Пробивът на "Алтернатива за Германия" е голямата новина от Берлин

Пробивът на "Алтернатива за Германия" е голямата новина от Берлин
Несъмнено Ангела Меркел е голям политик и поредната й изборна победа го доказва. И все пак този успех няма как да бъде надценяван, тъй като не той, а пробивът на "Алтернатива за Германия" е голямата новина, идваща откъм Берлин. Защо и как се стигна до него? По същата причина, поради която преди години се стигна до пробива на Фараж във Великобритания - напускането от страна на автентичната десница на традиционното за консерватизма пространство и изместването й в политическия център.

 

 

В Германия това се случи заради флирта на Меркел със зелените каузи, гей браковете и разбира се - бежанците. А също и заради последователното й предпочитание да управлява в коалиции с левицата. Резултатът от всичко това беше предвидим и, в крайна сметка, се стигна до появата на политическа алтернатива, вдясно от ХДС.

 

"АзГ" прочее е много по-различна партия от това, което обикновено привиждат в нея. Всъщност тя е създадена от част от някогашното интелектуално крило на ХДС и не просто не е нацистка, а даже по общоевропейските стандарти е твърде умерена. И трите партии от българските "Обединени патриоти", например, са по-крайни от "АзГ". По-крайна е и унгарската "Фидес", и полската ПиС. И това не пречи на никоя от тях да управлява успешно в своята страна. Подобно на всички тях, "АзГ" не е крайнодясна, а консервативна политическа формация, защитаваща, за разлика от Меркел, традиционните германски ценности. 

 

Оттук накъде? Отговорът май вече е ясен и той води към т.нар. коалиция "Ямайка" с участието на зелени и либерали. Или, с други думи, към преместването на ХДС още по-вляво. А това, от своя страна, ще влее нови сили на Алтернативата, превръщайки я на следващите избори в реален претендент за първото място. Което от своя страна ще прекрои до неузнаваемост германската политическа система и най-накрая ще свали Меркел от сцената.

 

Има ли друга възможност? Има разбира се, но на този етап тя няма как да се случи. Другата възможност е Ангела Меркел да последва примера на своя български съюзник и да създаде коалиция с "АзГ" и с подкрепата на Свободните демократи. При такъв вариант като с магическа пръчка биха се разрешили няколко проблема - би спрял процесът на електорална и идеологическа ерозия на християндемократите, би било потушено напрежението с баварската сестринска на ХДС партия ХСС и, накрая, биха се притъпили антиевропейските настроения в самата "АзГ", с което тя би станала част от европейския консенсус. Именно това постигна Бойко Борисов с коалицията си с Патриотите преди няколко месеца и това е модел, който рано или късно ще бъде наложен на европейско ниво.

 

Засега обаче трябва да чакаме. Германската политика е твърде обременена от призраците на миналото, за да може днес да вземе толкова важно решение и да се превърне във флагман на надигащата се консервативна реакция в Европа. Утешителното е, че докато чакаме, ще можем да се насладим на лебедовата песен на европейския либерализъм. Вече от първия ред.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • анонимен

  25 Sep 2017 13:59ч.

  алтернатива за германия коалиция с меркел ще я унищожи сега трябва да се даде меркел на сьд заради бежанската криза ам бази до кога ще стоят в германия какьв е този зелен с турско име да не е троянски кон на султана

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В, Николова

  25 Sep 2017 14:39ч.

  В този сайт се изписват много коментари за бъл политици , но когато става въпрос за ислямизацията на Европа (най важната тема) цари равнодушие . Много силно се надявам да се отприщи вълната на недоволството към Меркел, либералите , слугуването към сащ . Такива са избирателите на АfD. Вече не минават залъгалките с икономическия растеж . Хората се борят за своята национална идентичност и своите си традиционни ценности . Ако политиците не се вслушат в хората , ще стане с кютек .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  25 Sep 2017 15:17ч.

  Има едно книжле от Рихард Куденхове-Калерги, казва се "Практически идеализъм". Оригиналът е на немски, има го и на английски. В туй книжле много увлекателно е описано как и защо трябва да стане ислямизацията на Европа и кой ще управлява Европа след това. Меркел е лауреатка на годишната премия на основаната от Куденхове-Калерги организация "Паневропа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В, Николова

  25 Sep 2017 15:28ч.

  Чела съм Муйо за този план Калерги . Знам и за ПанЕвропа , но не мога да се примеря . Не винаги нещата въряват по план . ..и слава Богу ! Детето ми е малко, не искам такъв свят със гейпропагнада и смесване на расите да живее ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  26 Sep 2017 13:01ч.

  Тролската пропаганда на Алтернатива за Германия не е от някаква загриженост за германците и ислямизацията на Европа. Постоянно употребяваните изрази като Гейропа и подобни го показва недвусмислено. Има нещо друго. Както при Льо Пен и други антиевропейски партии тук подкрепата е за движения, които целят разпадането на европейското обединение, връщане към някогашните времена, когато всеки е срещу всеки, нещо, от което България няма абсолютно никаква полза. Но пък се предполага, че е цел на една късогледа имперска политика, като фантомна болка по изгубените крайници. Паралелът с политиката на Сталин за сътрудничество с Третия райх в името на един бъдещ експанзионизъм е очевиден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  26 Sep 2017 22:40ч.

  Коментар на 26.09.2017 в 13:01 - чини ми се, че не всички германци са съгласни да плащат за "европейското обединение" с 53% увеличение на броя на изнасилванията, например. Впрочем, разкажи ни за бъдещия експанзионизъм на Сталин вследствие на сътрудничеството с Третия райх, че за пръв път чувам за таквози злодеяние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  27 Sep 2017 13:43ч.

  Пактът Молотов - Рибентроп, последвалият договор за дружба с Германия, присъединяването на парчета от Полша, Прибалтика, Молдова и полууспешния опит за присъединяване на Финландия. Скрепено с доставки за германското народно стопанство и победната армия на Фюрера. Всичко това известно на цял свят, признато от руските историци. Разбира се, Сталин има оправданието, че го е направил за държавата си, което не може да се каже за неговите почитатели тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  27 Sep 2017 17:15ч.

  Коментар на 27.09.2017 в 13:43 - така и предполагах. Незнанието е сила, а? Начи, Прибалтика става руска територия след поражението на Швеция в Северната война. По силата на Нищатския мирен договор от 30 август 1721 г., Швеция отстъпва на Русия Литландия, Естландия, Ингерманландия, част от Карелия (т. н. Стара Финландия) и други территории (вж. картата - https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/NystatIngria.png). Триста години по-късно (1918 г.) другарите Ленин и Троцки даряват независимост на бившите шведски територии, а Манерхайм завзема с военна сила Карелия. През 1940 година Сталин си връща териториите, отвоювани преди триста години от Петър Първи - ни повече, ни по-малко. Полша, също получила независимост от другарите Ленин и Троцки, през 1921 година се разширява на изток и анексира територии, населени с руснаци, белоруси и украинци. Разграничителната линия между тия територии и същинска Полша се нарича "линия Кързон", по името на британския министър на външните работи, който я е прокарал. През 1939 година съветските войски, навлезли в Полша, спират точно на тая линия, тоест Сталин пак си връща законната собственост. А суровините и материалите - "доставки за германското народно стопанство и победната армия на Фюрера", са били танто за танто - срещу тях СССР е получавал металообработващи машини, водни турбини, електрооборудване и прочее промишлена продукция. Ха сега излъжи още нещо за бъдещия експанзионизъм на Сталин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  29 Sep 2017 9:16ч.

  Ех, Википед Википедиевич, по Вашата логика и нас турците трябва да си ни върнат по право. Завоевание сме им били, на славните османски пълководци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи