Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пред ООН: Планини от доказателства уличават САЩ в атентата срещу "Северен поток". Защо няма разследване?

Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пред ООН: Планини от доказателства уличават САЩ в атентата срещу "Северен поток". Защо няма разследване?

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Има много доказателства за участието на САЩ в терористичната атака срещу "Северен поток". Това заяви пред Съвета за сигурност на ООН бившият анализатор на ЦРУ. Според него е не само отговорност, но и свещен дълг на ООН да играе водеща роля в решаването на въпроса със „Северен поток“ по мирен начин.

"Сега няма да се позовавам на огромното количество доказателства, които сочат участието на САЩ в този акт на война срещу Руската федерация и Федерална република Германия, който нанесе икономическа вреда за народа на Германия. И този удар не постигна нищо по отношение на прекратяването на конфликта между Русия и Украйна и съучастниците на Украйна в НАТО. Това само влоши всичко."

Джонсън разказа за няколко операции на американските служби, в които е участвал и които илюстрират начина, по който действат във Вашнигтон при определени обстоятелства.

"През годините ми в ЦРУ придобих познание за начина, по който се планират и осъществяват секретни операции, на различни места като Афганистан и Централна Америка. Подобни операции не се провеждат внезапно. Те са финансирани, планирани и репетирани, преди да бъдат изпълнени."

"Имам някои идеи относно логистиката и изпълнението на атаката срещу „Северен поток“, благодарение на работата, която съм вършил за специалните части на американската армия. Тази работа започна през пролетта на 1994 г. и приключи през 2016 година. През тези 22 години бях част от екип, който разработваше множество антитерористични упражнения. Създадохме сценарии като например заплаха за използване на биологично оръжие в северноафриканска страна с възпроизвеждане на дипломатическия и разузнавателен трафик, съобщаващ за заплахата, за да бъде стимулиран отговор от определена дипломатическа или военна сила, и заплахата да бъде анализирана, спряна и обезвредена. В хода на тази работа трябваше да се поставяме и да разсъждаваме от позиция на саботьори или терористи. Да разбираме мотивите им, да разбираме нужните качества и способности за извършване на подобна атака, да идентифицираме източниците и подготовката, които стоят в основата на подобни терористични операции."

 

 

Цялата реч на Лари Джонсън пред Съвета за сигурност на ООН

Лари Джонсън: Благодаря Ви, господин Президент. Моите почитания към уважаемите членове на Съвета за сигурност.

Казвам се Лари Джонсън. Тук съм днес, за да говоря в подкрепа на желанието на Русия Съветът за сигурност да проведе открито и всеобхватно разследване на саботажа на газопровода „Северен поток“ през септември 2022 година. Тук съм на собствени разноски, без компенсация за личното ми време. Всички материали и коментари са мои. Целта на днешното ми обръщение към вас е проста. Искам да предложа стъпки, които смятам, че могат да помогнат за разрешаването на мистерията на източника на атаката над газопровода „Северен поток“, и по този начин да помогнат за разрешаване на напрежението, което тази безпрецедентна атака създаде. Може би ще предоставя единствена по рода си представа за разбирането на този проблем, произтичаща от миналия ми опит с разузнавателни операции и анализи от времето ми в ЦРУ, от политиките за борба с тероризма от времето ми в бюрото за тероризма на Държавния департамент, от разработването и провеждането на над 200 антитерористични обучения на офицери от специалните части на армията на Съединените щати по времето ми като неин подизпълнител, както и от успешните международни разследвания за пране на пари, проведени докато бях управляващ партньор в „Berg Associates“. Едно от тях беше успешното разследване, възложено от Европейския съюз и губернаторите на Колумбия.

Но нека започна с президента Хари С. Труман. Мисля, че съм единственият в тази височайша зала, който е израснал в Индипендънс, Мисури, и е посещавал училището срещу дома на господин Труман. Имах привилегията да срещна за кратко господин Труман в една септемврийска сутрин на 1970 г., докато той вървеше по улица „Норд Делауер“ на път за президентската библиотека, придружен от един бодигард. Каква разлика за 54 години. Вярно е, че господин Труман беше президент, когато започна Студената война между Съединените щати и Съветския съюз. Това е безрадостно наследство. Но бих искал да припомня на Съвета думите на господин Труман пред новосъздадената ООН през октомври 1950 година. Едно 74-годишно послание, което все още е актуално и заслужава да се помни. Цитирам: „В днешно време страхът от нова международна война помрачава всички надежди на човечеството. Този страх извира от напрежението между страните и от скорошното избухване на открита агресия в Корея. Ние и Съединените щати вярваме, че такава война може да бъде предотвратена. Не вярваме, че тази война е неизбежна. Една от най-силните причини за това убеждение е вярата ни в Обединените нации. ООН има три големи роли, които може да изпълни за предотвратяването на войните. Първо, тя осигурява път за преговори и уреждане на спорове между държавите с мирни средства. Второ, тя осигурява начин за използването на колективната сила на страните-членки на Хартата, за да се предотврати агресията. Трето, тя осигурява начин, чрез който, след като опасността от агресия се намали, държавите могат да бъдат облекчени от бремето на въоръжаването.“ Край на цитата.

Вярвам, че е не само отговорност, но и свещен дълг на Съвета за сигурност, да поведе и да постигне споразумение относно въпроса със „Северен поток“, чрез мирни средства. Няма да правя преглед на планините от доказателства, които уличават собствената ми страна, Съединените щати, в този акт на война срещу Руската федерация и Федералната република Германия. Няма убедителен интерес за националната сигурност, който да оправдава унищожаването на газопровода „Северен поток“, което причини значително икономическо страдание на народа на Германия. Тази атака не допринесе с нищо и за прекратяването на конфликта между Русия и Украйна и помощниците на Украйна от НАТО. Тя влоши нещата.

През годините ми в ЦРУ придобих познание за начина, по който се планират и осъществяват секретни операции, на различни места като Афганистан и Централна Америка. Подобни операции не се провеждат внезапно. Те са финансирани, планирани и репетирани, преди да бъдат изпълнени. Обяснението на Сиймур Хърш за тайната операция срещу газопровода „Северен поток“ съответства с опита, който аз имам от времето си в Агенцията в края на 1980-те години. Когато започнах работа за посланик Морис Бъсби в бюрото за координиране на антитероризма на Държавния департамент на САЩ през есента на 1989 г., една от първите ми задачи беше да получа достъп до секретната информация на ФБР за разследването на терористичния атентат срещу самолет Pan Am 103, който се разби над Локърби, Шотландия, през декември 1988 година. Един от най-важните уроци, които научих от този случай – който смятам, че има връзка с въпроса за „Северен поток“ – се отнася до разликата между криминално разследване и разузнавателна дейност. Беше употребена изключителна предпазливост, за да не се допусне събраните от ФБР доказателства да бъдат опорочени или компрометирани от разузнавателните дейности. Границата беше много тънка, но посланик Бъсби се постара ФБР и ЦРУ да останат всеки в своето поле. И може би това е най-важният от всички уроци – лидерството, демонстрирано от посланик Бъсби. Професионалното зряло лидерство е от основно значение за успешното разследване на сложни международни операции, които водят до атаки, подобни на Pan Am 103 и газопрвода „Северен поток“. 

Независимо че обвинителните актове срещу двамата мъже, извършили взривяването, бяха готови едва през ноември 1991 г., доказателствата, които разрешиха случая, бяха налични още през март 1990 година. Това е само 15 месеца след падането на Pan Am 103 от небето и 20 месеца преди обвинителните актове. Сравнете това разследване с безразличието и липсата на интерес, демонстрирани от страните от НАТО във връзка със „Северен поток“.

Минаха 19 месеца от унищожаването на газопровода, а страните от НАТО изглежда стоят в позата на трите мъдри маймуни: „Не знам, не чух, не видях“.

Имам някои идеи относно логистиката и изпълнението на атаката срещу „Северен поток“, благодарение на работата, която съм вършил за специалните части на американската армия. Тази работа започна през пролетта на 1994 г. и приключи през 2016 година. През тези 22 години бях част от екип, който разработваше множество антитерористични упражнения. Създадохме сценарии като например заплаха за използване на биологично оръжие в северноафриканска страна с възпроизвеждане на дипломатическия и разузнавателен трафик, съобщаващ за заплахата, за да бъде стимулиран отговор от определена дипломатическа или военна сила, и заплахата да бъде анализирана, спряна и обезвредена. В хода на тази работа трябваше да се поставяме и да разсъждаваме от позиция на саботьори или терористи. Да разбираме мотивите им, да разбираме нужните качества и способности за извършване на подобна атака, да идентифицираме източниците и подготовката, които стоят в основата на подобни терористични операции. 

Четири години, след като започнах да консултирам американските военни, основах заедно с още четирима души „Berg Associates“*, като двама от партньорите ми преди това бяха работили в Държавната агенция за борба с наркотиците, единият беше завършил кариерата си като началник на международни операции на тази агенция, другият ръководеше операции за разследване на пране на пари под прикритие тук, в Ню Йорк. Един от първите ни случаи беше разследване, познато като прането на руски пари от Bank of New York. Организирали сме и разследвания и събиране на доказателства, които бяха използвани за изработването на гражданския Закон за рекет и корупция, известен като Rico. Това беше правено срещу големи тютюневи компании, които перяха пари от наркокартели. Бяха заведени два отделни иска от името на ищците – ЕС и губернаторите на Колумбия. С изброяването на тези истории целя да подчертая, че дори в сложни международни разследвания без достъп до секретни материали, ние успяхме да съберем огромни количества доказателства, които да бъдат допустими и да издържат в наказателния съд на Съединените щати. В работата по тези разследвания научих, че Дисниленд има право – в крайна сметка светът е малък. 

Връзката между криминални организации, големи международни корпорации, финансови институции и разузнавателни агенции не е измислица. Тя е реална и струва стотици милиарди долари. Убедил съм се от опит, че едно правилно изградено изследване, проведено от професионалисти, ще открие документи, информатори, очевидци, които могат да докажат отвъд всяко разумно съмнение кой е извършил взривяването на газопровода „Северен поток“. Събраните тук страни имат едно предимство в разследването, което ние като частни следователи нямаме. Вие имате сигнално разузнаване, сателити, имате бази данни, които могат да предоставят например информация за движение на кораби, движение на пари. Когато комбинирате тези данни с конвенционалните доказателства, получавате мощно средство за установяване на поръчителя и извършителя на взрива на газопровода „Северен поток“. Едно нещо със сигурност мога да кажа за тази операция: тя е проведена с финансовата и материална подкрепа на поне една държава. Те има досиета, които почти сигурно са класифицирани и се съхраняват с много ограничен достъп. Но вероятно има доказателства, налични извън тези секретни досиета, които могат значително да осветят акта, ако не и да разрешат загадката. Посланието ми към вас днес е просто: „Следвайте парите. Запитайте се също: Cui bono? Кой печели?“.

Мисля, че отказът от провеждане на старателно разследване на този случай хвърля сянка върху Съвета за сигурност. За финал ще повторя визията на президента Труман отпреди 74 години: във ваша власт е да осигурите възможност за преговори и уреждане на спорове между държавите с мирни средства. Но такива преговори трябва да изхождат от солидно и подкрепящо разбиране за това кой е извършителят на акта. И аз мисля, че можете да достигнете до това заключение с правилно разследване, каквото само вие, членовете на Съвета за сигурност, имате властта да извършите.
Благодаря Ви, господин Президент.

*„Berg Associates“ е компания, основана през 1998  г., чийто предмет на дейност е разследване на финансови престъпления и изработване на практики и процедури, имащи за цел да предпазят бизнеса от измами и да установяват пране на пари.

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

Коментари

  • Боги

    29 Апр 2024 15:47ч.

    Ха така, дойдохме ли си на темата? Отдавна е време да се обяви САЩ за терористична държава и целият свят да я изолира, като й наложи санкции!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    29 Апр 2024 16:30ч.

    Тоя не спря да се хвали ... нещо дето може го каже с 3 изречения го натоварва с 30 изречения самохвалби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    29 Апр 2024 16:48ч.

    Този е копейка, 4-хилядник. Всички знаем, че лично Путин взриви "Северен поток". Да.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    29 Апр 2024 16:49ч.

    Плувал е до мястото и се е гмурнал, поставил е взривните устройства и обратно с плуване. Един гном го е видял с очите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    29 Апр 2024 18:42ч.

    Точно тази е истината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Досущ сагата "баба Илийца"

    29 Апр 2024 18:45ч.

    , по матури и чотури.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • има престъпления, които не могат да се изкупят без прошка лично от Бог

    29 Апр 2024 16:49ч.

    Всеки който е тръгнал срещу Човешкия Син, сам си е окачил въжето на шията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както винаги

    29 Апр 2024 16:50ч.

    Няма разследване, защото на разследващите им е ясно какво ще докаже разследването, а те са зависими от разследвания. Затова всички се правят на ударени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    29 Апр 2024 17:10ч.

    То е ясно, че деменцията го взриви. За какво му е на Путин да го троши при положение, че контролира кранчето? Когато искате да спрете лампата у вас да ни би да си запалвате бушона? Малоумщина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    29 Апр 2024 18:25ч.

    Очевадно е, че ватенките са го подкупили и са му осигурили трибуна в ООН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма как да си русофоб и да не си пед-ал

    29 Апр 2024 18:33ч.

    европедалите като тебе нямат думата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може ли без обиди и нарицателни,

    29 Апр 2024 18:47ч.

    те дори не ги заслужават. Мерс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    29 Апр 2024 22:21ч.

    Еврокомисарът що не се запита сам на кого му е изгодно. По нататък сам да си прави изводите ако може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очевадно

    30 Апр 2024 22:33ч.

    Ало, комисарето, аре затваряй пенджера, че духа! Па може и ти да си шото у главота си као гайда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    29 Апр 2024 19:20ч.

    Щом сами започнаха да си признават,явно янките здраво я окъсват.Дали обаче ще се спасят без проливане на потоци от кръв?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалба по истинско разследване(по народному)

    29 Апр 2024 22:52ч.

    Заплакало й оонето, оонето и съветът му: къде е Христо да дойде, да дойде, та да огледа тия ми пусти потоци, потоци още северни, дето ги някой развали, развали и провали. Та че си сички мълчаха, а най си Грозев изока: “Името ми е грозно, ала честта ми е чиста. Клетва си вярна изричам, че тоз, дето тури взривове, взривове още пушкала на дъното на морето, та да си света обърка, пред ваште очи ще извадя, пък вий което знайте, правете.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    30 Апр 2024 9:50ч.

    Много те харесах.. Представих си мечкадарите от детството... как подканят Баба Меца.. Ади, Мецо,търкул-мъркул, кажи как Жужу взриви Търбите, и как Грозев му ръфа карачола... Свират на тънката струна на Гъдулката, па кажат: _ Ади дайте двайсе стинки за леб на Меца! И два лева за Евроатлантическите Ценности!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Захитря народа,

    30 Апр 2024 11:47ч.

    не само захитря, но и заприказва...Но с приказки нищо не става! С пушки не бива,не е законно, но и с думи само не става, поне може да пробваме с избори, ако сме много, трудно ще бъде за лъжците! Трудно, но не невъзможно, от опит го знаем. Затова всички на изборите, за да е трудно да се излъже и свестни хора за проверители.! Крайно време е, да действаме!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оня с коня

    30 Апр 2024 16:42ч.

    USA - Rogue nation!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи