"Политико": Фон дер Лайен е обвинена, че е заграбила власт над управлението на €400 млрд.

"Политико": Фон дер Лайен е обвинена, че е заграбила власт над управлението на €400 млрд.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сигнализира, че иска да има по-голям личен контрол върху една трета от разходите на ЕС.

Вътрешен документ на Комисията, видян от POLITICO, определя как реформата на финансирането на по-бедните райони на блока ще бъде извършена от отдел, който работи под нейно пряко ръководство.

Така наречената кохезионна политика понастоящем се управлява от отдела за регионите на Комисията, който работи с местните органи във всяка страна, и е на стойност близо 400 млрд. евро в седемгодишния бюджет на ЕС. Прегледът може да окаже влияние и върху работата на комисаря, отговарящ за този въпрос, която в момента се заема от португалката Елиса Ферейра, в момент, когато националните правителства се борят за най-добрите работни места.

Реформата постави фон дер Лайен, която е фаворит за президентския пост след изтичането на петгодишния ѝ мандат по-късно тази година, на сблъсък с европейските региони. Те се опасяват, че тя ще доведе до получаването на по-малко средства. В писмо, видяно от POLITICO, повече от 100 местни органи обвиняват ръководителя на Комисията в заграбване на властта, тъй като настояват за по-голямо влияние върху бъдещето на кохезионната политика.

"Политиката на сближаване е изложена на риск", заяви Васко Алвес Кордейро, председател на Европейския комитет на регионите - орган в Брюксел, който представлява местните власти. "Трябва да внимаваме с тенденциите за национализиране на най-успешната политика, която Европа има за изграждане на единство и общо чувство за принадлежност между общностите в Европа."

Първоначално Комисията не отговори на искането за коментар. След като тази статия беше публикувана за първи път, тя отговори, че Фон дер Лайен "е много привързана към политиката на сближаване".

По-малко приоритет

Макар че нищо не е определено с камък, сделката, която може да доведе до завръщането на фон дер Лайен като председател на Комисията, може да бъде очертана по време на срещата на върха на лидерите на ЕС по-късно тази седмица. Всяка несигурност по този въпрос изглежда е потушена от френския президент Еманюел Макрон, за когото се говореше, че настоява за алтернатива, но сега е разсеян от предсрочните избори.

Това завладяване на властта не беше изненада за мнозина вътрешни хора в Брюксел.

Тъй като блокът укрепва отбранителните си способности и се подготвя за търговска война с Китай, вътрешният документ на Комисията предполага, че финансирането на по-бедните райони ще бъде изключено от списъка с приоритети през следващите години. 

Тя беше разширена след разширяването на ЕС през 80-те години на миналия век и в момента е най-скъпата политика на блока - на стойност 392 милиарда евро за периода 2021-2027 г. По-голямата част от средствата се насочват към слаборазвитите региони, концентрирани в Южна и Източна Европа, и се използват за изграждане на екологична и транспортна инфраструктура, като например нови магистрали.

Въпреки това тя не фигурира в списъка с 69 ключови области на политиката, които ще бъдат преразгледани след началото на новия административен мандат тази есен.

"Скандално е, че една трета от бюджета не заслужава да бъде представена на бъдещите комисари", заяви дипломат от ЕС, на когото бе предоставена анонимност, за да изрази разочарованието си от изпълнителната власт на блока.

В документа на Комисията политиката на сближаване е включена в раздел "Икономическо сближаване и възстановяване", което подсказва, че финансирането може да се използва за подобряване на икономическите резултати на дадена страна, а не за по-неясната концепция за социално сближаване.

"Те пренасочват дебата от социално към икономическо сближаване", каза втори служител на ЕС. Съгласно действащите правила финансирането на регионите допринася и за социални схеми, като например програми за преквалификация на работници и обучение на маргинализирани общности.

В опит за централизация Комисията предаде прегледа на политиката на звено, което беше създадено за управление на фонда за възстановяване на блока след пандемията на стойност 700 млрд. евро и което също работи под прекия контрол на фон дер Лайен.

"Централизираният подход" на Комисията

Онези, които искат ЕС да продължи да дава приоритет на политиката на сближаване, са обезпокоени, че председателят на Комисията, който често е критикуван в Брюксел, че централизира властта в малка група от хора, измества регионите, за да се опита да получи контрол над стратегически лост на брюкселската машина за пари.

Документът засилва опасенията, че следващата Комисия ще съкрати отдела за регионите, известен като ГД "Регионална политика", който традиционно управлява паричния фонд, и евентуално ще предаде програмата на ново звено, фокусирано върху "икономическото сближаване".

В отговора, изпратен до POLITICO след първата публикация на тази статия, говорителят на Комисията Ерик Мамер заяви: "Председателят е много привързан към политиката на сближаване."

Той добави: "Икономическото и социалното сближаване са залегнали в договорите. В нито един момент тя не е поискала отговорността за тази политика да бъде прехвърлена от една генерална дирекция на друга. По-рано тази година генералният секретариат започна процес на подготовка на информационни материали за бъдещите членове на колежа [на европейските комисари].

" Това дори предшества обявяването на председателя, че ще се кандидатира за втори мандат. Това беше организирано по трансверсален начин, за да се гарантира, че генералните дирекции си сътрудничат по всички измерения, свързани с тяхната област на политика. Административната организация на това упражнение няма връзка с бъдещата организация на Комисията."

Представители на 111 региона от 15 държави от ЕС разкритикуваха "централизирания подход" на изпълнителната власт в писмо до фон дер Лайен, видяно от POLITICO.

През април комисарят на ЕС по въпросите на бюджета Йоханес Хан предупреди, че всички реформи в областта на сближаването трябва да "зачитат интересите на регионите".

Двама служители на ЕС изразиха надежда, че страните, които получават най-много пари от кохезията - включително Португалия на юг и Полша на изток - ще поискат от председателя на Комисията да смекчи плановете в замяна на подкрепата им за нейното преизбиране. Сегашният й мандат приключва тази есен.

Това не е китайска система

Отношенията между фон дер Лайен и поддръжниците на кохезията винаги са били противоречиви.

"Някои части на Комисията не оценяват значението на сближаването както трябва", казва служител на ЕС.

Друг служител се оплака, че фон дер Лайен е прекалено фокусирана върху създаването на индустриални гиганти в целия ЕС, които да се конкурират със САЩ и Китай - за сметка на социалното и регионалното развитие. "Ние не сме китайската система, където нещата се подреждат отгоре надолу", казаха те.

Далеч от Брюксел местните органи се чувстват застрашени от свързания с това план на фон дер Лайен за обвързване на плащанията с постигането на конкретни цели от държавите - а не от регионите. Това би било драматична промяна в сравнение със сегашната система, при която средствата се изплащат като възстановяване на разходите, направени от местните органи.

Моделът ще се прилага в подобен формат като правилата, свързани с фонда на ЕС за периода след пандемията, който беше договорен през 2020 г., за да се смекчат икономическите последици от Covid-19.

"Регионите [трябва да имат] първостепенна роля в процеса на програмиране и изпълнение [на кохезионното финансиране]", пишат регионалните ръководители в писмото до фон дер Лайен.

Тази статия е актуализирана, за да включи отговор от Европейската комисия и да уточни - по искане на Комисията - че коментарът, приписван на Йоханес Хан, е направен от него през април.

 

Източник: 19 мин

 

Коментари

 • Демос

  25 Юни 2024 11:54ч.

  В "демократичните" съюзи, като ЕС, делата срещу властниците тръгват, чак след като паднат от власт. Докато са на власт това е тема табу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БабаУши е перфектната деевропеизаторка, трябва да изкара втори мандат

  25 Юни 2024 12:30ч.

  Същото се отнася до дедо Джо. Тия са идеалната двойка гробокопачи на т.нар. "колективен Запад".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  25 Юни 2024 12:06ч.

  Че какво не ви харесва на "главната акушерка" на ФЕС? Точно такива са нужни, нагазили до гуша във фекалии, за да бъдат лесно управлявани и манипулирани от кукловодите. Милиарди прахосани за експериментални фъшкии, с добър откат за семейството. И още много други "заслуги". Дялан камък за управленец. Беше военен министер на ФРГ. Единодушно ще я преизберат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  25 Юни 2024 12:14ч.

  За всички запознати с темата е ясно, че ЛайНен е прокси, насадено от Вашингтон, с цел да изпълнява функциите си по колонизирането на Европа, в качеството си на троянски кон на САЩ в ЕС. Самата идея, че персона, която не се избира мажоритарно, а просто се назначава, на поста Председател на ЕК, може да концентрира повече власт, особено по отношение на еврофондовете и бюджета на ЕС е пагубна за самата система. За последния мандат тъпата акушерка, така и така заграби много власт и злоупотреби по безобразен начин с дадените ѝ правомощия. Резултатите са видни... Стремежът на тази открито про-американска пуйка (т.нар. "полезен идиот" на дълбоката държава) е само един - превръщането на ЕС в васална на САЩ колония и провъзгласяването ѝ в крайна сметка, като единовластен европейски Фюрер Фон Дер ЛайНен! Ако се допусне втори мандат на Урсула, това ще е краят на ЕС в сегашния му вид...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бонка

  25 Юни 2024 16:16ч.

  Прочетох, че вече е решено тя да е отново начело на Ес

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  25 Юни 2024 12:26ч.

  Хм, интересен превод: "Макар, че нищо не е определено с камък..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  25 Юни 2024 12:54ч.

  да, изразът е "не е издълбано в камък", но невежеството и неграмотността са на мода в момента, така че нищо странно няма...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Политика на сближаване”?!??

  25 Юни 2024 12:27ч.

  Под формата на неясни, кухи формулировки (“политика на сближаване”), които не означават абсолютно нищо, стотици милиарди изтичат в джобовете на избрани хора, а балъците лапат мухите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само питам

  25 Юни 2024 12:29ч.

  Ние “сближаваме” ли се или само душим гъза на кучето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • долу ес

  25 Юни 2024 13:27ч.

  другия нов баламосващ термин е УСТОЙЧИВОСТ, устойчиви горива?!? или градове, замърсители, общности... същото като ЦЕННОСТИТЕ, всички сме ги чували, но никой не ги е чел изброени и обяснени

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  25 Юни 2024 12:52ч.

  Проблем при фон дер Лайен е делегираните й права без нужната с основа. Защото тя не е избирана, а назначена. Просто един чиновник, представител на "Дълбоката държава" и назначен от тази държава. Това противоречи на всички онези мантри, на които се наслушахме в началото на 90те години на миналия век в стил "защо требе да ви даваме риба, като можем да ви научим как да я ловите"! Лицемерие е килотони, защото ако ще "ловим сами рибата" ще ви бъдем господари на себе си. Господари ли сме на себе си или сме силно зависими от бюрократите в ЕС?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @!@

  25 Юни 2024 13:05ч.

  Преизбирането на Фон ДЪрТ ЛайНен не е на дневен ред... На дневен ред са изборите с САЩ, защото бъдещето на ЕС ще се решава във Вашингтон! Ако Тръмп оцелее и се върне на трона, със сигурност ще тегли една сочна майна и на ЕС и на НАТО и тогава вече ще е важно, какво ще направим ние сами, като европейци, стига плебсът да е узрял за промени... Както самият Тулуп БорисOFF, каза преди време: "Абе, всичко идва ОТВЪН!". Демек, от нас нищо не зависи... И си е така! Това важи с особена сила и за родна България, която се превърна в БълХария, благодарение на местните продажни атлантически подлоги, джендъри, и полит-проститутки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оффф!

  25 Юни 2024 14:25ч.

  Тръмп не е новият Месия, айде малко се развийте умствено, де!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българина

  25 Юни 2024 13:21ч.

  или ЕС се трансформира в икономически съюз какъвто беше замисъла, или един ден този политически американски проект ще свърши като ссср,всеки ще се спасява поединично

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вместо руски паметник

  25 Юни 2024 14:08ч.

  Ако продължаваме така, на тази ще трябва да и правим паметник и да и се кланяме за да получим надница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  25 Юни 2024 15:42ч.

  И какво се Получи в Европа??? Идеята е добра Изпълнителите пак крадци Повтаряне на Соца но с по високи технологии…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  25 Юни 2024 16:30ч.

  Разпискаха се, защото има шанс да загубят немъчените си доходи, държащи на власт податливи на корумпиране Сглобки или нищо неправещи Спасители. Виждаме последните дни на ЕССРайха. Това вече е добра новина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  26 Юни 2024 11:55ч.

  Ако се окаже вярно, значи е покрила минималния критерий за европейски премиер!Да продължава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  26 Юни 2024 14:52ч.

  Наша Ружка ряпа да яде в сравнение с тая алчна крадла. Крадеше като военен министър на Германия, краде като шеф във ЕС. А ако я преизберат не ми ми се мисли !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неизненадан

  27 Юни 2024 15:16ч.

  ЕС е във властта на безмозъчни отрепки като Лайен, Борел, Калас и пр.... Вони!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи