израел не послуша и нанесе удар на Иран, тогава няма да има предупреждение и вместо 300 дрона ще бъдат изстреляни 3 хиляди, да не говорим за ракетите с които Ирана разполага, но не използва при демонстрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    16 Апр 2024 13:03ч.

    Целта на Иран е ясна. Но Борел е идиот. Пресата достъчно добре купира факта, че 1) нямаше реална заплаха за Израел по волята на иранците и 2) създаде се заблуждението, че това е победа на технологията и изобщо победа на Израел, защото били отстранили всички заплахи. И изведнът Борел издъни медийно работата, като каза, че не всичко е така, както се описва и че Израел хич не е победител явен. Питам се, защо е направил това. Не ми се вярва да е толкова неадекватен, че да не помисли и да не осъзнае, до какво водят думите му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи