Грета Тунберг - икона на наивния екологизъм

Грета Тунберг - икона на наивния екологизъм
Никой не е пропуснал все още детското лице на Грета Тунберг, 16-годишната шведка, дошла да каже на сериозните възрастни, че са безотговорни и да им обясни какво трябва да направят за климата. Образът й обиколи медиите и социалните мрежи, печелейки почти единодушна подкрепа. Тя е хубава, без съмнение (образът й…). Прекалено хубав. Аз ли съм единственият притеснен от тази твърде добре монтирана сцена, от присъствието й на всички прояви из цяла Европа, от поканите в най-затворените стаи, дори в Елисейския дворец?

 

Грета Тунберг (в средата) Снимка: АФП

 

Аз ли съм единственият, който вярва толкова малко на автентичността, за която тя гордо претендира? 

 

Човек не може да не заподозре, че всичко това е прекалено добре нагласено, прекалено ефективно, за да не е форма на манипулация. Преди всичко можем да съжаляваме, че младата Грета служи толкова зле на каузата, която твърди, че защитава. 

 

Всъщност Грета Тунберг символизира не толкова крехката детската невинност, пожертвана от човешкото безразсъдство, колкото безизходицата, към която ни води определена идея за климатичен активизъм.

 

Ефектът от човешката дейност върху климата е сложен проблем, който не предполага опростенчески отговори. Зад младото момиче с лазурен поглед, съчетаващ възмущението на Иисус, който гони търговците от храма, и свирепата чистота на Атина, всъщност стои 

 

неизменното и мощно лоби на зеления анти-растеж. 

 

Умението да комуникира, използването на новите правила за вдигане на шум в обществото, шоковите лозунги: всичко това означава много добре изработена стратегия, която няма нищо общо с кръстоносния поход на децата, който искат да ни продадат.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер целува ръка на 16-годишната екоактивистка Грета Тунберг Брюксел 21 януари 2019 г.

 

 

Какво е посланието зад образа?

 

Освен най-апокалиптичните предсказания, обичайният катехизис на климатичните фанатици, които пребоядисаха в зелено червените си дрехи на комунистически революционери: “Ние искаме да се раздели минимум с четири потреблението ни на енергия до 2050 г., преход към 100 процента възобновяеми енергии, произведени по децентрализиран начин и край на ядрената енергия до 2030 година”. 

 

Реалността, която избягват да обяснят хората, предлагащи този вид програма, е че в настоящия момент възобновяемите енергии не могат да заменят невъзобновяемите, поради липсата на решения за масивно складиране на енергия. Нито пълното отсъствието на ядрена енергия, нито пълното премахване на въглеводородите в средносрочен план се предлагат от хората, които се стремят да измислят сериозни начини за напредък. Предложенията на нашите добродетелни вестители на климата биха означавали много повече от промяна в начина на производство: цивилизационна промяна, чиято дирижистка програма е прекалено ясна, а конкретното й изражение е връщане към някаква каменна ера, където свободата няма място.

 

Истинската цел е да превърнат света в огромен зелен колхоз. 

 

Нека да бъдем ясни: не става дума да отричаме неотложността на въпроса за климата. А именно да изобличим начина, по който това огромно предизвикателство на практика е конфискувано от няколко групички със специфична политическа програма.  

 

Тези опростенчески и радикални отговори са привлекателни, но лъжливи. Трябва прагматично да изработим нови начини да посрещаме нуждите си, които проявяват по-голяма грижа за нашата околна среда. Затова можем повече от всякога да разчитаме на частната инициатива и на страхотната предприемаческа енергия, водена от справедливи подбуди, а не на форми на колективизъм и ограбване, които не са проработили никъде. Нашата капиталистическа и либерална система успя да извади над един милиард души от мизерията през последните двадесет и пет години и нивото на бедността никога не е било толкова ниско в света, което нито една алтернативна система никога не е успяла да направи (напротив). Технологията и изследванията ще ни дадат решения, ако направим необходимите инвестиции.

 

За да могат екологичните движения на младежите да говорят разумно и реалистично, те не би трябвало да бъдат манипулирани от няколко лаборатории, които се опитват да пробутат антикапиталистическия си дневен ред под прикритието на неотложния въпрос за климата. Остава да бъде измислена една интелигентна (и следователно ефективна) екология. С или без Грета Тунберг.

 

Оливие Бабо е университетски преподавател и президент на Института Sapiens. Автор е на книгата Éloge de l'hypocrisie (Възхвала на лицемерието, 2018 г.).

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Отговорен

  15 Март 2019 18:47ч.

  Не Оливие, не си единствен. Всъщност Гретхенчета има и на много други места и в много други теми. Всъщност кой по-добре да им разпознае стилистиката от интензивно профилактираните с развит социализъм източноевропейци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  15 Март 2019 18:59ч.

  Токова малка, а вече соросидка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  15 Март 2019 19:03ч.

  Западно издание на Павлик Морозов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  15 Март 2019 19:05ч.

  В един нормален свят, родителите би трябвало да уреждат света, а децата да се включват в него такъв, какъвто е устроен от възрастните. Защото децата са прекрасни, но имат един недостатък, те са наивни, неопитни и лесно се манипулират. Дори почтен човек прави много грешки на млади години, подвежда се по емоциите, а после често се срамува от грешките си. Затова на почит в едно общество винаги са били „стареите“, старците. Старците могат да са добри или лоши, но тези от тях, които са добри, имат и желязна воля и устойчивост срещу измами. Да не говорим, че са бащи и разсъждават като бащи, които вече не гледат за своето добро, а гледат безкористно за доброто на идните поколения! Затова човечеството винаги е издирвало такива хора, не че всеки с бяла брада е мъдрец и е поставяло възрастова граница за определени важни поприща, свързани с лидерство. Децата имат съвсем друго място в обществото, колкото и да са обичани и да имат най-специално място в сърцата ни, техният свят е ограничен, наивистичен детски свят. За мен възрастен човек, който не може да „продаде“ нищо на един зрял човек, а само деца му хващат вяра и му купуват „стоката“ е малко нещо гнил. Като да станеш на 50-60 години и да правиш концерти, на които да дойдат деца в пубертета. Гнилото се отчита от големите, но не може да се улови от малките, особено ако резонира с някои струни в детската душа, децата мечтаят да са популярни, велики, принцове и принцеси, те ще направят всичко за малко слава и за розови мечти. Затова разни задкулисия традиционно и като технология употребяват младите. Това, че различни движения са тръгнали от студентите не е по причина, че студентите са надигнали глави от пубертетските си занимания и много силно са се осъзнали като будни граждани. Причината е, че демократичната технология изисква да има протестиращи маси и всеки, който иска да промени нещо радикално, тръгва да обикаля университетите, за да си набере протестиращи маси. Но инициаторите на всичко обикновено са в сянка и аз изпитвам най-големи съмнения към онези, които ходят да зарибяват по училищата. Колкото повече се говори за гласа на младите, значи толкова по-големи глупости се вършат. Всичко това не минава и без необходимото унижение на по-възрастното население, което е принудено да живее сред тийн култура и безкраен купон, от който няма събуждане. А влизането в обществото е било цял ритуал преди време, когато децата прекрачват прага на големия живот, когато биват допуснати до всички теми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  15 Март 2019 20:10ч.

  Зачетох се в текста.... и бях възхитен. Веднага се качих да видя автора.... не е българин от Гласове. Това обясни всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  15 Март 2019 20:45ч.

  Барби, хунвейбини, хипита, , сърдити млади мъже, ислямска държава,...,...,....................., все противници на противното, създадени от противното. Не нам , така. Все още сме мислещи. Заради некачествонто образование по време на соца, за разлика от прекрасното днес, в дивия капитализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  15 Март 2019 20:54ч.

  П.П. Забравих май съвременните "лилипути", прехранващи се се поръчково "медиаторство" . Безплатно разбира се .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ви е комфортно, че 16годишна задава въпроси с хоризонт

  15 Март 2019 22:13ч.

  За всички чукчи(включително и френски) е добре преди да пишат от висотата на собствените си овехтели кули, да получат информация от източника. Грета Тунберг пред TED: https://www.ted.com/talks/greta_thunberg_the_disarming_case_to_act_right_now_on_climate?fbclid=IwAR2Od3xvdK-aYSHsdOwEnZIepK7V1XejAa7MmxizRg6LarSd4BHNs105XQ8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ви е комфортно, че 16годишна задава въпроси с хоризонт на 15.03.2019 в 22:13

  15 Март 2019 22:21ч.

  Драго ми " то", въпросът е , за кой хоризонт иде реч ? За националният или за глоба.ния ? -: ))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нама проблем

  16 Март 2019 0:57ч.

  с високи данъци ще борим глобаното затопляне, за което нямаме вина... и децата започнаха да вербуват )))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Екатерина

  16 Март 2019 8:21ч.

  Казано простичко : когато видя за лице на каквото и да е дете или непълнолетен ,аз отминавам проблема на мига! Както е обяснил Helleborus /няма смисъл да го повтарям/ , децата не неопитни и непораснали. Тяхна работа е да се подготвят за живота , а не да разбират от глобално затопляне в случая? Съмнявам се въпросната Грета да е гении и да е завършила няколко висши с профил екология . Някои и набива в главата какво да прави и тя е просто дете- марионетка! Трябва да съм се побъркала ,за да слушам подобно дете за каквото и да е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  16 Март 2019 8:46ч.

  Няма нито едно научно доказателство, че човешката дейност е предизвикала глобални климатични промени, нито едно! Климатични промени има вече от 4,5 милиарда години, от тогава Земята има атмосфера и от тогава климатът не е спирал да се променя. Преди 20 000 г. настъпва края на ледниковата епоха, разтопяват се ледниците, нивото на океаните се повишава рязко, Черно море от сладко езеро се превръща в солено, залято с морска вода през Дарданелите. Въглеродният двуокис от човешката дейност е само 15%, останалият се дължи на вулканите, тоест, изцяло да се спре човешкият фактор, големите емисии си остават. Виждате че всичко е измама, да се спре развитието на всички, освен САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • усмивка

  16 Март 2019 10:06ч.

  Остава прилежно да ни обясните какви допустими проблеми предизвиква човешката дейност, казвам го "без ирония".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма лъжа за глобалното затопляне, навярно има користна експлоатация на темата около глобалното затопляне

  16 Март 2019 11:20ч.

  Глобалното затопляне не е лъжа. Насоките на тренда за затопляне на климат са достъпни във всички справочници и всякакви други източници на данни във всички точки на планетата. Ето например до момента средната температура за март у нас е с 2,5 градуса над нормата и тенденциите до края на месеца е даже наднорменият показател да стане цели три градуса. Трендът е такъв от повече от 30 години насам. Синоптиците няма как да си измислят данни. Друг е въпросът за какви цели се експлоатира темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Master of Puppets

  16 Март 2019 13:46ч.

  Членовете на общество, в което е прието за нормално да те ползват като кукла на конци и е икономически изгодно да си нечия кукла си обясняват света според това си разбиране. За тях Грета е неразумно юродче, което е манипулирано от могъщ невидим кукловод. Това е мислене на религиозни полуинтелигенти, за които света се движи от мистериозни тъмни сили, в който те самите са просто падащ лист подхвърля от вятъра. Та тези родни мислители, не могат и да си помислят, че на света има хора, които искат и умеят да мислят самостоятелно. Хора сензитивни към процесите протичащи в средата която обитават. Хора инициативни и решителни. Хора, които дори в юношеска възраст мислят глобално и по-мъдро от родните одъртяли кукли на конци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ехо

  16 Март 2019 14:08ч.

  Напълно основателна статия, на чийто фон ясно личи лицемерието на политиците! Което отново показва, че не заслужават доверието ни! Изборните системи в Европа поддържат псевдо демокрация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Това е мислене на религиозни полуинтелигенти..."

  16 Март 2019 15:03ч.

  Това значи ли, че всички религиозни са полуинтелигентни или че всички полуинтелигентни са религиозни?! Доста расистко изказване?! Съмнявам се, че псевдоинтелигента - Мастет оф нам кво си, атеист сам разбира какво иска да каже?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Всичко това не минава и без необходимото унижение на по-възрастното население, което е принудено да живее сред тийн култура и безкраен купон, от който няма събуждане."

  16 Март 2019 15:09ч.

  Ювеналният кретенизъм е на път да се превърне в открит тероризъм срещу традиционното общество?! Това е една крачка преди пълния му разпад. На всички апологети на "невинното" използване на децата като параван за "обществени" каузи да прочетет "Повелителят на мухите". Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  16 Март 2019 19:23ч.

  Master of Puppets, ти ли си бил? :)) Да те питам, според теб самостоятелно мислещите деца се изгубват някъде по пътя и стават несамостоятелно мислещи възрастни, така ли? Т.е. в най-лабилната си млада възраст, човекът, който по принцип учи чрез подражание, защото така е биологично устроен да учи, е самостоятелен. Как? А после задължително става марионетка? Защо? Защо след като е бил независимо дете е станал зависим мъж или жена? Защото иначе къде отиват тези будни деца като пораснат? Обикновено те отиват в някоя младежка организация на някоя партия, която си е стояла зад тях от самото начало. Говорим за природа, не за добро или зло, природата на децата е да бъдат водени и те се страхуват от големия свят. Освен ако не им е ясно, че някой силен седи зад тях, включително някоя политика, която се прехласва по невръстни. Зад повечето деца, които уж се занимават с някакви каузи, стоят техните амбициозни родители, а зад тях пък, политики. Точно за това такива деца няма в държави с различна политика и култура, нито пък в различните епохи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАНски старец

  17 Март 2019 7:47ч.

  Средната глобална температура в близост до земната повърхност се е повишила с около 0,74 ± 0,18 °C. Според соларните физици смяната на ледниковите епохи и интерглациалните периоди (която смяна е постоянна), се дължи на промяната в слънчевата активност. Преди около 10 000 години, когато е настъпил краят на последния голям ледников период, не е имало никаква човешка дейност, която да причинява повишаване на количеството на CO2, а температурата се е повишила многократно повече. Самото повишаване на концентрацията на въглероден двуокис се дължи на повишаването на температурата, а не обратно. Не бива обаче да виним зелените движения като цяло. И сред тях има една шепа глобалисти, които успяват да изкористят иначе прекрасната идея за опазване на природата. Впрочем както и всички други прекрасни идеи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАНски старец на 17.03.2019 в 07:47

  17 Март 2019 8:39ч.

  Говорите така, сякаш сте присъствал на сътворението. Това са авторитетни изказвания, но никога не забравяйте - според авторитарни правила на играта на обяснения. Повече смирение, особено пред вида на безконтролната икономическа експанзия, продиктувана от човешката грешност, която нито вие, нито постулатите на физическото ви обяснение, не сте в състояние да спрете или контролирате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трици със захар и мощен PR

  17 Март 2019 8:59ч.

  Средностатистическият европеец ползва автомобила си ежедневно, лети със самолет на пoчивка, предприема по няколко кратки пътувания годишно, естествено със самолет, защото е тооолкова евтино, поръчва по интернет неща от целия свят, които му се доставят в къщи, яде испански домати, бразилски банани, новозенландско агнешко и аржентински стекове, копае биткойни за радост на електрическите компании, изхвърля на боклука купища храна, дрехи, повредени уреди (поправката не се рентира, купи си нов), сменя колата на 5 години и иска мерки за борба с климатичните промени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  17 Март 2019 12:55ч.

  Глобално затопляне все пак има, повишава се температурата на земната кора, от недрата на Земята, геолозите не могат да го обяснят, никой не знае какво бъдеще ни очаква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАНски старец

  18 Март 2019 9:38ч.

  Уважаеми колега, предполагам, че не Ви е необходимо да "видите" с очите си атомите, за да "повярвате" в съществуването им. Така и на мен не ми е необходимо да съм присъствал на Сътворението, за да се убедя в изводите на физиците, дори без при това да съм физик. Един елементарен пример, който ме убеждава, че температурата в края на Голямата ледникова епоха е била много по-висока от сегашната, е пробивът на сухоземната връзка между Европа и Азия и образуването на Босфора. Представете си какво повишаване на нивото на водите на Средиземно море е било необходимо, за да се случи това и какво топене на ледници е предизвикало това повишаване. Колкото до това какво ни предстои - вече е завършил цикълът на повишаване на слънчевата активност ("модерния свръхвекови слънчев максимум") и в момента сме в края на периода на темпериатурния максисум, след който се очаква да започне период на спад. Докъм 2070 г. се очаква да бъде компенсирано сегашното повишаване на температурата с около 0.7 градуса по Целзий.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карабас Барабас

  18 Март 2019 10:26ч.

  Puppet, ти сериозно ли бе? Върви се промий окончателно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • колега БАНски старец на 18.03.2019 в 09:38

  18 Март 2019 17:24ч.

  Благодаря за компетентния Ви отговор съобразно гледната точка, която сте заел, но продължавам да считам, че избирате такива обяснения, за да се изплъзнете от отговорност, че икономиката повече не може да се развива изцяло на екстензивен принцип (неекологично разрастване) и да пренебрегва отговорностите от страна на обясняващото съзнание или антропологичния фактор (при изричното условие че първото не се свежда до второто!). Има такава постнекласична физическа теория за обяснение, казва се корпускулярно-вълнов дуализъм – обектите могат да се проявяват и като вълна, и като частица. Декохеренцията на вълновата функция поражда твърдите обекти. Физиката на твърдото тяло е само условно валидна и пропорционална на нивото/степента на самоосъзнаване. Тоест, казано евфеминистично, какво да кажем ние с гайдите, неудовлетворени и даже отвратени от Вас, които ни пробутвате своя човек Гуайдо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  18 Март 2019 21:10ч.

  "Трици със захар и мощен PR. " Просто няма какво да добавя! Климатът се промени за 50 години. Това не е естествен природен процес. Колкото до симпатично момиче, то е на години, когато ако има заложен критичен ум, може да осъзнае много неща. Стрите знаят, но ме могат. Младите не зная много, но могат. Затова те са нужни на революциите. Лошото е ако дъртите ( извинявам се за епитета ) лицемерни политици само използват тези младежи с чисти пориви са користни цели. Климатът се промени през последните години и това е свързано с човешката дейност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАНски старец

  18 Март 2019 21:15ч.

  Колега, смятам, че по повечето проблеми на отношенията между икономика и природа нямаме различия. Моите възражения са само по проблема за антропогенния характер на затоплянето, тъй като тази пропагандна постановка се базира (и това именно е манипулативно) на един много ограничен кръг наблюдения за някакъв си един век и пренебрегва важни научни познания за изменението на климата в продължение на десетки, ако не и стотици хиляди години, т.е. е ненаучна. Иначе разбира се признавам, че човекът е голям душманин на природата и то независимо от декохеренцията. Съвсем отговорно съм против безразборното изсичане на горите, производството на уреди, които траят до изтичане на гаранционния им срок, изхвърлянето на тонове пластмаса и т.н. , но не намирам това да има нещо общо с човека Гуайдо, по който въпрос пък принадлежа съвсем недуалистично към компанията на хората с гайдите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lidnel

  19 Март 2019 7:14ч.

  Ima edin vic: Zaekut iahnal slonicata I se prigotvil da ia opravi.Slonicata mahnala s opashka i zaicheto padnalo. Stanalo, iztruskalo se i kazalo: "Stone, ti ne se e**sh, ti se biesh!" Ta tolkova za vuzdeistvieto na choveka vurhu zemniat klimat! Kolkoto zaicheto vurhu slonicata!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до автора на вица

  19 Март 2019 14:44ч.

  Нямаше нужда да ни разказвате за заека и слона. Трябваше директно да пристъпите към историята на човека и неговата ненаситна алчност и наукообразна глупост, които по размери и безконтролно разрастване са несравними даже със слонските свръхразмери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перко

  20 Март 2019 17:20ч.

  Той бУлгаринът никога и за нищо не е виновен - нито за промени в климата, нито за околната среда, нито за битовата си кочина, нито за мизерията, в която тъне. На бУлгаринът все мистериозни кукловоди са му в главата, виновни са му я комуниЗЪМЪт, я фашиЗЪМЪТ, я масоните и илюминатите. Затова продължава да си трае, да си сере, както си знае и да не вярва на "невинни дечица"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи